Το στοιχειωμένο σπίτι της οδού Μαυρομιχάλη, στην Αθήνα του 1913 (Μέρος Α)…

Το στοιχειωμένο σπίτι της οδού Μαυρομιχάλη, στην Αθήνα του 1913 (Μέρος Α)…
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Ήταν αρχές του 20ου αιώνα. Σε ένα συμβολαιογραφείο της Αθήνας συνέβη ένα φαινομενικά ασήμαντο γεγονός, αλλά κατά βάθος άξιο προσοχής, όπως το κατέστησαν τα όσα παράξενα το προκάλεσαν.

Επρόκειτο, λοιπόν, να ακυρωθεί το συμβόλαιο μίσθωσης ενός σπιτιού, το οποίο είχε ενοικιαστεί τον Σεπτέμβριο του 1912 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 1913. Ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής συνομιλούσαν φιλικότατα, αν και ο τελευταίος θα τον ζημίωνε, αφού θα του άφηνε το σπίτι ξενοίκιαστο, νωρίτερα από το συμφωνηθέν.

Διημείφθη, μάλιστα, μεταξύ τους και ο εξής διάλογος:

-Μα, έπρεπε να μου το πεις, φίλε μου, ότι θα έφευγες από το σπίτι μου.
-Λέγονται, καημένε, τέτοια πράγματα; Να μετακομίζω έπειτα από έξι μόνο μήνες, επειδή το σπίτι σου έχει φαντάσματα;
-Σσστ… Δεν πρέπει να μας ακούσουν. Θα γράψουμε κάποιον άλλο λόγο στο συμβόλαιο για τη διάλυση της συμφωνίας μας. Θα πούμε, δηλαδή, ότι φεύγεις, επειδή το σπίτι δεν έχει νερό.

Ο συμβολαιογράφος ετοίμασε το έγγραφο, που ανέφερε ότι η μίσθωση λύθηκε εξαιτίας του ότι το σπίτι δεν έφερε τα οριζόμενα υπό του συμβολαίου. Ακολούθως, υπέγραψαν και οι δυο και κατόπιν, αποχώρησαν μαζί, συνομιλώντας εγκάρδια.

Στο συμβολαιογραφείο έτυχε να βρίσκεται και ο κύριος Στέφης, ένας νέος ηλικίας 20 περίπου ετών. Χωρίς να το θέλει, άκουσε τη λέξη «φαντάσματα» και επειδή ήταν θιασώτης της θεωρίας του Γάλλου Αστρονόμου και Πνευματιστή Camille Flammarion, ο οποίος είχε εντρυφήσει στη μελέτη του Μεταφυσικού, θέλησε να μάθει περισσότερα για το συγκεκριμένο σπίτι. Εφόσον ο συμβολαιογράφος ήταν φίλος του, πληροφορήθηκε αμέσως τη διεύθυνση του εν λόγω σπιτιού, που του έγινε εμμονή να το ερευνήσει.

Η τελευταία φωτογραφία του Camille Flammarion (26/02/1842 - 03/06/1925)
Η τελευταία φωτογραφία του Camille Flammarion (26/02/1842 – 03/06/1925)

Το δυσοίωνο σπίτι στεκόταν στην οδό Μαυρομιχάλη. Ήταν μια συνηθισμένη, διώροφη μονοκατοικία της εποχής. Ένα πελώριο ενοικιαστήριο βρισκόταν στην εξώθυρά του. Κοιτώντας το απέξω, τίποτε δεν προμήνυε την ύπαρξη φαντασμάτων.

Εκεί κοντά υπήρχε ένα μικρό μπακάλικο. Ο Στέφης αποφάσισε να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το σπίτι. Ένας υπάλληλος προσφέρθηκε να του πει ό,τι γνώριζε.

-Ξέρεις γιατί ξενοικιάστηκε αυτή εδώ η οικία;
-Λένε, κύριε, πως έχει φαντάσματα.
-Είσαι βέβαιος;
-Τι να σας πω; Να, από τότε που ήρθε εδώ η οικογένεια του Μπ., άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες πως το σπίτι είναι ύποπτο. Πολλά βράδια αναστατώθηκε ολόκληρη η γειτονιά από τις φωνές τους. Μάλιστα, είχαν κι έναν θάνατο εξαιτίας των φαντασμάτων.
-Θάνατο;
-Ναι και ο θάνατος αυτός έχει ολόκληρη ιστορία. Εκείνο που θυμάμαι είναι πως η αδερφή του Μπ., η οποία ήταν μια γεροντοκόρη 70 ετών, βρέθηκε έξαφνα ένα πρωί αναίσθητη κάτω από το κρεβάτι της. Σε λίγους μήνες πέθανε και ο κόσμος έλεγε πως ο θάνατός της προκλήθηκε από τα φαντάσματα του σπιτιού.

Ο Στέφης ήταν πλέον αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την υπόθεση, που τον είχε σαγηνέψει και να τη διαλευκάνει στο έπακρο. Ευχαρίστησε τον υπάλληλο και του ζήτησε να μην πει σε κανέναν τίποτε για τις ερωτήσεις που του είχε κάνει. Μόλις έφυγε, ευθύς αφοσιώθηκε στην έρευνα σχετικά με το φερόμενο ως στοιχειωμένο σπίτι της οδού Μαυρομιχάλη.

Η τύχη τον ευνόησε, ώστε να γνωρίσει τον μικρό ανιψιό του κυρίου Μπ., ο οποίος του διηγήθηκε λεπτομερώς όλα τα συμβάντα που διαδραματίστηκαν στην οικία του δύστυχου θείου του.

Ο κύριος Μπ. είχε βρει μόνος του το σπίτι στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1912, ώστε να στεγαστεί η επταμελής οικογένειά του, η οποία βρισκόταν ακόμα σε καλοκαιρινές διακοπές και θα επέστρεφαν τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου. Η οικογένειά του αποτελούνταν από τη σύζυγό του, τα τρία του παιδιά και τα δυο αποθανόντα αδέρφια του, την Ειρήνη και τον Νότη Μπ., οι οποίοι πέθαναν ο ένας μετά τον άλλον, κατά μυστηριώδη τρόπο, εξαιτίας των φαντασμάτων, όπως ισχυρίζονταν τα μέλη της οικογένειας.

Αν και οι γείτονες φρόντισαν από την πρώτη κιόλας στιγμή να τους πληροφορήσουν ότι στο σπίτι εκείνο συνέβαιναν περίεργα και φοβερά πράγματα, κανείς τους δεν έδωσε σημασία. Όμως, ευθύς μετάνιωσαν πικρά, που το νοίκιασαν παρά τις ζοφερές προειδοποιήσεις.

Ήταν η πρώτη βραδιά που η οικογένεια θα κοιμόταν μέσα στο καινούριο τους σπίτι. Όλα ήταν ανάστατα, όπως συνηθίζεται στις μετακομίσεις. Δεν είχαν τοποθετηθεί ακόμη όλα τα έπιπλα στη θέση τους, ούτε είχε τακτοποιηθεί όλος ο ρουχισμός.

Κατάκοποι, έπεσαν να κοιμηθούν, όταν γύρω στα μεσάνυχτα ακούστηκαν γοερά κλάματα μικρού παιδιού και βιαστικές πατημασιές. Υπέθεσαν ότι έκαναν λάθος και συνέχισαν τον ύπνο τους, καθώς ένιωθαν εξαντλημένοι από το ταξίδι της επιστροφής στην πόλη και τη διαδικασία της μετεγκατάστασης. Μα, οι αινιγματικοί κρότοι άρχισαν να ζωηρεύουν ακόμα περισσότερο.

Η κυρία Φανή, σύζυγος του Μπ,. ήταν η πρώτη που αντιλήφθηκε τους κρότους και ξύπνησε τον άντρα της έντρομη. Μέσα στο απαίσιο σκοτάδι, κράτησαν έως και την αναπνοή τους, για να αφουγκραστούν καλύτερα τους θορύβους, που προέρχονταν από το επάνω πάτωμα, εκεί που βρισκόταν η κουζίνα. Καρέκλες, τραπέζια, μπαούλα σύρονταν με πάταγο, δημιουργώντας μια κόλαση ισχυρών θορύβων.

Εκείνο, όμως, που τους έκανε να χάσουν παντελώς την εναπομείνασα ψυχραιμία και αυτοσυγκράτησή τους ήταν η άγρια και τρομακτική πτώση της βαριάς, ξύλινης πιατοθήκης, που την ακολούθησε η καταστροφική θραύση όλων των πιάτων. Έτρεξαν αμέσως όλοι στην κουζίνα. Η έκπληξη τους διαπέρασε και το σοκ τους καθήλωσε. Καμία απολύτως αλλαγή. Τα πάντα ήταν στη θέση τους, όπως ακριβώς τα είχαν αφήσει, πριν πέσουν στα κρεβάτια τους.

Τότε, άρχισαν να ψάχνουν όλο το σπίτι, απ’ άκρη σ’ άκρη, για περισσότερο από μια ώρα. Τίποτα το ύποπτο ή το διαφορετικό. Αποκαρδιωμένοι, αποφάσισαν να ξαπλώσουν. Τα φώτα έσβησαν και το φριχτό σκοτάδι του φόβου επανήλθε στο ανήσυχο σπίτι της οδού Μαυρομιχάλη…

Συνεχίζεται…

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΣΚΡΙΠ», στις 02/09/1913…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΣΚΡΙΠ", στις 02/09/1913
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΣΚΡΙΠ», στις 02/09/1913

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων:

Σχετικά άρθρα

Στοιχειωμένοι πύργοι… Μερικοί χωρικοί υποστήριζαν ότι είδαν να βγαίνει από τον παραπλήσιο ποταμό Windrush...ένα πελώριο και τρομακτικό νερόφιδο, να τον κουβαλάει στη ράχη του και να τον...περνάει στην αντίπερα όχθη, όπου και εξαφανίστηκε ως δια μαγείας...
«Το Τηλέφωνο των Πνευμάτων» του Thomas Edison… Το φιλόδοξο σχέδιο του Edison προέβλεπε ότι η παράξενη συσκευή θα παρείχε τη...δυνατότητα στον χειριστή της να μπορεί να μεταφέρεται κατά βούληση στον Χώρο...
Το πόλτεργκαϊστ της Καστοριάς, το 1924… Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, συνέβησαν στο Μαύροβο της Καστοριάς περίεργα...φαινόμενα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας...
Ο «θηλυκός βρυκόλακας»… Οι πληροφορίες έλεγαν ότι η άγνωστη γυναίκα είχε μεγάλα και αιχμηρά δόντια...
Μια πρωτοφανής επιδρομή φαντασμάτων στο Lincolnshire της Αγγλίας, το 1933… Τον Νοέμβριο του 1933, οι κάτοικοι ενός παλιού χωριού της κομητείας του Lincolnshire της...Αγγλίας, του γραφικού Cammeringham, είχαν πανικοβληθεί από μια πρωτοφανή επιδρομή...φαντασμάτων...
Οι Νεράιδες, σύμφωνα με τον λαογράφο Νικόλαο Πολίτη (Μέρος Α)… Σύμφωνα με τον σπουδαίο Έλληνα λαογράφο Νικόλαο Πολίτη, οι Νεράιδες, όπως...καταδεικνύει το όνομά τους, που παράγεται από τη λέξη "νερό"...
Οι νεράιδες της μυστηριώδους λίμνης, που υπήρχε στην Πεντέλη… Οι νεράιδες της λίμνης της Πεντέλης ήταν αυτές που βάστηξαν τον νεαρό στρατιώτη...αιχμάλωτο για τέσσερις μέρες μέσα στα κατασκότεινα νερά...
Το πόλτεργκαϊστ του Καλαμακίου, το 1937… Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών διατεινόταν ότι μερικά άτομα, τα οποία...υπό την επίδρασιν της ήβης ή ψυχικών κλονισμών ή απλώς, μιας αναστάτωσης του...οργανισμού τους, γίνονταν ραδιενεργά σώματα και πάθαιναν δυναμόλυση...
Μυστήριο στο Καίμπρητζ… Έπειτα από αυτό, το δωμάτιο κλειδώθηκε και για δέκα χρόνια, όπως συμβούλευσαν...ειδικοί, δεν έπρεπε να ανοιχτεί...
Ελεονόρα Ζουγκούν – Το μυστηριώδες κορίτσι που απασχόλησε την Ευρώπη του Μεσοπολέμου…... Η δεκατριάχρονη χωριατοπούλα από τη Ρουμανία που έγινε αντικείμενο έρευνας των...παραψυχικών ερευνητών στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.