Υποβρύχια και υποβρύχιος πόλεμος κατά την αρχαιότητα…

Υποβρύχια και υποβρύχιος πόλεμος κατά την αρχαιότητα…
5
(1)

Αντιθέτως με ό,τι πιστεύουμε σήμερα, τα υποβρύχια δεν είναι μια τόσο σύγχρονη ανακάλυψη. Δεν εφευρέθηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες.

Ο Βασιλιάς Ιάκωβος Α’ και ΣΤ’ της Αγγλίας και της Σκωτίας, κατά το έτος 1624, ταξίδεψε κάτω από την επιφάνεια των υδάτων του Τάμεση, καθιστώντας τον έτσι τον πρώτο μονάρχη που ταξίδεψε ποτέ υποβρυχίως.

Ο Βασιλιάς Ιάκωβος Α' και ΣΤ' της Αγγλίας και της Σκωτίας (19/06/1566 - 27/03/1625)
Ο Βασιλιάς Ιάκωβος Α’ και ΣΤ’ της Αγγλίας και της Σκωτίας (19/06/1566 – 27/03/1625)

Χρησιμοποιήθηκε για αυτό το σκοπό το περίφημο υποβρύχιο που κατασκεύασε ο Ολλανδός μηχανικός και εφευρέτης Cornelis Drebbel, το 1620. Μάλιστα, είχε κατασκευάσει τρία υποβρύχια, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Το τελικό μοντέλο του μπορούσε να μεταφέρει 16 επιβάτες και βυθιζόταν επιτυχώς σε βάθος 4-5 μέτρων, διασχίζοντας τον Τάμεση από το Westminster έως το Greenwich.

Αριστερά. ο Cornelis Drebbel (1572 - 1633) και δεξιά, πίνακας που απεικονίζει το πρώτο του υποβρύχιο
Αριστερά. ο Cornelis Drebbel (1572 – 1633) και δεξιά, πίνακας που απεικονίζει το πρώτο του υποβρύχιο

Κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865), δύο πολεμικά πλοία είχαν βυθιστεί από το υποβρύχιο “H.L.Hunley”, το οποίο είχε μήκος 12 μέτρων και μπορούσε να μεταφέρει έως 8 άτομα προσωπικό.

Το υποβρύχιο "H.L.Hunley" (πίνακας του 1863)
Το υποβρύχιο “H.L.Hunley” (πίνακας του 1863)

Τα πλοία αυτά ήταν τα πρώτα θύματα του νέου ισχυρού όπλου, το οποίο εδραίωσε τη θέση του στην πολεμική στρατηγική αιφνιδιασμού τους επόμενους αιώνες, κατασκευασμένο από τον Αμερικανό εφευρέτη James R. McClintock.

James R. McClintock
James R. McClintock

Φυσικά, ο υποβρύχιος πόλεμος εν γένει είναι πολύ αρχαιότερος. Τον 5ο αιώνα π.Χ., οι αρχαίοι Έλληνες, χρησιμοποιώντας δύτες, έκοψαν τις αλυσίδες των αγκυρών των περσικών πλοίων, τα οποία συνετρίβησαν τη νύχτα, ωθούμενα πάνω στα βράχια, λόγω του σφοδρού ανέμου, που οι πολυμήχανοι Έλληνες σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους.

Οι Φοίνικες χρησιμοποίησαν κι εκείνοι με τη σειρά τους δύτες εναντίον των πλοίων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά την πολιορκία της Τύρου, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Μακεδόνα Στρατηλάτη να τους κατατροπώσει.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 18/091937…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", στις 18/09/1937
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 18/09/1937

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 1

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments