Οι Δροσουλίτες…

Οι Δροσουλίτες…
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Στις 18 Μαΐου, όποιος βρεθεί στην επαρχία Σφακίων Κρήτης, προς το Λιβυκό Πέλαγος και συγκεκριμένα στην περιοχή του Φραγκοκάστελλου, θα δει -αν είναι τυχερός- ένα καταπληκτικό φαινόμενο:

Την ώρα που χαράζει το πρώτο φως της μέρας, μια μακριά σειρά ανθρώπων ντυμένων στα μαύρα, ξεκινά από το ερειπωμένο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους και προχωρά προς το πελώριο κάστρο, που είναι κτισμένο ακριβώς πάνω στην παραλία. Κρατούν στα χέρια τους όπλα και σπαθιά που λαμποκοπούν. Προχωρούν αργά, σιωπηλά κι αθόρυβα πάνω στην άμμο. Φθάνουν στη θάλασσα κι εξαφανίζονται ξαφνικά, μόλις φανούν οι πρώτες ακτίνες του ήλιου. Είναι οι Δροσουλίτες.

Ονομάστηκαν έτσι από την ώρα της χαραυγής που εμφανίζονται, την ώρα εκείνη που έχει πάντοτε δροσιά, ακόμα και το καλοκαίρι.

Είναι τόσο έντονη και ζωντανή η εμφάνιση των σκιών αυτών, ώστε όταν το 1839 Τούρκοι περαστικοί που δε γνώριζαν το φαινόμενο, στρατοπέδευσαν στο εγκαταλελειμμένο Κάστρο κι έτυχε να δουν τους Δροσουλίτες, διέταξαν συναγερμό. Νόμιζαν ότι επρόκειτο για επαναστάτες.

Αλλά και κατά τη γερμανική κατοχή και συγκεκριμένα το 1942, μια στρατιωτική περίπολος βρέθηκε μπροστά στους Δροσουλίτες και άνοιξε πυρ εναντίον τους. Δύο εκδοχές δίνονται, για να εξηγηθεί το φαινόμενο: η μεταφυσική και η επιστημονική.

Η μεταφυσική εκδοχή στηρίζεται στην παρακάτω αληθινή ιστορία…

Το Φραγκοκάστελλο είναι ένα μεγαλοπρεπές φρούριο (καστέλλο), που χτίστηκε το 1602 από τους Βενετσιάνους ή αλλιώς Φράγκους κι από εκεί πήρε το όνομά του.

Σ’ αυτό το αγνάντι προς το Λιβυκό πέλαγος, έφτασε το 1828 ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης, αγωνιστής στρατηγός από την Ήπειρο, που είχε πάει στην Κρήτη να βοηθήσει τους επαναστατημένους νησιώτες, μαζί με 330 άνδρες και 70 ιππείς.

Ο Μουσταφά Πασάς με χιλιάδες στρατό, προχωρούσε προς τα Σφακιά, για να χτυπήσει τους συγκεντρωμένους επαναστάτες.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό στρατόπεδο, ο Χατζημιχάλης είπε ότι θα οχυρωνόταν μέσα στο Φραγκοκάστελλο. Οι Κρητικοί, γνωρίζοντας ότι οπωσδήποτε θα νικούσαν οι πολυπληθέστατοι Τούρκοι, σκέφτηκαν να εφαρμόσουν μια έξυπνη στρατηγική: μόνο 100 άνδρες θα οχυρώνονταν μέσα στο Κάστρο, ενώ οι υπόλοιποι 1.000 περίπου θα κρύβονταν στις γύρω περιοχές. Καθώς οι Τούρκοι θα πολιορκούσαν το οχυρό, οι κρυμμένοι Έλληνες θα τους χτυπούσαν αιφνιδιαστικά στα νώτα τους.

Ο Χατζημιχάλης ήταν αμετάπειστος. Θεώρησε αυτό το στρατήγημα ως ένδειξη δειλίας και αδυναμίας, πράγμα που φανέρωνε τη γενναιότητά του, όχι όμως και τον στρατηγικό νου του.

Οι ντόπιοι επαναστάτες αποσύρθηκαν, γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι θα ήταν μάταιο και κουτό να τα βάλουν με τους χιλιάδες Οθωμανούς.

Αμετακίνητος πεισματικά ο Χατζημιχάλης, έμεινε να πολεμήσει κατά μέτωπο τους εχθρούς, με μόνο 400 άνδρες, τους οποίους έβαλε μάλιστα να αλυσοδεθούν στις θέσεις τους, ώστε να μη λιποτακτήσει κανείς τους από φόβο ή δειλία. Οι Τούρκοι τους κατακρεούργησαν. Ακολούθησε απόλυτη ανθρωποσφαγή.

Ο θρύλος λέει ότι οι Δροσουλίτες είναι οι ψυχές των σκοτωμένων της μάχης εκείνης, οι οποίοι ξαναγυρίζουν πάντα στο Φραγκοκάστελλο σε κάθε επέτειο της σφαγής τους, την 17η και 18η Μαΐου.

Άλλη εξήγηση, η επιστημονική του Άγγελου Τανάγρα και του Άγγλου Μπέικερ, είναι ότι πρόκειται για αντικατοπτρισμό των γυμναζόμενων στρατιωτών από την απέναντι αφρικανική ήπειρο. Όμως για το τελευταίο υπάρχει διπλή αντίρρηση: πρώτον, το φαινόμενο του αντικατοπτρισμού δεν παρουσιάζεται σε συγκεκριμένη ημερομηνία και δεύτερον, οι σημερινοί στρατιώτες δε φορούν πια τις ενδυμασίες, όπως εκείνες με τις οποίες εμφανίζονται οι Δροσουλίτες.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», στις 24/05/1961…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ", στις 24/05/1961
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», στις 24/05/1961

Σχετικά άρθρα

Τα άγνωστα πειράματα Τηλεπάθειας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, το 1928… Στο τελευταίο διεθνές συνέδριο του Μεταψυχικού Ινστιτούτου των Παρισίων,...ανακοινώθηκε η επιτυχής έκβαση των άγνωστων πειραμάτων τηλεπαθητικής...μεταβίβασης της σκέψης μεταξύ της γαλλικής πρωτεύουσας και της Νέας Υόρκης, από...Γάλλους και Αμερικανούς επιστήμονες...
Η στρατιά των βρυκολάκων του στοιχειωμένου Φραγκοκάστελλου (Μέρος Γ)… Εν κατακλείδι, το φυσικό αυτό φαινόμενο του αντικατοπτρισμού, σε συνδυασμό με την...πένθιμη ιστορία του Φραγκοκάστελλου, έδωσαν στο θέαμα μια αλλόκοσμη...
Τα στοιχειωμένα κάστρα της Ελλάδας – Το Κάστρο της Πάτρας (Μέρος Β)… Το Κάστρο της Πάτρας είναι στοιχειωμένο και το στοιχειό του το καλό, η δική μας η...Πατρινέλα, ξανακατέβηκε απ' τα τείχη κι άλλες φορές...
Φαντάσματα στο Παρίσι… Από την έρευνα της εταιρίας, καταχωρήθηκαν στους καταλόγους της 1703 περιπτώσεις...απολύτως αληθινών φαντασμάτων...
Η εμφάνιση της Παναγίας, το 1941… Έξαφνα, από το βάθος του ναού ακούστηκε μια στεντόρεια φωνή, που φώναζε,...προκαλώντας ανατριχίλα στο ταλαιπωρημένο από τις κακουχίες του πολέμου ποίμνιο...
Άγρια υπερφυσικά φαινόμενα στη Μοράβια… ...ένα νεογέννητο μωρό εξαφανίστηκε από το λίκνο του και βρέθηκε ξαπλωμένο στα...χώματα της αυλής...
Οι ανασκαφές στις Θερμοπύλες και ο τάφος των Τριακοσίων… Τον Ιούνιο του 1939, ο προϊστάμενος των ανασκαφών στις Θερμοπύλες, Σπυρίδων...Μαρινάτος, διακεκριμένος Αρχαιολόγος και Ακαδημαϊκός, ανακοίνωσε τα εξής...
Τα οράματα της Παναγίας στο Λεβίδι Αρκαδίας, το 1938… Όταν επέστρεψαν πίσω στο Λεβίδι, ειδοποίησαν τους ιερείς Δημ. Κουτσουράκη, Θ....Δραβίλα και Γ. Κοντοράβδη, οι οποίοι κατέφτασαν άμεσα και άρχισαν...
Ιστορίες φαντασμάτων… Έτσι, το φάντασμα της αδικοχαμένης Αμερικανίδας αποκάλυψε τα πάντα, γυρεύοντας...δικαίωση. Αλλά, κυρίως, ζητούσε την τιμωρία εκείνων, που της έκοψαν τόσο...
Μυστήρια, φαντάσματα, παραδοξότητες… Σύμφωνα με τη δεσποινίδα Σίμσον, οι αγνές ψυχές παρουσιάζονταν ολόλευκες ή...γαλάζιες, ενώ οι κακές ψυχές είχαν χρώμα θολό σταχτοπράσινο ή κατάμαυρο..
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.