Η στοιχειωμένη έπαυλη της Ρώμης…

Η γέφυρα Μιλβία, δεκαετία 1930
0
(0)

Τον Οκτώβριο του 1924, ένα παράξενο γεγονός σημειώθηκε στην έπαυλη Μιλβία στη Ρώμη.

Η έπαυλη βρισκόταν δίπλα στη γέφυρα Μιλβία και συνόρευε με μία άλλη, που ανήκε στον καθηγητή Κάρολο Μπάτσι, ο οποίος ήταν ο διευθυντής της εφημερίδας “Νέα Χώρα”.

Η γέφυρα Μιλβία, δεκαετία 1930
Η γέφυρα Μιλβία, δεκαετία 1930

Στην έπαυλη Μιλβία διέμενε ο μηχανικός Φαμπρ. Όταν κάποια στιγμή ο Φαμπρ αναγκάστηκε να απουσιάσει από τη Ρώμη για αρκετό χρονικό διάστημα, φρόντισε να σκεπαστούν τα έπιπλά του και να συσκευαστούν σε κιβώτια, για να προφυλαχθούν από τις φθορές κατά τη διάρκεια της απουσίας του. Αφού κλείδωσε, εμπιστεύτηκε το κλειδί του σπιτιού του στον σοφέρ του καθηγητή Μπάτσι, ο οποίος ανέλαβε και τη φύλαξή του.

Κατά την εποχή που δολοφονήθηκε ο σοσιαλιστής βουλευτής Ματτεότι, είχε γίνει μεγάλη συζήτηση στην Ιταλία για την έπαυλη Μιλβία. Είχαν εγερθεί υπόνοιες ότι η εν λόγω βίλλα είχε χρησιμοποιηθεί ως άντρο των εγκληματιών, οι οποίοι εκεί πιθανότατα κρατούσαν όμηρο τον Ματτεότι. Ο ιταλικός λαός θεωρούσε την έπαυλη τόπο μυστηρίου. Οι όμορες βίλλες των Φαμπρ και Μπάτσι χωρίζονταν από μια σειρά χαμηλά κάγκελα, που ήταν πανεύκολο για κάποιον να τα υπερπηδήσει.

Τζάκομο Ματτεόττι (22/05/1885 - 10/06/1924)
Τζάκομο Ματτεόττι (22/05/1885 – 10/06/1924)

Στις 20 Οκτωβρίου του 1924, ο φύλακας σοφέρ, καθώς ετοιμαζόταν να μπει στην έπαυλη του Μπάτσι στην οποία εργαζόταν, παρατήρησε πως στη γειτονική έπαυλη Μιλβία υπήρχε δυνατός φωτισμός σε πολλά δωμάτια. Ξαφνιάστηκε, γιατί γνώριζε πως το σπίτι ήταν ακατοίκητο εκείνη την περίοδο.

Πλησίασε στην κεντρική είσοδο της βίλλας και διαπίστωσε πως η κλειδαριά είχε παραβιασθεί και είχε τοποθετηθεί φραγμός στο εσωτερικό της. Τελικά, με το περίστροφο στο χέρι, μπήκε στο σπίτι από την πίσω πόρτα, που κι αυτή είχε παραβιασθεί.

Μόλις εισήλθε, είδε έκπληκτος ότι επικρατούσε μεγάλη αταξία στο σπίτι. Όλα τα έπιπλα είχαν βγει από τα κιβώτιά τους και μετά από σχολαστικό έλεγχο, κατάλαβε πως ευτυχώς τίποτα δεν είχε κλαπεί.

Ο αστυνομικός που ειδοποιήθηκε, δε διαπίστωσε κλοπή. Φρόντισε όμως πριν φύγει, να ασφαλίσει τις εισόδους της έπαυλης.

Το πρωί, μερικοί υπάλληλοι της αστυνομίας, ο σοφέρ κι ένας φίλος του ιδιοκτήτη επισκέφτηκαν το σπίτι. Καινούρια έκπληξη τους περίμενε. Η αλυσίδα που είχε τοποθετηθεί το βράδυ από την αστυνομία στην κύρια είσοδο, είχε βρεθεί παραβιασμένη και ο προθάλαμος της πίσω εισόδου βρέθηκε πάλι ξεκλείδωτος, ενώ στα δωμάτια της οικίας υπήρχε τεράστια αταξία. Τίποτα, μα τίποτα δε βρέθηκε στην αρχική του θέση, ενώ για άλλη μια φορά τίποτα δεν είχε κλαπεί.

Σημειώνεται επίσης πως τη γειτονική βίλλα τη προστάτευαν τρεις γιγαντόσωμοι σκύλοι, που γάβγιζαν πάντα, αν κάποιος πλησίαζε σε αυτή ή τη διπλανή, πολύπαθη βίλλα Μιλβία.

Η ιταλική αστυνομία, μετά από ανακρίσεις, κατάληξε στο ασφαλές συμπέρασμα πως το συγκεκριμένο βράδυ τα σκυλιά δεν ακούστηκαν να γαβγίζουν.

Την επόμενη νύχτα, δυο καραμπινιέροι ανέλαβαν τη φύλαξη του σπιτιού. Κλείστηκαν σ’ ένα μικρό δωματιάκι υπό το φως μιας λάμπας και παραφυλούσαν, κάνοντας απόλυτη ησυχία, με σκοπό να αιφνιδιάσουν τους δράστες.

Τελείως ξαφνικά, η λάμπα τους έσβησε και εκείνοι όρμησαν προς τη διπλανή σάλα, που ήταν αναπάντεχα λουσμένη στο φως. Κάποια φώτα άρχισαν να ανάβουν και κάποια άλλα, να σβήνουν.

Σίγουροι οι καραμπινιέροι πως θα έπιαναν στα πράσα τους αγνώστους, ξεκίνησαν να ερευνούν εξονυχιστικά όλους τους χώρους της έπαυλης Μιλβία. Με μεγάλη τους απογοήτευση, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το σπίτι ήταν εντελώς έρημο.

Ο τύπος γέμιζε τα φύλλα των εφημερίδων του με σχετικές πληροφορίες, ενώ ο κόσμος ψιθύριζε πως η έπαυλη Μιλβία ήταν στοιχειωμένη.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΣΚΡΙΠ”, στις 10/11/1924…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΣΚΡΙΠ", στις 10/11/1924
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΣΚΡΙΠ”, στις 10/11/1924

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 0

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments