Η συγκλονιστική ιστορία της στιγματικής Therese Neumann…

Η συγκλονιστική ιστορία της στιγματικής Therese Neumann…

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος Νικόλ Μοντύ, όταν επέστρεψε από ένα ταξίδι της στη Γερμανία στα μέσα του 1936, δημοσίευσε σε παρισινή εφημερίδα ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό άρθρο σχετικά με τα μυστηριώδη φαινόμενα που παρουσίαζε στο Konnersreuth της Βαυαρίας η περίφημη στιγματική Therese Neumann.

Τα φαινόμενα αυτά, τα οποία έφταναν κυριολεκτικά στα όρια του θαύματος, είχαν απασχολήσει κι άλλοτε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και τις στήλες των εφημερίδων. Όμως, κανένας επιστήμονας, ειδικός ή ακόμα και κοινός θνητός δεν κατόρθωσε να εξηγήσει πώς στα χέρια και στο μέτωπο της νεαρής Therese εμφανίζονταν, κατά περιόδους, τα αιματηρά στίγματα της Σταύρωσης του Χριστού, συνοδευόμενα κι από όλους τους πόνους του Μαρτυρίου, που είχε υποστεί ο Θεάνθρωπος.

Therese Neumann (08/04/1898 - 18/09/1962)
Therese Neumann (08/04/1898 – 18/09/1962)

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος έγραφε τα εξής:

“Η οικογένεια των Neumann ζούσε σ’ ένα φτωχικό χωριατόσπιτο, όμοιο εξωτερικά με όλα τα υπόλοιπα. Ο πατέρας της, ένας φτωχός τεχνίτης ράπτης, εργαζόταν σκληρά για να εξασφαλίσει το ψωμί των δέκα παιδιών του. Η Therese αναγκάστηκε να αρχίσει να δουλεύει από μικρή, όπως και όλα της τα αδέρφια.

Γεννήθηκε στις αρχές Απριλίου του 1898, αλλά τα πρώτα της συμπτώματα άρχισαν να εκδηλώνονται το 1918. Έπειτα από μια μεγάλη πυρκαγιά, στην οποία η νεαρή τότε κοπέλα κουβαλούσε μαζί με τους υπόλοιπους συγχωριανούς της κουβάδες με νερό, προκειμένου να την κατασβήσουν, άρχισε να υποφέρει από σφοδρούς πόνους των νεφρών της και λίγους μήνες αργότερα, εισήχθη σε νοσοκομείο γειτονικής πόλης.

Παρά τις φροντίδες των ιατρών, οι πόνοι της αυξάνονταν διαρκώς και κατά το 1919, το δεξί της πόδι παρέλυσε. Λίγο αργότερα, κατέστη εντελώς τυφλή. Τελικά, επέστρεψε πίσω στο πατρογονικό της σπίτι και στις 29 Απριλίου του 1923, είδε σε όραμα τη συνονόματή της Αγία Τερέζα, η οποία της ανήγγειλε τη θεραπεία της. Την επομένη, η επί τέσσερα χρόνια τυφλή Therese Neumann ανέκτησε πλήρως την όρασή της!

Η παράλυσή της, όμως, συνεχιζόταν και μόνο τον Μάιο του 1925, έπειτα από ένα νέο όραμα της Αγίας Τερέζας, το πόδι της απέκτησε ξανά ευκαμψία και η Therese μπορούσε και πάλι να στέκεται και να περπατά.

Έκτοτε, οι εμφανίσεις της Αγίας Τερέζας πύκνωσαν και τη Μεγάλη Σαρακοστή του 1926, ύστερα από μια εξαιρετικά ζωντανή οπτασία του Χριστού, ο οποίος άφηνε τη στερνή πνοή Του πάνω στον Σταυρό του Μαρτυρίου, η νέα αισθάνθηκε έναν σφοδρό πόνο στην αριστερή πλευρά του σώματός της.

Όταν κάποτε συνήλθε από τη θρησκευτική της έκσταση, είδε, με τρόμο και κατάπληξη, πως στο σημείο που πονούσε, μια ανοιχτή πληγή αιμορραγούσε, όμοια με εκείνη που είχε προξενήσει η λόγχη στο κορμί του Ιησού. Από αίσθημα αιδούς, αλλά και στοργής προς τους γονείς της, απέκρυψε το συνταρακτικό αυτό γεγονός.

Μα, τη Μεγάλη Πέμπτη εκείνου του έτους, από τα χέρια και τα πόδια της άρχιζαν να ρέουν σταγόνες αίματος, τις οποίες αδυνατούσε πλέον να κρύψει. Θα έλεγε κανείς πως τα άκρα της είχαν διατρυπηθεί από χοντρά καρφιά.

Οι γονείς της ανησύχησαν και κάλεσαν τον ιερέα του χωριού και μερικούς προσφιλείς τους γείτονες, οι οποίοι έγιναν μάρτυρες μιας μυστηριώδους επανάληψης του Θείου Δράματος, με όλες Του τις εκφάνσεις πάνω στο σώμα της κοπέλας, η οποία βασανιζόταν από πόνους απερίγραπτους.

Τα φαινόμενα αυτά διήρκεσαν και όλη την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής και έτσι, η Therese έμεινε αναίσθητη και ημιθανής. Αλλά το πρωί της Αναστάσεως, η στιγματική γυναίκα ανέκτησε τις δυνάμεις της ξαφνικά και τα αινιγματικά της τραύματα άρχιζαν να επουλώνονται.

Από την εποχή εκείνη, η Therese Neumann δεν είχε φάει, ούτε είχε πιει ποτέ της τίποτε. Κάθε Παρασκευή, εξαντλημένη από την επανάληψη των οπτασιών και των φρικτών της πόνων από το νέο άνοιγμα των στιγμάτων της, αδυνάτιζε δύο με τρία κιλά. Κατόπιν, όμως, το κανονικό της βάρος επανερχόταν, χωρίς να τρέφεται και να κοιμάται, παρά μόνο λίγες ώρες τη νύχτα, κατά την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Οι επιστήμονες, παθολόγοι και ψυχίατροι, ενδιαφέρθηκαν στον ανώτατο βαθμό για την ιδιάζουσα περίπτωσή της και την υπέβαλαν σε αυστηρή επιστημονική εξέταση και μελέτη, ώστε να πεισθούν εάν επρόκειτο για απάτη. Και, πράγματι, συμπέραναν πως τα θαυματουργά φαινόμενα του περιοδικού στιγματισμού της ήταν απολύτως ειλικρινή και γνήσια, όπως και η ασιτία της.

Για την περίπτωση της Therese ενδιαφέρθηκαν επίσης οι ιστοριοδίφες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι, κατά την ώρα των οδυνηρών οραματισμών της, η απλοϊκή αυτή χωρική μιλούσε άπταιστα την ελληνική, την εβραϊκή και την αραμαϊκή, γλώσσες ομιλούμενες την εποχή του Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ”.

Αυτή ήταν η συγκλονιστική ιστορία της στιγματικής Therese Neumann, την οποία άγνωστες δυνάμεις επέλεξαν για τον περίεργο αυτόν ρόλο της επανάληψης του Θείου Δράματος κάθε οδυνηρή εβδομάδα της ζωής της.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 20/10/1936…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", στις 20/10/1936
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 20/10/1936
5 1 ψήφος
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments