Πνευματιστικές συνεδρίες στην Αγγλία, το 1891…

Πνευματιστικές συνεδρίες στην Αγγλία, το 1891...

Tα παράδοξα, όσο και μυστηριώδη πνευματιστικά φαινόμενα που λάμβαναν χώρα στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια πειραμάτων που διεξάγονταν στο εργαστήριο του William Crookes, είχαν απασχολήσει τον Τύπο, τον Μάρτιο του 1891.

Ο παρισινός “Εικονογραφημένος Κόσμος” δημοσίευσε άρθρο του διευθυντή του αγγλικού περιοδικού “Οd”, στο οποίο εξηγούνταν τα φαινόμενα αυτά ως “υλιστικά”.

Το πνεύμα, δηλαδή, όταν αποσαρκώνεται, έχει την ανάγκη να ενυλισθεί πάλι, προκειμένου να γίνει αισθητό, δανειζόμενο την ύλη ατόμων, των λεγόμενων “διάμεσων” (mediums), τα οποία διατελούν σε κατάσταση πιθανώς παθολογική, ειδική και σπάνια.

Sir William Crookes (17/06/1832 - 04/04/1919)
Sir William Crookes (17/06/1832 – 04/04/1919)

“Συχνά, σε ένα μικρό σπιτάκι, που βρίσκεται στο μέσο ενός κατάφυτου κήπου,όπου δεσπόζει η ηρεμία και η απόλυτη σιγαλιά, πολλά παράδοξα και μυστηριώδη φαινόμενα πνευματισμού συμβαίνουν στην ευρύχωρη σάλα του, τα οποία προκαλούνται από πλήθος επιστημόνων, χρησιμοποιώντας τα πρωτοποριακά τους ηλεκτρικά και χημικά σκευάσματα.

Σχεδόν κάθε νύχτα, από τις δέκα και μετά, οι νέοι που καταφτάνουν εν μέσω άκρας σιγής και υπό αμυδρό ηλεκτρικό σκιόφως, με ψυχή μουδιασμένη από κατανυκτικές προκαταλήψεις, έχουν στον νου τους την επίκληση πνευμάτων.

Κατόπιν, αρχίζουν να βλέπουν ανθρώπινες μορφές να διαγράφονται πάνω σε καθρέφτες, αχνά χέρια να γνέφουν παράξενα, αλλόκοτα άνθη να αιωρούνται σε μορφή στεφανιών πάνω από τα κεφάλια τους και αλλόκοτα αντικείμενα να υπερίπτανται, συνοδευόμενα από τριγμούς και ψιθύρους, άυλα, αεριώδη, μέσα σε μια αχλή από κυανές και πρασινωπές φωταψίες που εναλλάσσονταν μεταξύ τους, όπως τα φώτα του Βορείου Σέλαος.

Οι παριστάμενοι αρπάζουν τις φωτογραφικές μηχανές τους και ηλεκτρικοί πολύγραφοι αποτυπώνουν αμέσως τα μυστηριώδη θεάματα με μια αιφνίδια έκλαμψη των λυχνιών.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τα φαινόμενα υποχωρούν και οι συγκεντρωμένοι, αποκαμωμένοι από τη μεγάλη προσπάθεια να επικοινωνήσουν με το Υπερπέραν, ηρεμούν και προσπαθούν να κάνουν τον απολογισμό της νύχτας που πέρασε.

Η Ηώ, με τον ερχομό της αυγής, διαλύει την ομήγυρη, υπό τη μουσική κυμβάλων”.

Αυτά, λοιπόν, διηγήθηκε ο διευθυντής του λαοφιλούς περιοδικού για τα πνευματιστικά φαινόμενα, τα οποία επικυρώθηκαν από τον περικλεή Άγγλο φυσικό και χημικό William Crookes, ο οποίος θεωρούνταν ειδήμων στον χώρο του Πνευματισμού.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΚΑΙΡΟΙ”, στις 07/03/1891…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΚΑΙΡΟΙ", στις 07/03/1891
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΚΑΙΡΟΙ”, στις 07/03/1891
5 1 ψήφος
Αξιολόγηση άρθρου
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments