Τα υπερφυσικά φόβητρα του ερέβους από την αρχαιότητα έως και σήμερα…

Τα υπερφυσικά φόβητρα του ερέβους από την αρχαιότητα έως και σήμερα...

Σκιές, οπτασίες,δαίμονες, βρυκόλακες και περιπλανώμενες ψυχές νεκρών αποτελούν τα τρομακτικά αντικείμενα, τα οποία όχι μόνο κατά τους παλαιούς χρόνους ενσπείρουν τον φόβο και τον πανικό στους απλούς ανθρώπους, αλλά ακόμη και μέχρι σήμερα κυριαρχούν στις λαϊκές προλήψεις και δεισιδαιμονίες.

Έως και τα μικρά παιδιά νιώθουν αυτόν τον ακατέργαστο και πρωτόγονο τρόμο στις καρδιές τους, λες και το δέος μπροστά στις υπερφυσικές δυνάμεις μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μέσα στο συλλογικό υποσυνείδητο ενός λαού.

Κι όταν πέφτει το σκοτάδι, συχνά το παιδί νιώθει νευρικό και ταραγμένο, αγωνιώντας για την έλευση του σκότους, που καταφτάνει ως ένα είδος τιμωρίας για την αθώα παιδική ψυχή.

Τότε, κάθε σκιά και κάθε αφώτιστο σημείο μετατρέπεται σε ένα σύμπαν φρίκης και κακού, όπου οραματικές παρακρούσεις το κρατούν δέσμιο σ’ έναν κόσμο πλάνης και καθολικού τρόμου.

Εν τούτοις, διάφοροι παιδαγωγοί, αντί να αποσπάσουν από την καρδιά, τον νου και την αχαλίνωτη φαντασία του μικρού παιδιού τους παράλογους φόβους του, αντιθέτως τους επιτείνουν και τους ενισχύουν με τρόπο εκβιαστικό.

Ο συγγραφέας και ρήτορας Λουκιανός, σε έναν από τους διαλόγους του, ανέφερε σχετικά:

“Έως πότε θα εξακολουθείτε να μιλάτε γι’ αυτές τις ανοησίες, ειδικά στα μικρά παιδιά; Είναι αληθώς καταπληκτικά τα αποτελέσματα, τα οποία επιφέρουν οι προλήψεις στη ζωή των ανθρώπων!”

Λουκιανός ο Σαμοσατεύς (125 μ.Χ. - 180 μ.Χ.)
Λουκιανός ο Σαμοσατεύς (125 μ.Χ. – 180 μ.Χ.)

Μια ακούσια φρικίαση, που έρχεται κυρίως από ένστικτο, μια μυστική αποστροφή, την ώρα που μπαίνει κάποιος σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο, είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους. Πολλοί γελούν και καγχάζουν με τις δεισιδαιμονίες αυτές, αλλά στα βάθη της ψυχής τους αισθάνονται ένα σιδερένιο χέρι να συγκρατεί την τόλμη τους, όπως το άσβεστο πάθος συγκρατεί τη διαύγεια του νου.

Ο Γάλλος φιλόσοφος Βολταίρος, ο οποίος υπήρξε πολέμιος του σκοταδισμού, τον προλήψεων και των δεισιδαιμονιών, παραδεχόταν ότι στο σκοτάδι φοβόταν κι έτρεμε σαν μικρό παιδί.

Βολταίρος (το πραγματκό του όνομα ήταν Φρανσουά Μαρί Αρουέ, 21/11/1694 - 30/05/1778)
Βολταίρος (το πραγματκό του όνομα ήταν Φρανσουά Μαρί Αρουέ, 21/11/1694 – 30/05/1778)

Ακόμη και στην αρχαιότητα, τα υπερφυσικά φόβητρα που στοίχειωναν τις ζωές των ανθρώπων ήταν πολλά, όπως η Λάμια που έγινε δαίμονας και με τη μορφή φαντάσματος, έπαιρνε παιδιά και τα καταβρόχθιζε.

Ο Πλούταρχος, μάλιστα, έλεγε πως η Λάμια, σύμφωνα με τον μύθο, κοιμόταν τυφλή στην οικία της και τοποθετούσε τους οφθαλμούς της μέσα σ’ ένα αγγείο. Έπαιρνε και έβαζε τους οφθαλμούς στις κόγχες της μόνο κατά την έξοδό της.

Ο Στράβωνας ανέφερε επίσης την τρομακτική Γοργώ και τα Μορμολύκεια, που στους αρχαίους χρόνους ήταν ο σημερινός μπαμπούλας.

Στράβων (64 π.Χ. - 24 μ.Χ.)
Στράβων (64 π.Χ. – 24 μ.Χ.)

Τα υπερφυσικά φόβητρα που αναστατώνουν και κατατρομοκρατούν τις ανθρώπινες ψυχές, όπως τα φαντάσματα, τα αερικά και οι οπτασίες, συνεχίζουν να στοιχειώνουν παγκοσμίως καθετί που συντηρείται στο έρεβος.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΘΗΝΑΙ”, στις 22/02/1908…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΘΗΝΑΙ", στις 22/02/1908
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΘΗΝΑΙ”, στις 22/02/1908
4 1 ψήφος
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments