Η θεωρία για τη σχέση μεταξύ Ατλαντίδας και Μινωικού Πολιτισμού…

Η θεωρία για τη σχέση μεταξύ Ατλαντίδας και Μινωικού Πολιτισμού...
5
(1)

Το 1966, ένας Αμερικανός επιστήμονας του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Γουντς Χόουλ, υποστήριζε σε άρθρο του ότι τόσο η μυθική Ατλαντίδα όσο και η Κνωσσός καταστράφηκαν ως συνέπεια της εκρήξεως του ηφαιστείου της Σαντορίνης, 100 μίλια βορείως της Κρήτης, το 1400 π.Χ.

Ο Τζέημς Μέιβορ, όπως ήταν το όνομα του εν λόγω επιστήμονα, υποστήριζε επίσης ότι τα μέχρι τότε ανακαλυφθέντα τεκμήρια έτειναν να συσχετίζουν ολοένα και περισσότερο την Ατλαντίδα με τον Μινωικό Πολιτισμό.

“Στα νερά της Σαντορίνης εντοπίστηκαν τρεις πόλεις και κωμοπόλεις, ενώ αναμένεται η ανασκαφή τους”, ανέφερε σχετικά.

Τζέημς Μέιβορ (18/01/1923 - 29/08/2006)
Τζέημς Μέιβορ (18/01/1923 – 29/08/2006)

Ο Μέιβορ επρόκειτο να επισκεφθεί την Ελλάδα τον Αύγουστο του 1966, προκειμένου να διενεργήσει σεισμολογικές έρευνες και ήλπιζε ότι με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Αθηνών θα καθίστατο δυνατή η αρχαιολογική ανασκαφή των πόλεων αυτών, οι οποίες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, βρίσκονταν σε βάθος είκοσι μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο ίδιος έγραφε ότι ήταν πεπεισμένος για τη σχέση της μυθικής Ατλαντίδας με τον Μινωικό Πολιτισμό. Όπως ανέφερε, οι αρχαιολόγοι πίστευαν επί μακρόν ότι ο Μινωικός Πολιτισμός κατέρρευσε αιφνιδίως και ότι όλα τα ανάκτορα στην Κρήτη καταστράφηκαν ταυτοχρόνως. Ορισμένοι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι το τέλος αυτό επήλθε ως συνέπεια επιδρομών από την ηπειρωτική Ελλάδα ή σεισμών. Ο Μέιβορ, όμως, υποστήριζε ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης προκάλεσε την καταστροφή.

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός επιστήμονας έλεγε ότι έρχονταν καθημερινά στο φως τεκμήρια, καθώς συνεχίζονταν οι υποβρύχιες ανασκαφές γύρω από τη Σαντορίνη, όπου είχαν βρεθεί στρώματα τέφρας πάχους τριάντα μέτρων. Επίσης, παρατηρούσε ότι οι μελέτες σχετικά με τον Μινωικό Πολιτισμό, οι οποίες είχαν διεξαχθεί στο παρελθόν και τα αποτελέσματα των εργασιών των εμπειρογνωμόνων, καταδείκνυαν ότι οι Μινωίτες συνδέονταν με τους Φοίνικες ή ακόμα και με τους Φιλισταίους της Βίβλου.

“Από το 1910 οι μελετητές σημειώνουν τις ομοιότητες μεταξύ του Μινωικού Πολιτισμού και της Ατλαντίδας, όπως αυτή περιγράφεται από τον Πλάτωνα. Ελάχιστη αμφιβολία μπορεί να υπάρξει ότι όσα γράφει ο Πλάτωνας περί Ατλαντίδας αποτελούν ιστορικό χρονικό του Μινωικού λαού”, κατέληγε ο Τζέημς Μέιβορ.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 22/04/1966…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 22/04/1966
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 22/04/1966

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 1

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments