Τα διάσημα φαντάσματα του Βρετανικού Κοινοβουλίου…

Λονδίνο, 1897
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Οι Άγγλοι βουλευτές θεωρούσαν το κτίριο του αγγλικού Κοινοβουλίου στοιχειωμένο για πολλά χρόνια. Συχνά, οι συνεδριάσεις τους διακόπτονταν από εμφανίσεις άυλων μορφών, που περιφέρονταν στην αίθουσα.
Κάποια ανοιξιάτικη ημέρα του 1897, πλήθος βουλευτών βεβαίωναν πως είχαν δει το φάντασμα του βουλευτή Ο’Κόνορ. Αν και έλειπε σε ταξίδι για να αποχαιρετήσει τον ετοιμοθάνατο πατέρα του, οι συνάδελφοί του είδαν τη βαριά σκιά του βουλευτή να κάθεται στη συνήθη θέση του.

Σε μια άλλη περίπτωση, η σύζυγος ενός ανώτερου υπαλλήλου της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία διέμενε σε ένα διαμέρισμα εντός του εν λόγω κτιρίου μαζί με τον άντρα της, εξιστορούσε ένα άλλο γεγονός.

Λονδίνο, 1897
Λονδίνο, 1897

Κάποτε, η λαβή της πόρτας του δωματίου της στράφηκε αθόρυβα και η πόρτα άνοιξε διάπλατα. Η κυρία, χωρίς καθόλου να ανησυχήσει νομίζοντας πως έφταιγε κάποιο ρεύμα αέρα, σηκώθηκε απ’ τη θέση της και την έκλεισε καλά. Με το που γύρισε την πλάτη της όμως, η πόρτα άνοιξε εντελώς, κάνοντας πάταγο. Αυτό επαναλήφθηκε μερικές φορές και τότε η τρομοκρατημένη γυναίκα χτύπησε το κουδούνι, για να έρθει ο υπηρέτης της. Ο υπηρέτης της, μόλις είδε την κυρία του μέσα στο διαμέρισμά της, άρχισε να τρέμει. Της εξήγησε πως καθώς έτρεχε προς το δωμάτιό της, για να απαντήσει στο κάλεσμά της, είδε ολοκάθαρα τη μορφή της στους διαδρόμους.

Πολλοί εργαζόμενοι της Βουλής επιβεβαίωναν τα λόγια του υπηρέτη, μαρτυρώντας πως και οι ίδιοι είχαν συναντήσει την κυρία του να περιφέρεται στους διαδρόμους, τη στιγμή που εκείνη κι ο υπηρέτης της συνομιλούσαν στο διαμέρισμά της.

Υπήρχε διαδεδομένη μια φημολογία που υποστήριζε πως από τα μέσα του 18ου αιώνα το πασίγνωστο φάντασμα της “Λευκής Κυρίας” κυκλοφορούσε στους χώρους του Κοινοβουλίου. Ήταν αρκετοί εκείνοι που πίστεψαν πως η εξαϋλωμένη μορφή που μόλις είχαν δει, ίσως να ήταν η “Λευκή Κυρία” που επανεμφανίστηκε.

Επίσης, ένα άλλο γυναικείο φάντασμα, ιδιαιτέρως φοβερό, ταλαιπωρούσε το Βρετανικό Κοινοβούλιο κατά τα τέλη του 18ου αιώνα. Το ονόμαζαν “Βρυκόλακα του Ανδήρου”, επειδή παρουσιαζόταν πάντα στο άνδηρο (παρόχθιο κεντρικό πλάτωμα) της Βουλής και μόνο τις βροχερές και ομιχλώδεις νύχτες. Το συγκεκριμένο φάντασμα πρόβαλλε μουσκεμένο από τον Τάμεση, έφτανε στο θρυλικό κτίριο και περπατούσε πολύ αργά σ’ όλο το μήκος του ανδήρου. Ακολούθως, αφού έφτανε στην άκρη του, έριχνε βλοσυρό βλέμμα προς το Κοινοβούλιο επί μακρόν, έβγαζε ανατριχιαστική και γοερή κραυγή και τέλος, εξαφανιζόταν πέφτοντας στα νερά του ποταμού.

Ο “Βρυκόλακας του Μπινγκ Μπεν” υπήρξε ένα ακόμη κοινοβουλευτικό φάντασμα, που ελλόχευε στις όχθες του Τάμεση. Η εμφάνισή του προοιώνιζε τον θάνατο κάποιου μέλους της βασιλικής οικογένειας. Οι τελευταίες εμφανίσεις του επέφεραν σημαντικούς θανάτους.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1861, πέθανε ο Βασιλιάς της Αγγλίας. Στις 13 Δεκεμβρίου 1878, πέθανε η πριγκίπισσα Αλίκη, κόρη της Βασίλισσας και στις 13 Δεκεμβρίου 1892, άφησε τη στερνή του πνοή ο Κόμης της Κλαρεντίας, που ήταν ο πρωτότοκος γιος του Βασιλιά Εδουάρδου του Ζ’. Το φάντασμα αυτό εμφανιζόταν ως γέρος βαρκάρης, με μεγάλη καμπούρα, που ερχόταν με τη σάπια βάρκα του από τον ποταμό. Χανόταν από μπροστά τους, όταν το μεγάλο ρολόι του Μπινγκ Μπεν σήμαινε μία μετά τα μεσάνυχτα.

Την τελευταία φορά που εθεάθη, μια άκατος της αστυνομίας το κυνήγησε στα παγωμένα νερά του Τάμεση, σχεδόν δίπλα από το κτίριο της Βουλής. Μόλις οι αστυνομικοί το προσέγγισαν, σίγουροι πως θα έπιαναν έναν πιθανό εισβολέα, με μιας η σάπια βάρκα που κυνηγούσαν, εξαφανίστηκε με μαγικό τρόπο από τα μάτια τους κι έτσι, η αστυνομική άκατος κατέληξε να συντριβεί με γδούπο πάνω στον τοίχο του Κοινοβουλίου.

Επιπρόσθετα, ο Άγγλος Πρωθυπουργός Κόμης Γκρέι, μια μέρα που αγόρευε, είδε το κεφάλι ενός νεκρού να αιωρείται για λίγο και ξαφνικά να χάνεται. Ταυτοχρόνως, η κόρη του είδε την ίδια οπτασία.

Αρκετοί Άγγλοι πολιτευτές ισχυρίζονταν πως είχαν δει το φάντασμα του Σπένσερ, ο οποίος ήταν Υπουργός των Οικονομικών και είχε άλλοτε δολοφονηθεί εντός του κτιρίου από κάποιον παράφρονα, με το όνομα Μπέλλινγχαμ.

Άλλοι διατράνωναν πως είχαν δει το φάντασμα του Γκάι Φωκς, που ήταν ο οργανωτής της συνωμοσίας της πυρίτιδας.

(Ο Γκάι Φωκς, 13 Απριλίου 1570 – 31 Ιανουαρίου 1606, γεννήθηκε στο Γιορκ και ήταν Άγγλος στρατιώτης και μέλος μιας ομάδας Καθολικών συνωμοτών, οι οποίοι οργάνωσαν τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας στις 5 Νοεμβρίου 1605. Η συνωμοσία, όμως, ξεσκεπάστηκε πριν την ολοκλήρωση του σχεδίου: ο Γκάι Φωκς κι οι συνεργάτες του πέρασαν από ανακρίσεις με βασανιστήρια, και έπειτα από δίκη καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν για προδοσία και απόπειρα δολοφονίας. Σε ορισμένες χώρες η επέτειος αυτής της αποτυχημένης απόπειρας γιορτάζεται στις 5 Νοεμβρίου σαν Νύχτα του Γκάι Φωκς. Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας περιλάμβανε την απόπειρα δολοφονίας του Βασιλιά Ιάκωβου Α’ της Αγγλίας, της οικογένειάς του και των μελών της αριστοκρατίας, με την ανατίναξη του Παλατιού του Γουέστμινστερ, που στέγαζε το Βρετανικό Κοινοβούλιο, στις 5 Νοεμβρίου 1605, ημέρα κατά την οποία ο βασιλιάς θα απευθυνόταν σε μια διευρυμένη συνέλευση της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων).

Ο διάσημος Γκάι Φωκς (ειδικά μετά την ταινία “V for Vendetta”) αποκεφαλίστηκε μαζί με τους συνεργάτες του. Υπάρχουν όμως πάρα πολλές αναφορές που λένε ότι είχαν δει το φάντασμά του να περιφέρεται απειλητικά στους χώρους του Κοινοβουλίου, με μοναδικό σκοπό του να βλάψει τους πολιτικούς που σύχναζαν εκεί. Από το 1852 και μετά, δεν τον ξαναείδε κανείς.

Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 06/02/1910…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ", στις 06/02/1910
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 06/02/1910

Σχετικά άρθρα

Το μέντιουμ που συνομιλούσε με εξωγήινους στην Αθήνα του 1952… "Μοιάζει σαν άνθρωπος, αλλά δεν είναι. Είναι κοντός, ένα μέτρο περίπου."
Τα ανεξήγητα φαινόμενα της Καστοριάς… Ο δε ρουχισμός, από τα εσώρουχα ως τα πανωφόρια, κι από τα σεντόνια ως τα παπλώματα,...βρισκόταν σχισμένος, με τον ίδιο πάντα τρόπο: ένα μικρό τρίγωνο, του οποίου η μία...πλευρά πήγαινε πιο μακριά...
Το φάντασμα του Ανεμογιάννη… ...αντιλήφθηκαν μίαν άλλη σκιά καβάλα σ' ένα άσπρο άλογο, εκατό μέτρα μπροστά τους...
Το κορίτσι και το φάντασμα… Το χέρι της είχε γίνει αόρατο μέσα στο άυλο εκείνο σώμα και μόνο στα άκρα των...δακτύλων της ένιωσε κάτι ψυχρό...
Το πόλτεργκαϊστ της Μπάιρον Στρητ… Όσο περνούσαν οι μέρες, το σπίτι συγκλονιζόταν από αόρατες σφυριές, γροθιές και...κάθε είδους χτυπήματα...
Το στοίχειωμα στη Δυτική Μακεδονία… Σε μια πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, που παραλείπεται επίτηδες το όνομα της...περιοχής, αλλά και των προσώπων, επειδή ήταν περίπου σύγχρονο με την περίοδο...
“Βροχή” μικρών Α.Τ.Ι.Α. στο Κεντ… Το μηχάνημα αυτό ήταν κατασκευασμένο από σειρές γυαλιού και περιείχε ένα...μυστηριώδες υγρό...
Το μέγα μυστήριο της Τηλεπάθειας… Σύμφωνα με τον Άγγελο Τανάγρα, μια εξήγηση του φαινόμενου ήταν ότι η Μαρία...Καλογεροπούλου θα είχε αντιληφθεί την τοποθέτηση των μετοχών ασυνείδητα και η...μνήμη της, κατά τη διάρκεια του ύπνου, της επανέφερε την πληροφορία με τρόπο...συμβολικό...
Α.Τ.Ι.Α. πάνω από την Αγγλία, το 1953… Το Νοέμβριο του 1953, η βρετανική εφημερίδα Daily Express δημοσίευσε την εντυπωσιακή...είδηση ότι ιπτάμενοι δίσκοι είχαν θεαθεί προσφάτως τρεις φορές πάνω από τη νότια...Αγγλία...
Ο ραδιούργος μάγος Alessandro Cagliostro… Ο περίφημος και φοβερός μάγος Alessandro Cagliostro γεννήθηκε στο Παλέρμο της Ιταλίας το 1743,...με το όνομα Joseph Balsamo...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.