Η μυστηριώδης φωτογραφική μηχανή της Εγκληματολογίας…

Η μυστηριώδης φωτογραφική μηχανή της Εγκληματολογίας…
5
(1)

Μια μυστηριώδης εφεύρεση αναγγέλθηκε ότι επιτεύχθηκε ταυτόχρονα, κατά τη δεκαετία του 1930, στην Αμερική και στη Γερμανία, η οποία θεωρήθηκε ως ένα καταπληκτικό κατόρθωμα της ανθρώπινης επινοητικότητας.

Στις αρχές του 1935, οι αμερικανικές εφημερίδες δημοσίευαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποκαλύφθηκε ένα έγκλημα. Κάποιος τραπεζίτης είχε βρεθεί δολοφονημένος με περίστροφο στο δωμάτιό του. Λίγες στιγμές μετά τον άγριο θάνατό του, κατέφτασε η Αστυνομία, αλλά ο δολοφόνος είχε εν τω μεταξύ φροντίσει να εξαφανίσει τα ίχνη του.

Οι έμπειροι Αμερικανοί αστυνομικοί αντιλήφθηκαν γρήγορα ότι το έγκλημα ήταν “τέλειο”, δηλαδή είχαν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην είναι δυνατή η εξιχνίαση του.

Εν τούτοις, ξεκίνησαν οι έρευνες, οι οποίες θα απέβαιναν μάταιες, εάν δεν είχε επέμβει κάποιος ρηξικέλευθος ιατροδικαστής. Ο επιστήμονας αυτός, από καιρό, είχε ανακαλύψει, όπως ισχυριζόταν, ότι πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού μένει, για αρκετές ώρες μετά τον θάνατο, το είδωλο του τελευταίου αντικειμένου που είχε δει ο αποθανών λίγο πριν ξεψυχήσει.

Επιπλέον, το είδωλο του αντικειμένου, το οποίο σχηματίζεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, όταν παρατηρούμε το αντικείμενο, είναι τόσο εντονότερο, όσο μεγαλύτερη είναι η προκαλούμενη εντύπωση. Στον ζωντανό άνθρωπο, η εικόνα αυτή εξαφανίζεται αμέσως μετά την απομάκρυνση του βλέμματος από το αντικείμενο. Αν, όμως, κατά τη στιγμή εκείνη ο άνθρωπος πεθάνει, η τελευταία εικόνα μένει αποτυπωμένη για αρκετές ώρες.

Έτσι, ο ιατροδικαστής κατάφερε να ανακαλύψει τον εγκληματία. Με μια πολυπλοκότατη μέθοδο που εφάρμοσε, κατόρθωσε να φωτογραφίσει το ύστατο είδωλο που είχε αποτυπωθεί στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού του νεκρού και κατόπιν, να το εμφανίσει πάνω σε φωτογραφική πλάκα.

Κατά τη μεγέθυνση του ειδώλου, διακρίθηκε ένα άτομο, που ήταν το τελευταίο θέαμα που αντίκρισε το έντρομο θύμα. Τελικά, το άτομο αυτό αναζητήθηκε, βρέθηκε και συνελήφθη. Όταν, μάλιστα, υποβλήθηκε σε ανάκριση, αναγκάστηκε να ομολογήσει πως ήταν ο δράστης του εγκλήματος.

Εκείνη την περίοδο, μια παρόμοια είδηση κατέφτανε από τη Γερμανία, όπου ένας επιστήμονας, ο Δόκτωρ Νόρτενζεν, είχε κατασκευάσει μια ειδική φωτογραφική μηχανή, με την οποία μπορούσαν να ληφθούν φωτογραφίες του εσωτερικού του οφθαλμού και των αποτυπωμένων του εικόνων μετά τον θάνατο.

Ο Δόκτωρ Νόρτενζεν (δεξιά) μπροστά από την εφεύρεσή του, φωτογραφίζοντας το εσωτερικό του οφθαλμού ενός βοηθού του
Ο Δόκτωρ Νόρτενζεν (δεξιά) μπροστά από την εφεύρεσή του, φωτογραφίζοντας το εσωτερικό του οφθαλμού ενός βοηθού του

Η μυστηριώδης φωτογραφική μηχανή, που αποτύπωνε τα τελευταία είδωλα στα μάτια των νεκρών, είχε εντυπωσιάσει τους εγκληματολόγους της εποχής εκείνης, αλλά και όλους τους επιστήμονες παγκοσμίως.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Η ΒΡΑΔΥΝΗ”, στις 25/03/1935…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Η ΒΡΑΔΥΝΗ", στις 25/03/1935
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Η ΒΡΑΔΥΝΗ”, στις 25/03/1935

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 1

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments