Έζησαν πράγματι οι φοβεροί Τιτάνες;

Άποψη της Σφίγγας του Pisco Montano
2.5
(2)

Στο μέσο της Τυρρηνικής ακτής, δίπλα στην ιταλική κωμόπολη Terracina, υψώνεται ένας επιβλητικός και τεράστιος βράχος από την πλευρά της θάλασσας. Ο βράχος “Pisco Montano”, όπως ονομάζεται, αποτελεί το κέντρο ενός εκτεταμένου όρμου, όπου κρύβει επικίνδυνα βάραθρα, ισχυρότατα ρεύματα και αιχμηρούς υφάλους.

Ο βράχος "Pisco Montano" στην Terracina της Ιταλίας
Ο βράχος “Pisco Montano” στην Terracina της Ιταλίας

Πίσω από τους λόφους, απλώνεται η πεδιάδα του Πόντινε, όπου οι αναθυμιάσεις των ελών της βαραίνουν την ατμόσφαιρα. Στην κορυφή ενός παραπλήσιου βουνού, του Monte Sant’Angelo, δεσπόζουν τα μαρμάρινα ερείπια ενός ρωμαϊκού ναού, αφιερωμένο στον Θεό Δία (Jupiter Anxur).

Ο ρωμαϊκός ναός, αφιερωμένος στον Θεό Δία (Jupiter Anxur)
Ο ρωμαϊκός ναός, αφιερωμένος στον Θεό Δία (Jupiter Anxur)

Ο κατακομματιασμένος πια βράχος “Pisco Montano” παρουσιάζει μια περίεργη ομοιότητα με Σφίγγα. Διακρίνονται σχεδόν καθαρά δυο βαθιές οπές, που θυμίζουν μάτια, μια ίσια γραμμή που μοιάζει με μύτη, ένας φαρδύς θώρακας και φαίνονται επίσης τα εμπρόσθια πόδια του τέρατος.

Η Κίρκη προσφέρει το ποτήρι στον Οδυσσέα (1891) του Τζον Γουίλιαμ Γουότερχαουζ
Η Κίρκη προσφέρει το ποτήρι στον Οδυσσέα (1891) του Τζον Γουίλιαμ Γουότερχαουζ

Ο Evelino Leonardi (1871 – 1939) ήταν γιατρός στη Ρώμη και ερασιτέχνης αρχαιολόγος. Σύμφωνα με τις έρευνές του, ο συγκεκριμένος παράξενος βράχος στην Terracina της Ιταλίας ίσως ήταν το ομηρικό τοπίο όπου βασίλευε η μάγισσα Κίρκη, κόρη του Ήλιου και της Πέρσης, η οποία είχε την ικανότητα να μεταμορφώνει τους εχθρούς της σε ζώα, με τη χρήση μαγικών ποτών.

Ο Evelino Leonardi πίστευε ακράδαντα ότι σ’ αυτήν την Τυρρηνική ακτή βρισκόταν η χώρα της μυθικής μάγισσας, η Αιαία.

Στους πρόποδες του βράχου, υπήρχε άλλοτε ένα λατομείο. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, ήρθε στο φως ένας πέτρινος τοίχος, πελεκημένος από ανθρώπινο χέρι, όπως αποφάνθηκαν οι αρχαιολόγοι. Επίσης, ανακαλύφθηκε μια επιγραφή μήκους ενός μέτρου, την οποία ατυχώς κατέστρεψαν οι εργάτες από άγνοια.

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Evelino Leonardi, "LE ORIGINI DELL'UOMO" (1937)
Το εξώφυλλο του βιβλίου του Evelino Leonardi, “LE ORIGINI DELL’UOMO” (1937)

Ο Leonardi, όμως, κατόρθωσε να ανασύρει μικρές επιγραφές πελασγικού τύπου, όπως ακόμα και μια χονδροειδή σιδερένια σμίλη. Η ομάδα των αρχαιολόγων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σμίλευμα της πέτρας ανήκε οπωσδήποτε στους προϊστορικούς χρόνους, πράγμα το οποίο τους κατέπληξε. Άραγε, είχαν ανακαλύψει τα ίχνη μιας εξαφανισμένης ηπείρου;

Στην περιοχή υπήρχε μια αρσενικούχος πηγή, για την οποία έκανε λόγο και ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος. Τα συστατικά που βρέθηκαν στην πηγή, καταδείκνυαν ότι η ευρύτερη ξηρά παλιότερα ήταν θάλασσα.

Επιπρόσθετα, μετά από χημική ανάλυση, αποδείχτηκε ότι η καθαρότητα του σιδήρου από τον οποίο είχε κατασκευαστεί η σμίλη, δεν είχε εντοπιστεί μέχρι τότε πουθενά και ποτέ! Δεν είχαν ξαναδεί ποτέ πάνω στη γη, ούτε και οι γεωλόγοι, σίδηρο στη φυσική του κατάσταση με τόση καθαρότητα.

Ο Βιτρούβιος εξηγεί την Αρχιτεκτονική στον Αύγουστο, πίνακας του Sebastien Leclerc (1637–1714)
Ο Βιτρούβιος εξηγεί την Αρχιτεκτονική στον Αύγουστο, πίνακας του Sebastien Leclerc (1637–1714)

Αρχικά, είκασαν ότι ο σίδηρος αυτός προερχόταν από πτώση μετεωρίτη, μιας και ήταν αδύνατο να είχε εξαχθεί από τη γη.

Ο πελεκημένος πέτρινος τοίχος φαινόταν ότι είχε χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση ενός πρωτοφανούς κολοσσιαίου αμφιθεάτρου, το οποίο βρισκόταν στο κεντρικό τμήμα της τεράστιας Σφίγγας. Οι αιγυπτιακές Σφίγγες, συγκρινόμενες με το εν λόγω μνημείο, φάνταζαν ως μικρογραφίες.

Άποψη της Σφίγγας του Pisco Montano
Άποψη της Σφίγγας του Pisco Montano

Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι έμειναν εκστατικοί μπροστά στο εύρημά τους, χωρίς όμως να μπορούν να το ερμηνεύσουν. Θεωρούσαν ότι ίσως επρόκειτο για δείγμα κάποιου σπουδαιότατου προϊστορικού πολιτισμού, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν μες στους αιώνες.

Ο Evelino Leonardi ανακάλυψε στον τόπο των ανασκαφών πελώρια τεμάχια λίθων, τα οποία αναπαριστούσαν σε γιγαντιαίο μέγεθος, μέρη και όργανα του ανθρώπινου σώματος: καρδιές, νεφρά, όρχεις, έντερα. Πιθανολόγησαν λοιπόν, ότι ίσως ήταν τμήματα ογκωδέστατων αγαλμάτων. Επειδή όμως βρέθηκαν μόνο εσωτερικά όργανα, των οποίων οι ανατομικές λεπτομέρειες είχαν αποδοθεί με καταπληκτική ακρίβεια, όπως τα συμπλέγματα των αρτηριών αγγείων, συμπέραναν ότι επρόκειτο για αναθήματα σε βωμούς άγνωστων θεών.

Επομένως, ο Leonardi διατύπωσε μια καινοφανή θεωρία: Μήπως τα όργανα αυτά ήταν ολικά απολιθώματα οστών, εξαιτίας των ιδιαίτερων γεωλογικών συνθηκών της περιοχής; Κι αν όντως ίσχυε κάτι τέτοιο, μήπως είχαν υπάρξει γιγαντιαία όντα, όπως οι Τιτάνες; Μήπως η Μαύρη Σφίγγα της Ιταλίας κρύβει μέσα στις άδειες κόγχες της ένα από τα πιο τρομακτικά μυστήρια της ιστορίας;

To Pisco Montano, όπως φαίνεται από την πλευρά του δρόμου που οδηγεί στη Νάπολη
To Pisco Montano, όπως φαίνεται από την πλευρά του δρόμου που οδηγεί στη Νάπολη

Πάντως, είναι άξιον απορίας και θαυμασμού το ποιος κατασκεύασε ένα τέτοιο κολοσσιαίο μνημείο και κυρίως, με ποιον τρόπο κατασκευάστηκε, αν λάβουμε υπόψιν μας ότι χρονολογήθηκε στην προϊστορική περίοδο.

Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 12/02/1931…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", στις 12/02/1931
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 12/02/1931

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 2.5 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 2

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments