Η συγκλονιστική μαρτυρία του φρουρού, που είδε το φάντασμα της Anne Boleyn, το 1933…

Η συγκλονιστική μαρτυρία του φρουρού, που είδε το φάντασμα της Anne Boleyn, το 1933…

Τον Μάρτιο του 1933, η αγγλική πρωτεύουσα ήταν ιδιαιτέρως ανάστατη, καθώς τις συζητήσεις μονοπωλούσε ένα εξαιρετικά απίστευτο, όσο και τρομακτικό γεγονός.

Ο περίφημος Πύργος του Λονδίνου, που την περίοδο εκείνη είχε μετατραπεί σε φυλακή, κουβαλούσε στην πέτρινη ράχη του μια αιματηρή και αδυσώπητα θλιβερή ιστορία αιώνων, γεμάτη δολοφονίες, δολοπλοκίες και άγριες εκτελέσεις.

Για τη φρούρηση των φυλακών, επιλέγονταν πάντοτε οι πιο τολμηροί, ικανοί και θαρραλέοι στρατιώτες. Ένας από αυτούς, ο πιο ανδρείος, σύμφωνα με τα λεγόμενα των συναδέλφων του, ο Willie, δήλωνε κυριολεκτικά τρομοκρατημένος μετά τα ασύλληπτα γεγονότα που διημείφθησαν γύρω στα μέσα του Μαρτίου του 1933 και των οποίων υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας.

Ο Willie είχε δει το φάντασμα της αποκεφαλισμένης Βασίλισσας Anne Boleyn, η οποία καρατομήθηκε από τον ίδιο τον σύζυγό της, τον Βασιλιά της Αγγλίας Henry VIII, στις 19 Μαΐου του 1536, στον Πύργο του Λονδίνου. Την είδε να περπατάει στα τείχη του Πύργου, βαστώντας το καταματωμένο της κεφάλι στα χέρια! Οι σπαρακτικές κραυγές του αναστάτωσαν όλα τα μέλη της φρουράς, οι οποίοι κατέφτασαν τρέχοντας στη σκοπιά του, όπου τον βρήκαν λιπόθυμο, πεσμένο καταγής.

Anne Boleyn (1501 - 1536)
Anne Boleyn (1501 – 1536)

Λίγη ώρα αργότερα, ο γνωστός για το θάρρος του φρουρός αφηγούνταν στους Αξιωματικούς του το φοβερό του όραμα, περιδεής και τρεμάμενος ακόμα. Τους είπε:

-Εδώ και μέρες, έβλεπα στα υπόγεια του Πύργου φαντάσματα, παράξενες σκιές με κόκκινους μανδύες και καπέλα, όμοια με εκείνα που φορούσαν γύρω στο 1500. Μα, προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου ότι όλες αυτές οι απόκοσμες και εξαϋλωμένες σιλουέτες ήταν πλάσματα της φαντασίας μου. Απόψε, όμως, είδα το φάντασμα της Βασίλισσας Anne Boleyn πολύ κοντά μου, ακριβώς δίπλα στη σκοπιά. Την είδα να περπατά, κρατώντας στα χέρια το ματωμένο της κεφάλι. Την είδα ολοκάθαρα!

Ο Αξιωματικός, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά την παλικαριά του φρουρού του, ρώτησε να μάθει:

-Από ποιο μέρος του Πύργου ερχόταν;

Ο Willie απάντησε με βλέμμα χαμένο:

-Δεν ερχόταν από πουθενά! Ξαφνικά, εκεί που στεκόμουν, την είδα απλώς να παρουσιάζεται κοντά μου. Το καταματωμένο της κεφάλι κάγχαζε μ’ ένα απαίσιο, ανατριχιαστικό γέλιο. Στην αρχή, νόμιζα ότι ονειρευόμουν, πως είχα αποκοιμηθεί στο πόστο μου. Όταν, όμως, άκουσα αυτό το σατανικό γέλιο, δεν μπόρεσα να κρατήσω την ψυχραιμία μου. Μου έπεσε το όπλο από τα χέρια!

Μετά την απίστευτη αυτή αφήγηση, ο Willie, ο άντρας αυτός που ήταν γνωστός για την ανδρεία του, λιποθύμησε για δεύτερη φορά και χρειάστηκε, μάλιστα, να του κάνουν και μια ηρεμιστική ένεση.

Ο άνθρωπος αυτός ήταν φρουρός στον Πύργο του Λονδίνου για τρία ολόκληρα χρόνια και γνώριζε κάθε σπιθαμή του λαβυρινθώδους αυτού φρουρίου. Οι Αξιωματικοί του τον σέβονταν και τον θεωρούσαν εξαιρετικά γενναίο, ενώ συχνά τον χρησιμοποιούσαν και ως οδηγό για εκείνους που ήθελαν να ξεναγηθούν στο ιστορικό αυτό μνημείο με τους δεκατρείς πυργίσκους.

Ο ατυχής φρουρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου εξακολουθούσε να διατελεί υπό την επήρεια του τρομακτικού οράματος, ενώ απαγορεύθηκε κάθε επικοινωνία του με τους συντάκτες των αγγλικών εφημερίδων, επειδή ολόκληρη η φρουρά είχε πανικοβληθεί και οι περίοικοι κόντευαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τον φόβο.

Ο Willie, ο φρουρός του Πύργου του Λονδίνου, που είδε το φάντασμα της Anne Boleyn, τον Μάρτιο του 1933
Ο Willie, ο φρουρός του Πύργου του Λονδίνου, που είδε το φάντασμα της Anne Boleyn, τον Μάρτιο του 1933

Μα, η συγκλονιστική αυτή ιστορία δε σταμάτησε εκεί. Την επόμενη νύχτα, τρεις από τους φρουρούς έτυχε να δουν κι εκείνοι την ίδια ακριβώς στιγμή το φάντασμα της αποκεφαλισμένης Βασίλισσας, η οποία έφερε στα χέρια της το ματωμένο κεφάλι της. Ολόκληρη η συνοικία πλησίον του Πύργου του Λονδίνου ξεσηκώθηκε από τις κραυγές τους και οι οικογένειες έβγαιναν στους δρόμους, βέβαιοι ότι στο στοιχειωμένο φρούριο είχαν εμφανιστεί και πάλι οι τραγικοί του ήρωες, τους οποίους κάλυπτε το πολυκαιρισμένο πέπλο της αιματοβαμμένης ιστορίας τους. Πράγματι, ο Πύργος θεωρούνταν ίσως το πλέον στοιχειωμένο μέρος της Αγγλίας.

Ο Βασιλιάς Henry VIII ήταν ένας ηδονικός γυναικάς και έκφυλος μονάρχης. Είχε οκτώ επίσημες συζύγους και αμέτρητες ερωμένες. Όταν γνώρισε την Anne Boleyn, την κόρη ενός ευγενούς λόρδου, την αγάπησε παράφορα και ήθελε να την κάνει κι αυτή ερωμένη του. Μα, η πανέμορφη νεαρή γυναίκα αρνήθηκε. Φυσικά, ο έκφυλος και πανίσχυρος Βασιλιά της ζήτησε να παντρευτούν. Αλλά, τότε, εκείνη αναγκάστηκε να του εκμυστηρευθεί ότι είχε παντρευτεί κρυφά τον νέο που αγαπούσε, όταν ήταν ακόμα πολύ μικρή και ότι κανείς δε γνώριζε τον μυστικό της γάμο.

Ο Βασιλιάς, που δεν είχε μάθει να του λένε “όχι”, φυλάκισε τη σύζυγό του και νυμφεύτηκε δια της βίας την Anne, η οποία έγινε πλέον Βασίλισσα της Αγγλίας. Η εκθαμβωτική ομορφιά της σκανδάλισε πολλούς αυλικούς, που άρχισαν να ερωτοτροπούν μαζί της. Λόγω του αδύναμου χαρακτήρα της και εξαιτίας της απογοήτευσης από την ίδια της τη ζωή πλάι σ’ έναν σκληρό και αυταρχικό άντρα, φαίνεται πως υπέκυψε στην πολιορκία των θαυμαστών της και έγινε ερωμένη αρκετών από αυτούς.

Την εποχή εκείνη, η απιστία τιμωρούνταν με την εσχάτη των ποινών. Έτσι, όταν ο Βασιλιάς έμαθε για την κουστωδία των εραστών της μοιχαλίδας γυναίκας του, διέταξε να τους αποκεφαλίσουν όλους μέσα στα νοτισμένα και ανήλια υπόγεια του διαβόητου Πύργου του Λονδίνου. Καρατόμησε πρώτα τους εραστές της και κατόπιν, καρατόμησε και την ίδια.

Από τότε, το φάντασμα της τραγικής Βασίλισσας Anne Boleyn περιδιαβαίνει τα τείχη του Πύργου, βαστώντας το καταματωμένο της κεφάλι και καγχάζοντας με ένα γέλιο σαρδόνιο, απαίσιο και ανατριχιαστικό.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 21/03/1933…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", στις 21/03/1933
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 21/03/1933
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments