Τα στοιχειωμένα κάστρα της Ελλάδας – Μπούρτζι (Μέρος Ι)…

Τα στοιχειωμένα κάστρα της Ελλάδας - Μπούρτζι (Μέρος Ι)...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Το 1932, ο Χρήστος Αγγελομάτης, συγγραφέας και δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», δημοσίευσε μια σειρά εξαιρετικά ενδιαφερόντων άρθρων, με θέμα ¨Τα στοιχειωμένα κάστρα της Ελλάδας».

Χρήστος Αγγελομάτης (1903 - 1979)
Χρήστος Αγγελομάτης (1903 – 1979)

Τούτο που ακολουθεί είναι το δέκατο άρθρο, που αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία του Κάστρου του Μπούρτζι, στο Ναύπλιο.

Ο Giordano Aquilio, λοιπόν, ήταν απίστευτα χλομός. Μελανοί στέφανοι περιέβαλαν τις βυθισμένες κόγχες των ματιών του. Ήταν ολοφάνερο πως είχε μείνει ξάγρυπνος την προηγούμενη νύχτα, ενώ η έγνοια και ο προβληματισμός είχαν αποτυπωθεί στο πρόσωπό του. Διέταξε τους στρατιώτες να απομακρυνθούν λίγο και προχώρησε αργά προς την Ξανθή.

Η κόρη του άρχοντα του Ναυπλίου, Ιωάννη Λογοθέτη, κάτωχρη κι αυτή, στεκόταν ακίνητη, αληθινή προσωποποίηση της θλίψης και του πένθους, σήκωσε ήρεμα το βλέμμα της και κοίταξε τον Βενετσιάνο Αξιωματικό.

-Σκέφτηκες τι θα πάθεις με την άρνησή σου στην πρόταση που σου έκανα; Καταλαβαίνεις γιατί βρίσκονται εδώ οι στρατιώτες; Μα, δεν καταλαβαίνεις ότι δεν έχεις το δικαίωμα να θυσιάζεις έτσι τα νιάτα σου; ρωτούσε απανωτά ο Εξοχότατος φρούραρχος Giordano Aquilio.
-Εκείνο που καταλαβαίνω είναι ότι δεν έχετε, κύριε, κανένα δικαίωμα να μου ζητάτε να γίνω σύζυγός σας. Μα, πώς σας ήρθε κάτι τέτοιο; αποκρίθηκε η όμορφη κοπέλα, με το μέτωπό της πτυχωμένο.
-Σου ζητώ να γίνεις γυναίκα μου, γιατί μέσα σε λίγες ώρες ένα γλυκό αίσθημα αναπτύχθηκε αιφνίδια στην καρδιά μου για σένα. Μα, αν αρνηθείς, οφείλω να εφαρμόσω εκείνο, που μου επιτάσσει το καθήκον μου, ίσως και η φιλοδοξία μου, ως Βενετσιάνου φρούραρχου τούτου εδώ του κάστρου.
-Εμπρός, ας τελειώνουμε με αυτό το μαρτύριο. Είμαι έτοιμη να δεχτώ την ποινή που μου καθορίσατε, είπε με τέτοιο θάρρος η Ξανθή, που θα το ζήλευαν και τα πιο ανδρειωμένα παλικάρια.

Ο φρούραρχος αντιλήφθηκε ότι ήταν αδύνατο να κάμψει την υπερήφανη αυτή Ελληνίδα. Αναστέναξε, έστρεψε τα νώτα του και κάλεσε έναν στρατιώτη.

-Ας έλθει ο δήμιος! Θα αποκεφαλίσει την κατάδικο στα θεμέλια της κεντρικής εισόδου, για να πραγματοποιηθεί ό,τι είδα στο όνειρό μου, για να στοιχειωθεί η πύλη και να πάψει να κατακρημνίζεται πια, είπε ο Giordano Aquilio.

Τότε, η δύστυχη Ξανθή έστρεψε τα μάτια της στον ήλιο, ρούφηξε το φως του μέσα της, αναστέναξε βαθιά και ψιθύρισε απεγνωσμένα: «Αχ, δυστυχισμένε μου πατέρα! Πικρή μου ζωή!»

Ο φρούραρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της πανέμορφης κοπέλας, επειδή χρειαζόταν μεγάλη ποσότητα από το αίμα της, για να είναι σίγουρος ότι τα θεμέλια της πύλης θα εμποτίζονταν καλά. Εκείνη τη στιγμή, κατέφτασε κι ο δήμιος του Μπούρτζι. Ήταν ένας τεράστιος άντρας, με βλέμμα και πρόσωπο άγριο, σαν τα λυσσασμένα τα σκυλιά. Πατρίδα του είχε το εσωτερικό της Αιγύπτου, γι’ αυτό και τον αποκαλούσαν Μαμελούκο.

Κι όμως, ο άνθρωπος αυτός, που είχε αποκεφαλίσει δεκάδες όμοιούς του, που έμοιαζε η όψη του με ανήμερο θεριό, καταντροπιάστηκε, μόλις αντίκρισε την πεντάμορφη Ξανθή. Ένιωσε ανείπωτη ποταπότητα και απροσμέτρητη αισχύνη, που το καθήκον τον έφερε να σκοτώσει με τούτο τον άγριο τον τρόπο, τον απάνθρωπο, μια γυναίκα, μια νεαρή κοπέλα, τόσο αθώα, τόσο όμορφη, τόσο γλυκιά και τόσο υπερήφανη. Ένιωσε σαν να του ζήτησαν να αποκεφαλίσει την ίδια τη ζωή…

Συνεχίζεται…

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», στις 20/10/1932…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", στις 20/10/1932
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», στις 20/10/1932

Σχετικά άρθρα

Το φαινόμενο της αυτόματης γραφής… Ο επιφανής γραφολόγος και ψυχολόγος Bert Hellinger, ο οποίος εξέτασε σχολαστικά...μακροσκελείς επιστολές γραμμένες με το χέρι της Grace Rosser, αλλά κατ’ εντολήν του...νεκρού αρραβωνιαστικού της, αποφάνθηκε μετά βεβαιότητας ότι ο γραφικός...χαρακτήρας ανήκε στον αποθανόντα Gordon Burdick...
Παύλος Σαντορίνης – Ο σπουδαίος επιστήμονας που εφηύρε το ραντάρ… Ο Παύλος Σαντορίνης, που ήταν ο εφευρέτης του "Ελληνικού Ραντάρ", του σημαντικού...αυτού μηχανήματος, που έβρισκε τον στόχο και στο πιο πυκνό σκοτάδι, εκλήθη...αυτοπροσώπως...
Α.Τ.Ι.Α. πάνω από τη Ρόδο… Ο δίσκος πλησίασε προς το αερόστατο του παλαιού ραδιοσταθμού της "Φωνής της...Αμερικής" και στη συνέχεια εξαφανίστηκε αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα...
Τα φαντάσματα συντροφεύουν τους Άγγλους… Μια οικογένεια από το Λίβερπουλ της Αγγλίας ήθελε να μετακομίσει και να φύγει...μακριά από το σπίτι που κατοικούσε έως τότε, επειδή μία από τις κόρες της...οικογένειας, η 14χρονη Άννα, είχε τρομοκρατηθεί από τα φαντάσματα, που...εμφανίζονταν στο δωμάτιό της.
Εξιχνίαση ειδεχθών εγκλημάτων από προικισμένα μέντιουμ… Η φήμη, που είχε αποκτήσει πια η Gene Dennis, ήταν κολοσσιαία στις Ηνωμένες Πολιτείες...και συχνότατα, η Αμερικανική Αστυνομία προσέφευγε σ' αυτήν...
Η στρατιά των βρυκολάκων του στοιχειωμένου Φραγκοκάστελλου (Μέρος Δ)… Η στρατιά των βρυκολάκων του στοιχειωμένου Φραγκοκάστελλου εξακολουθεί να...προστατεύει τα μυστικά της κάτω από τον εύθραυστο υμένα της δροσιάς...
Τα διάσημα φαντάσματα του Βρετανικού Κοινοβουλίου… Πολλοί εργαζόμενοι της Βουλής επιβεβαίωναν τα λόγια του υπηρέτη, μαρτυρώντας πως...και οι ίδιοι είχαν συναντήσει την κυρία του να περιφέρεται στους διαδρόμους, τη...στιγμή που εκείνη κι ο υπηρέτης της συνομιλούσαν στο διαμέρισμά της...
Νοστράδαμος – Ο πανίσχυρος μάγος και προφήτης… Ο Νοστράδαμος ήταν Γάλλος γιατρός, φαρμακοποιός και αστρολόγος, ο οποίος έμεινε...στην Ιστορία ως μέγας προφήτης, ειδικά μετά την έκδοση του βιβλίου του "Οι...Προφητείες", το 1555...
Τα φαντάσματα του Βασιλικού Οίκου της Σουηδίας… Οι δύο μετέωρες γυναίκες δεν άγγιζαν το έδαφος...
Το αίνιγμα του Τζακ του Αντεροβγάλτη… Ποιος ήταν άραγε ο Τζακ; Πολλές υποθέσεις έκαναν λόγο για έναν πλούσιο άντρα, ο...οποίος εκδικούνταν για τον θάνατο του γιου του, εξ αφορμής μιας γυναίκας...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.