Οι Δροσουλίτες…

Οι Δροσουλίτες…
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Στις 18 Μαΐου, όποιος βρεθεί στην επαρχία Σφακίων Κρήτης, προς το Λιβυκό Πέλαγος και συγκεκριμένα στην περιοχή του Φραγκοκάστελλου, θα δει -αν είναι τυχερός- ένα καταπληκτικό φαινόμενο:

Την ώρα που χαράζει το πρώτο φως της μέρας, μια μακριά σειρά ανθρώπων ντυμένων στα μαύρα, ξεκινά από το ερειπωμένο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους και προχωρά προς το πελώριο κάστρο, που είναι κτισμένο ακριβώς πάνω στην παραλία. Κρατούν στα χέρια τους όπλα και σπαθιά που λαμποκοπούν. Προχωρούν αργά, σιωπηλά κι αθόρυβα πάνω στην άμμο. Φθάνουν στη θάλασσα κι εξαφανίζονται ξαφνικά, μόλις φανούν οι πρώτες ακτίνες του ήλιου. Είναι οι Δροσουλίτες.

Ονομάστηκαν έτσι από την ώρα της χαραυγής που εμφανίζονται, την ώρα εκείνη που έχει πάντοτε δροσιά, ακόμα και το καλοκαίρι.

Είναι τόσο έντονη και ζωντανή η εμφάνιση των σκιών αυτών, ώστε όταν το 1839 Τούρκοι περαστικοί που δε γνώριζαν το φαινόμενο, στρατοπέδευσαν στο εγκαταλελειμμένο Κάστρο κι έτυχε να δουν τους Δροσουλίτες, διέταξαν συναγερμό. Νόμιζαν ότι επρόκειτο για επαναστάτες.

Αλλά και κατά τη γερμανική κατοχή και συγκεκριμένα το 1942, μια στρατιωτική περίπολος βρέθηκε μπροστά στους Δροσουλίτες και άνοιξε πυρ εναντίον τους. Δύο εκδοχές δίνονται, για να εξηγηθεί το φαινόμενο: η μεταφυσική και η επιστημονική.

Η μεταφυσική εκδοχή στηρίζεται στην παρακάτω αληθινή ιστορία…

Το Φραγκοκάστελλο είναι ένα μεγαλοπρεπές φρούριο (καστέλλο), που χτίστηκε το 1602 από τους Βενετσιάνους ή αλλιώς Φράγκους κι από εκεί πήρε το όνομά του.

Σ’ αυτό το αγνάντι προς το Λιβυκό πέλαγος, έφτασε το 1828 ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης, αγωνιστής στρατηγός από την Ήπειρο, που είχε πάει στην Κρήτη να βοηθήσει τους επαναστατημένους νησιώτες, μαζί με 330 άνδρες και 70 ιππείς.

Ο Μουσταφά Πασάς με χιλιάδες στρατό, προχωρούσε προς τα Σφακιά, για να χτυπήσει τους συγκεντρωμένους επαναστάτες.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό στρατόπεδο, ο Χατζημιχάλης είπε ότι θα οχυρωνόταν μέσα στο Φραγκοκάστελλο. Οι Κρητικοί, γνωρίζοντας ότι οπωσδήποτε θα νικούσαν οι πολυπληθέστατοι Τούρκοι, σκέφτηκαν να εφαρμόσουν μια έξυπνη στρατηγική: μόνο 100 άνδρες θα οχυρώνονταν μέσα στο Κάστρο, ενώ οι υπόλοιποι 1.000 περίπου θα κρύβονταν στις γύρω περιοχές. Καθώς οι Τούρκοι θα πολιορκούσαν το οχυρό, οι κρυμμένοι Έλληνες θα τους χτυπούσαν αιφνιδιαστικά στα νώτα τους.

Ο Χατζημιχάλης ήταν αμετάπειστος. Θεώρησε αυτό το στρατήγημα ως ένδειξη δειλίας και αδυναμίας, πράγμα που φανέρωνε τη γενναιότητά του, όχι όμως και τον στρατηγικό νου του.

Οι ντόπιοι επαναστάτες αποσύρθηκαν, γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι θα ήταν μάταιο και κουτό να τα βάλουν με τους χιλιάδες Οθωμανούς.

Αμετακίνητος πεισματικά ο Χατζημιχάλης, έμεινε να πολεμήσει κατά μέτωπο τους εχθρούς, με μόνο 400 άνδρες, τους οποίους έβαλε μάλιστα να αλυσοδεθούν στις θέσεις τους, ώστε να μη λιποτακτήσει κανείς τους από φόβο ή δειλία. Οι Τούρκοι τους κατακρεούργησαν. Ακολούθησε απόλυτη ανθρωποσφαγή.

Ο θρύλος λέει ότι οι Δροσουλίτες είναι οι ψυχές των σκοτωμένων της μάχης εκείνης, οι οποίοι ξαναγυρίζουν πάντα στο Φραγκοκάστελλο σε κάθε επέτειο της σφαγής τους, την 17η και 18η Μαΐου.

Άλλη εξήγηση, η επιστημονική του Άγγελου Τανάγρα και του Άγγλου Μπέικερ, είναι ότι πρόκειται για αντικατοπτρισμό των γυμναζόμενων στρατιωτών από την απέναντι αφρικανική ήπειρο. Όμως για το τελευταίο υπάρχει διπλή αντίρρηση: πρώτον, το φαινόμενο του αντικατοπτρισμού δεν παρουσιάζεται σε συγκεκριμένη ημερομηνία και δεύτερον, οι σημερινοί στρατιώτες δε φορούν πια τις ενδυμασίες, όπως εκείνες με τις οποίες εμφανίζονται οι Δροσουλίτες.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 24/05/1961…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ", στις 24/05/1961
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 24/05/1961

Σχετικά άρθρα

Μυστηριώδη φωτεινά αντικείμενα πάνω από τη Θεσσαλονίκη… Οι αστρικές αυτές πτητικές μηχανές είχαν τοξοειδή σχήμα και εξέπεμπαν ένα...απόκοσμο γαλαζωπό φως. Κινούνταν αθόρυβα στον βραδινό θόλο της συμπρωτεύουσας...
Παύλος Σαντορίνης – Ο σπουδαίος επιστήμονας που εφηύρε το ραντάρ… Ο Παύλος Σαντορίνης, που ήταν ο εφευρέτης του "Ελληνικού Ραντάρ", του σημαντικού...αυτού μηχανήματος, που έβρισκε τον στόχο και στο πιο πυκνό σκοτάδι, εκλήθη...αυτοπροσώπως...
Θα επικοινωνήσουμε ποτέ με τους νεκρούς; Αν και ο Albert Moll παρακολουθούσε τον πνευματισμό με βλέμμα επικριτικό και πάντα...επιστημονικό, θεωρούσε ότι ήταν βασικό καθήκον της Επιστήμης...
Το τραγικό τέλος της Αικατερίνης των Μεδίκων, ύστερα από προφητεία πανίσχυρου μάγου…... Το 1589, η Αικατερίνη των Μεδίκων προσεβλήθη από πυρετό. Οι ιατροί της άρχισαν να...ανησυχούν για τη ζωή της, όταν διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματά της...
Πρωθυπουργός με τεράστια πνευματιστική δράση… Ο William Lyon Mackenzie King ήταν ο 10ος πρωθυπουργός του Καναδά, ο οποίος μάλιστα υπήρξε ο...διασημότερος πολιτικός άντρας της χώρας του. Ο Mackenzie King πίστευε βαθιά στον...πνευματισμό και λάμβανε μέρος σε ποικίλες πνευματιστικές συνεδριάσεις, κατά τη...διάρκεια των οποίων ερχόταν σε επαφή με τα πνεύματα της μητέρας του, αλλά και του...Προέδρου Theodore Roosevelt.
Τηλεκινητικά φαινόμενα στο Τορίνο… Η πρώτη διαπίστωση την οποία έκαναν οι δύο δημοσιογράφοι, ήταν ότι οι πολυέλαιοι...του διαμερίσματος κινούνταν χωρίς να υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος...
Το φάντασμα του Χήνλεϋ… ...το φάντασμα προσπαθούσε να διακόψει την παράσταση με διάφορους τρόπους...
Η μυστηριώδης τηλεκινητική υπηρέτρια, που συγκλόνισε τη Θάσο, το 1938… Τον Μάρτιο του 1938, ο Άγγελος Τανάγρας, Πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, είχε...μεταβεί στη Θάσο, όπου εξέταζε περίεργα και μυστηριώδη τηλεκινητικά φαινόμενα, τα...οποία συνέβαιναν το τελευταίο δίμηνο στο όμορφο αυτό νησί του Βορείου Αιγαίου,...αναστατώνοντας τους κατοίκους του...
Α.Τ.Ι.Α. στον Πύργο Ηλείας… Στην Ζαχάρω, δύο συνεχόμενες νύχτες, παρατηρήθηκαν στον ουρανό φωτεινά ιπτάμενα...αντικείμενα, να κατευθύνονται με μεγάλη ταχύτητα προς τα δυτικά...
Τα αλλόκοσμα οράματα του Emanuel Swedenborg (Μέρος Α’)… Σύμφωνα με τον Φώτη Κόντογλου, ο πλέον παράδοξος άνθρωπος, που μελέτησε και κήρυξε...τον λόγο του Θεού στη Γηραιά Ήπειρο, ήταν ο Σουηδός Emanuel Swedenborg...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.