Η μυστηριώδης εξαφάνιση του εξερευνητή Percy Fawcett…

Η μυστηριώδης εξαφάνιση του εξερευνητή Percy Fawcett...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Το 1925, ο Άγγλος Συνταγματάρχης, γεωγράφος, χαρτογράφος, αρχαιολόγος και εξερευνητής Percy Fawcett, συνοδευόμενος από τον μεγαλύτερο γιο του Jack και από τον φίλο του Raleigh Rimmell, είχαν αναχωρήσει για μια επικίνδυνη αποστολή, με σκοπό την εξερεύνηση των άγνωστων περιοχών της κοιλάδας του Αμαζονίου και τον εντοπισμό της Χαμένης Πόλης Ζ.

Στις 30 Μαΐου, οι εξερευνητές,αφού απέστειλαν ένα τηλεγράφημα στη Γεωγραφική Εταιρία του Λονδίνου, εγκατέλειψαν ένα μικρό χωριό με μόλις 70 κατοίκους, στα νοτιοανατολικά του ποταμού Αμαζονίου, το οποίο βρισκόταν στην εσχατιά του πολιτισμένου κόσμου και εισχώρησαν στην ανεξερεύνητη κι αχαρτογράφητη περιοχή κατά μήκος του παραποτάμου Rio Pranatinga.

Jack Fawcett και Raleigh Rimmell, 1925
Jack Fawcett και Raleigh Rimmell, 1925

Αναφέρθηκε ότι τους είδαν τελευταία φορά να περνούν από τον ποταμό Upper Xingu. Μια τελευταία επιστολή, γραμμένη από την κατασκήνωσή του, την επονομαζόμενη Dead Horse Camp, μαρτυρούσε πως ήταν αισιόδοξος για τη συνέχεια του περιπετειώδους ταξιδιού του και έδινε τις ακριβείς συντεταγμένες του.

Έκτοτε, τα ίχνη της αποστολής χάθηκαν και ουδεμία πληροφορία υπήρξε για την τύχη της, όπως και ουδεμία επιβεβαίωση του θανάτου των τολμηρών εξερευνητών.

Το 1927, οργανώθηκε η πρώτη αποστολή προς σωτηρία των απολεσθέντων ανθρώπων, με αρχηγό τον εξερευνητή Morris, ο οποίος κατόρθωσε να διασχίσει απάτητες περιοχές, αντιμετωπίζοντας πλείστους κινδύνους. Μάλιστα, τα μέλη της αποστολής είχαν αιχμαλωτιστεί από άγριους ιθαγενείς, αλλά τελικά έφτασε εγκαίρως ένα απόσπασμα του τακτικού βραζιλιάνικου στρατού και τους απελευθέρωσε.

Percy Fawcett (18/08/1867 - άγνωστη ημερομηνία θανάτου)
Percy Fawcett (18/08/1867 – άγνωστη ημερομηνία θανάτου)

Την ίδια χρονιά, ο Αμερικανός εξερευνητής George Miller Dyott ετέθη επικεφαλής μιας άλλης αποστολής προς αναζήτηση του Percy Fawcett και της ομάδας του. Κατάφερε να συναντήσει κάποιους ιθαγενείς, που τον πληροφόρησαν ότι γνώριζαν το μέρος, στο οποίο είχε δολοφονηθεί ο Συνταγματάρχης και οι σύντροφοί του. Λόγω, όμως, της μισοξενίας και της εχθρότητας των ημιάγριων φυλών της περιοχής, ο George Miller Dyott δεν μπόρεσε να συνεχίσει την πορεία του προς το εσωτερικό της ζούγκλας και αναγκάστηκε να επανέλθει πίσω στη βάση του.

George Miller Dyott (06/02/1883 - 02/08/1972)
George Miller Dyott (06/02/1883 – 02/08/1972)

Όμως, μια φυλή ιθαγενών τού παρέδωσε το πουκάμισο και τα μετάλλια του Συνταγματάρχη Fawcett, που είχαν βρεθεί πλησίον ενός ποταμού του Mato Grosso, της απρόσιτης καρδιάς της Βραζιλίας. Μα, η είδηση αυτή, που θα ισοδυναμούσε με την πιστοποίηση του θανάτου του Percy Fawcett, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ και η εξαφάνιση της αποστολής εξακολουθούσε να περιβάλλεται από μυστήριο και να αποτελεί ένα από τα τραγικότερα επεισόδια της αφιλόξενης βραζιλιάνικης λόχμης.

Το 1939, το όνομα του Άγγλου Συνταγματάρχη επανήλθε στο προσκήνιο, κατόπιν ενός άλλου θλιβερού δυστυχήματος. Ο δευτερότοκος γιος του εξερευνητή, John, ο οποίος ήταν εγκατεστημένος στο Περού μαζί με του μητέρα του, Nina Fawcett, είχε ένα σοβαρό εργασιακό ατύχημα, που παραλίγο θα του στοίχιζε την ίδια του τη ζωή. Βρέθηκε βαριά τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Λίμα, έχοντας πάντα στο πλευρό του την ανήσυχη μητέρα του.

Ο Percy Fawcett στο Dead Horse Camp
Ο Percy Fawcett στο Dead Horse Camp

Πολλοί ήταν οι δημοσιογράφοι που έσπευσαν να πληροφορηθούν για την υγεία του νεαρού John, αλλά και για να μάθουν τα νεότερα για την πρόοδο των καταβαλλομένων προσπαθειών προς ανεύρεση των ιχνών της απολεσθείσας αποστολής του πατέρα του.

Η Nina Fawcett δήλωσε ότι πάντα ήταν απολύτως ενήμερη για τα σχέδια του συζύγου της και παρακολουθούσε με πάθος τις εργασίες του. Βρισκόταν ήδη στο Περού με μοναδικό σκοπό να οργανώσει μια νέα αποστολή, που ήλπιζε να ήταν η τελευταία και θα ξαναέβλεπε επιτέλους τον αγαπημένο της άντρα και τον πρωτότοκο γιο της, που χάθηκε μαζί του. Τόνισε πως ήταν πεπεισμένη πως και οι δυο τους ήταν ζωντανοί, παρά τα χρόνια που είχαν περάσει και τις αντιξοότητες, που προφανώς θα είχαν αντιμετωπίσει.

Nina Fawcett
Nina Fawcett

Η Nina Fawcett, επίσης, σημείωνε πως είχε το προαίσθημα ότι είχαν χαθεί στο δύσβατο Mato Grosso, στον ποταμό Rio Pranatinga, όπου και εξακολουθούσαν τις εξερευνήσεις τους μεταξύ των ιθαγενών, οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να τους αφήσουν να πλησιάσουν προς κάποιο κεντρικό σημείο, από όπου θα μπορούσαν να ενημερώσουν ότι ήταν ζωντανοί και καλά στην υγεία τους.

Επιπλέον, η σύζυγος του εξαφανισμένου Συνταγματάρχη διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η αποστολή του είχε ως αποκλειστικό στόχο της την ανακάλυψη των μυθικών θησαυρών της “αμερικανικής Ατλαντίδας”, της αποκαλούμενης “Χαμένης Πόλης Ζ”. Αντιθέτως, διατράνωνε πως σκοπός τους ήταν η εξερεύνηση και η χαρτογράφηση των άγνωστων και απάτητων περιοχών της ζούγκλας του Αμαζονίου.

Jack Fawcett
Jack Fawcett

Επίσης, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι περίμενε να αναρρώσει πλήρως ο γιος της, John, από τον βαρύ τραυματισμό του, ώστε να τεθεί επικεφαλής της νέας αποστολής που ετοίμαζαν και δήλωσε υπερήφανα ότι θα συμμετείχε και η ίδια, προκειμένου να σφίξει και πάλι στην αγκαλιά της τον γιο της, Jack, αλλά και τον σύζυγό της, Percy.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 17/04/1939…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", στις 17/04/1939
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 17/04/1939

Σχετικά άρθρα

Ανακάλυψη σκελετών γιγάντων στο Μεξικό, το 1925… Πελώριοι σκελετοί, ύψους δέκα μέχρι δώδεκα ποδών (τρία έως τέσσερα μέτρα),...ανακαλύφθηκαν σε ένα νέο χρυσωρυχείο, στα βουνά της Πολιτείας Chihuahua του Μεξικού,...το 1925, από μεταλλωρύχους που προσπαθούσαν να ανακαλύψουν πολύτιμα μέταλλα...
Εντ Κέφφελ – Ζοάο Μαρτένς… Μόλις το ιπτάμενο αντικείμενο έφτασε σε χαμηλό ύψος, τινάχτηκε απότομα προς τα...πάνω, σχηματίζοντας γωνία 45 μοιρών και εξαφανίστηκε προς την κατεύθυνση του...ωκεανού...
Ο χαμένος πολιτισμός των Μπάχας… Ανατριχιαστικοί θρύλοι μιλούσαν για μία φυλή Ινδιάνων που χάθηκε...
Το αίνιγμα του Τζακ του Αντεροβγάλτη… Ποιος ήταν άραγε ο Τζακ; Πολλές υποθέσεις έκαναν λόγο για έναν πλούσιο άντρα, ο...οποίος εκδικούνταν για τον θάνατο του γιου του, εξ αφορμής μιας γυναίκας...
Οι έρευνες για την ανεύρεση των θησαυρών του πειρατή Μόργκαν και του Πλοιάρχου Τόμσον…... Πληθώρα εγγράφων και σοβαρών μαρτυριών αποδείκνυαν ότι ο πειρατής Henry Morgan, αλλά...και ο Σκωτσέζος πλοίαρχος Thompson, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, είχαν θάψει εκεί τα...λάφυρά τους...
Το φάντασμα του μικρότερου αδερφού… Ένας Άγγλος ναυτικός, ο πλοίαρχος Frederick Marryat, κυβερνήτης ενός υπερωκεανίου, αλλά...και μετέπειτα συγγραφέας, σ’ ένα από τα τελευταία του ταξίδια...
Τα μυστικά του Πύργου της Βαβέλ… Ο "Πύργος της Βαβέλ", όπως χαρακτήρισαν οι αρχαιολόγοι τον λόφο αυτόν στην περιοχή...του Ιράν, θεωρήθηκε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ανθρώπινης υπερηφάνειας και...ματαιοδοξίας. Σκοπός των Ελαμιτών δεν ήταν να φτάσουν τον ουρανό με τον...επιβλητικό πύργο τους, αλλά να φέρουν τον ουρανό κοντά στη γη...
Μπορεί ένας υπνωτιστής να “φωτογραφίζει” με τα μάτια του; Ο υπνωτιστής Warren Beresford έκανε ένα καταπληκτικό πείραμα σε συνεργασία με τον με τον...Λονδρέζο ζωγράφο Βάσκα Λατζόλο...
Πώς συνδέεται η Ατλαντίδα με τον Μινωικό Πολιτισμό; Και το ίδιο σύμβολο, αυτό της Μινωικής Κρήτης, έχει βρεθεί χαραγμένο σε παρεμφερή...μονολιθικά μνημεία της γαλλικής Βρετάνης, της Ιρλανδίας, της Αγγλίας και της...Σκωτίας, σύμφωνα με τον Γάλλο αρχαιολόγο Roger Grosjean...
Αληθινοί κυνηγοί φαντασμάτων… Πάνω στο στρωμένο με αλεύρι πάτωμα, ανακάλυψε ίχνη από πέλματα, που λόγω μεγέθους,...αποδόθηκαν σε άντρα...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.