Βρέθηκε, πράγματι, ο τάφος του Αριστοτέλη, το 1891; (Μέρος Α)

Βρέθηκε, πράγματι, ο τάφος του Αριστοτέλη, το 1891; (Μέρος Α)

Στις 28 Φεβρουαρίου του 1891, οι εφημερίδες εκείνης της εποχής δημοσίευαν την είδηση ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που διενεργούνταν στην Ερέτρια από την Αμερικανική Σχολή ανακαλύφθηκε ένας τάφος, ο οποίος έφερε μια ενεπίγραφη πλάκα στην οποία έγραφε .ΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ.

Ο Διευθυντής της Σχολής, ο Charles Waldstein, ο οποίος βρισκόταν στην Ερέτρια, τηλεγράφησε αμέσως, σύμφωνα με την είδηση, ότι είχε βρει τον τάφο του μεγάλου Σταγειρίτη φιλοσόφου. Η είδηση προξένησε ζωηρή αίσθηση, ιδίως μεταξύ των φιλολογικών κύκλων.

Charles Waldstein (30/03/1856 - 21/03/1927)
Charles Waldstein (30/03/1856 – 21/03/1927)

Χωρίς περισσότερες και ακριβέστερες πληροφορίες ακόμα επί του θέματος, η εφημερίδα “ΤΟ ΑΣΤΥ” δημοσίευσε την άποψη ενός ειδικού (δεν κατονομαζόταν), ο οποίος αμφισβητούσε την πιθανότητα ότι ο ανακαλυφθείς τάφος ανήκε πράγματι στον Αριστοτέλη:

“Δεν πρέπει να σπεύσουμε στην αποδοχή της είδησης ότι ο τάφος που βρέθηκε στην Ερέτρια είναι πράγματι του Αριστοτέλη.

Αριστοτέλης (384 π.Χ. - 322 π.Χ.)
Αριστοτέλης (384 π.Χ. – 322 π.Χ.)

Τα φερόμενα γράμματα στην επιτύμβια πλάκα .ΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ δε φαίνονται να αρκούν προς το παρόν, ώστε να θεωρηθεί ότι ο τάφος ανήκει στον μεγάλο φιλόσοφο.

Είναι γνωστό ότι πέθανε, μεν, στην Εύβοια, αλλά η πόλη στην οποία πέθανε και που αναφέρεται ρητώς ήταν η Χαλκίδα και όχι η Ερέτρια. Πέθανε πιθανώς από στομαχικό νόσημα, ενώ τα λεγόμενα ότι αυτοκτόνησε, πίνοντας κώνειο ή πέφτοντας στον Πορθμό του Ευρίπου, αδυνατώντας να βρει την αιτία της παλίρροιας, είναι όλως απίθανος θρύλος. Είναι πιθανόν, λοιπόν, να τάφηκε στην πόλη στην οποία και πέθανε.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο που μαρτυρείται για τον τάφο του Σταγειρίτη φιλοσόφου, είναι ότι είχε ορίσει στη διαθήκη του, την οποία διέσωσε ο Διογένης ο Λαέρτιος, να τοποθετηθούν στον τάφο του και τα οστά της συζύγου του, Πυθιάδος.

Αν, λοιπόν, έπειτα από ενδελεχή μελέτη της ευρεθείσας επιτύμβιας επιγραφής, αποδειχθεί ότι πράγματι ο τάφος ανήκει στον μεγάλο Αριστοτέλη, που κατά περίεργη σύμπτωση βρέθηκε την ίδια περίοδο κατά την οποία ο επιστημονικός κόσμος ήταν συγκινημένος από την ανακάλυψη της Αθηναίων Πολιτείας, τότε θα έπρεπε, αν είχε εκτελεστεί η διαθήκη του φιλοσόφου, να βρεθούν και τα οστά της Πυθιάδος.

Αλλά, δε θα έπρεπε το όνομά της να φέρεται γραμμένο στην επιτύμβια στήλη;”

Συνεχίζεται…

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΟ ΑΣΤΥ”, στις 28/02/1891…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΟ ΑΣΤΥ", στις 28/02/1891
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΟ ΑΣΤΥ”, στις 28/02/1891
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments