Τα στοιχειωμένα κάστρα της Ελλάδας – Μπούρτζι (Μέρος ΣΤ)…

Τα στοιχειωμένα κάστρα της Ελλάδας - Μπούρτζι (Μέρος ΣΤ)...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Το 1932, ο Χρήστος Αγγελομάτης, συγγραφέας και δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», δημοσίευσε μια σειρά εξαιρετικά ενδιαφερόντων άρθρων, με θέμα «Τα στοιχειωμένα κάστρα της Ελλάδας».

Χρήστος Αγγελομάτης (1903 - 1979)
Χρήστος Αγγελομάτης (1903 – 1979)

Τούτο που ακολουθεί είναι το έκτο μέρος της συγκλονιστικής ιστορίας του Κάστρου του Μπούρτζι, στο Ναύπλιο.

Τα παλιά χαρτιά, λοιπόν, που είχαν βρει οι δυο δήμιοι στα υπόγεια δώματα του Μπούρτζι, ήταν σημειώσεις ενός Βενετσιάνου Αξιωματικού, που υπήρξε φρούραρχος του κάστρου, την εποχή της Ενετοκρατίας στην Ελλάδα.

Στις σημειώσεις του αυτές, ανέφερε, υπό μορφή επίσημης έκθεσης, ένα περιστατικό, το οποίο έμοιαζε με παραμύθι. Και όσοι θα το διάβαζαν, θα ήταν σίγουροι πως διάβαζαν ένα παραμύθι, αν δεν το υπέγραφε ο σημαντικός εκείνος άνθρωπος της Βενετίας, ο Giordano Aquilio.

Μα, δυστυχώς τα χειρόγραφα αυτά, τα οποία θα έπρεπε να έχουν διατηρηθεί ως ιστορικά κειμήλια, δεν τα πήρε ο δήμιος πίσω, αλλά τα άφησε έκθετα στα χέρια εκείνου, που τα διάβασε πρώτος κι έκτοτε, χάθηκαν, χωρίς να ξέρει κανείς το πώς και το γιατί. Το παράξενο περιστατικό, όμως, που εξιστορούσαν, κοινολογήθηκε και από τους δημίους και από τους γνωστούς τους κι έτσι, διατηρήθηκε ζωντανό στην ανάμνηση μερικών γερόντων Ναυπλιέων, από τους οποίους το πληροφορήθηκε και ο Χρήστος Αγγελομάτης.

Όπως είχε προαναφερθεί, μετά το συνολικό χτίσιμο όλου του φρουρίου του Μπούρτζι, άρχισε και το χτίσιμο της μνημειώδους πύλης της κεντρικής του εισόδου, που επρόκειτο να φέρει υπερήφανα στο υπέρθυρο το μεγάλο λιοντάρι της Βενετίας, σύμβολο της δύναμης και της ισχύς της. Πεντακόσιοι εργάτες και εκατό Έλληνες, αλλά και Βενετσιάνοι μάστορες, σχεδίαζαν και πελεκούσαν τις πελώριες τετράγωνες πέτρες, που μεταφέρονταν απ’ το αντικρινό Ναύπλιο. Μα, ό,τι έχτιζαν την ημέρα, το βράδυ κατέρρεε μ’ έναν τρομακτικό πάταγο και ξανά πάλι απ’ την αρχή…

Το Κάστρο του Μπούρτζι, 1932
Το Κάστρο του Μπούρτζι, 1932

Εκ πρώτοις, οι Βενετοί υπέθεσαν ότι οι Έλληνες σκλάβοι τους κατακρήμνιζαν τους τοίχους και τις κολόνες ως δολιοφθορά και γι’ αυτό, δίχως να διεξάγουν καμιά απολύτως έρευνα, άρπαξαν δυο τυχαίους εργάτες και τους κρέμασαν απ’ τα άλμπουρα των καραβιών τους προς σωφρονισμό των υπολοίπων. Μάλιστα, εξέδωσαν και μια προκήρυξη, που έλεγε ότι αν εξακολουθούσε να συμβαίνει το ίδιο και την επόμενη ημέρα, θα κρεμούσαν κι άλλους τέσσερις Έλληνες εργάτες. Μα, δυστυχώς, και την άλλη μέρα, οι δύο κολόνες της κεντρικής πύλης, που είχαν θεμελιωθεί με πολύ κόπο, βρέθηκαν χαλάσματα καταγής.

Περνούσαν οι μέρες και ό,τι χτιζόταν με μόχθο, κατέληγε σε συντρίμμια. Οι Βενετσιάνοι συνέχιζαν τις τυφλές τιμωρίες των Ελλήνων, κρεμώντας τους απ’ τα άλμπουρα και οι δυστυχείς εργάτες, κάθε νύχτα, γονάτιζαν ευλαβικά και παρακαλούσαν τον Θεό να μη βρεθεί πάλι γκρεμισμένη η εργασία της προηγούμενης ημέρας. Μα, του κάκου… Κάθε που βράδιαζε, ένα μυστηριώδες άγνωστο χέρι, το κακόβουλο στοιχειό του κάστρου εκεί στο Μπούρτζι, προστατευμένο απ’ το σκοτάδι, σκόρπιζε τις πέτρες των κιόνων σε σωρούς.

Οι Βενετοί, τότε, μάζεψαν ξανά στα τυφλά είκοσι παλικάρια Ελληνόπουλα και τα κρέμασαν στις πολεμίστρες ολόγυρα, έτσι, για παραδειγματισμό. Όμως, είχαν αρχίσει να προβληματίζονται. Μήπως συνέβαινε και τίποτε άλλο, που δεν το είχαν αντιληφθεί;

Γι’ αυτό, οι Αξιωματικοί τους, χωρίς να πουν τίποτα σε κανέναν, τοποθέτησαν ισχυρή φρουρά στο μέρος, που χτιζόταν τόσον καιρό η πύλη, ώστε να μπορέσουν να συλλάβουν τους δράστες επ’ αυτοφόρω. Έτσι, οι στρατιώτες τους κρύφτηκαν στις πολεμίστρες των πύργων και περίμεναν ως τα μεσάνυχτα. Τότε, δίχως να φανεί κανείς, ένα δυνατό βουητό ακούστηκε και κατόπιν, ένας εκκωφαντικός πάταγος. Άρπαξαν τα φανάρια τους κι έτρεξαν στην πύλη και την είδαν ένα σκέτο χάλασμα από σκόρπιες πέτρες. Ερεύνησαν τριγύρω, μα ήταν φανερό πως δεν είχε κανείς σιμώσει, αλλιώς, ήταν βέβαιο ότι θα τον είχαν δει. Φοβισμένοι πλέον, αποσύρθηκαν από τις θέσεις τους και έσπευσαν να αναφέρουν τα συμβαίνοντα στον φρούραρχο του Μπούρτζι.

Ο φρούραρχος αντιλήφθηκε τον τρόμο των στρατιωτών του και γύρεψε να μάθει από πού εκπορευόταν τούτος ο ανεδαφικός τους φόβος. Οι στρατιώτες, λοιπόν, του εκμυστηρεύθηκαν ότι είχαν επηρεαστεί από τους Έλληνες σκλάβους, που έκαναν λόγο για φαντάσματα και για στοιχειά. Άλλωστε, και οι ίδιοι ακόμα ήταν πεπεισμένοι πως ό,τι συνέβαινε με το συνεχές και αδικαιολόγητο γκρέμισμα της πύλης, δε θα μπορούσε παρά να ήταν έργο του Σατανά και των στοιχειών του κάστρου.

Ο φρούραρχος τους έδιωξε, μα απόμεινε προβληματισμένος, ανήμπορος να αποκοιμηθεί. Γύρω στο ξημέρωμα, όμως, τον τράβηξε ο Μορφέας, εν τέλει, στην αγκαλιά του και είδε το πιο αλλόκοτο όνειρο.

Μεταφέρθηκε έξαφνα σ’ ένα σπίτι στο Ναύπλιο, το οποίο μέχρι τότε δεν το είχε προσέξει. Ήταν ένα αληθινό παλάτι! Όλα του τα δωμάτια ήταν υπέροχα διακοσμημένα, ενώ υπήρχαν παντού γλάστρες με λογιών-λογιών λουλούδια. Αίφνης, μέσα σ’ ένα δωμάτιο, είδε ένα θέαμα, που γέμισε την ψυχή του αρμονία και τον νου του θάμβος. Μια νέα κοπέλα, έως είκοσι ετών, όμορφη όσο καμιά άλλη, που έλαμπε σαν τον ήλιο, πρόβαλε εμπρός του και του είπε:

-Αν θέλετε να χτιστεί η κεντρική πύλη της εισόδου του κάστρου, εκεί στο Μπούρτζι, φροντίστε να στοιχειωθούν τα θεμέλιά του.
-Και πώς θα κατορθώσω κάτι τέτοιο; ρώτησε κατάπληκτος ο φρούραρχος.
-Θα το κατορθώσετε, αν το ευγενέστερο αίμα ποτίσει τα θεμέλια.

Συνεχίζεται…

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», στις 16/10/1932…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", στις 16/10/1932
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», στις 16/10/1932

Σχετικά άρθρα

Το αίνιγμα του Τζακ του Αντεροβγάλτη… Ποιος ήταν άραγε ο Τζακ; Πολλές υποθέσεις έκαναν λόγο για έναν πλούσιο άντρα, ο...οποίος εκδικούνταν για τον θάνατο του γιου του, εξ αφορμής μιας γυναίκας...
Το Σπίτι του Μυστηρίου (Μέρος Γ’)… Η κόρη, μιλώντας με τους ερευνητές, τους εξήγησε με κάπως προκλητικά αδιάφορο...τρόπο πως ναι μεν είχε ακούσει τους δυνατούς κρότους μέσα στο σπίτι της δύο φορές,...αλλά δεν είχε τρομάξει καθόλου. Τους άφησε έκπληκτους, όταν τους είπε...αποστομωτικά: "Εγώ δε φοβάμαι κανέναν! Μόνο τον Χάρο σκιάζομαι..."
Το «ερωτευμένο» φάντασμα… Τρομαγμένη, πετάχτηκε από το κάθισμά της και άναψε όλα τα φώτα, χωρίς, όμως, να δει...κάποιον...
Πρωθυπουργός με τεράστια πνευματιστική δράση… Ο William Lyon Mackenzie King ήταν ο 10ος πρωθυπουργός του Καναδά, ο οποίος μάλιστα υπήρξε ο...διασημότερος πολιτικός άντρας της χώρας του. Ο Mackenzie King πίστευε βαθιά στον...πνευματισμό και λάμβανε μέρος σε ποικίλες πνευματιστικές συνεδριάσεις, κατά τη...διάρκεια των οποίων ερχόταν σε επαφή με τα πνεύματα της μητέρας του, αλλά και του...Προέδρου Theodore Roosevelt.
Η αληθινή ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου… Ποιος δεν έχει διαβάσει τη συγκινητική ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου; Πόσες και...πόσες γενιές δε δάκρυσαν με τις περιπέτειες του ατυχούς εκείνου ναυαγού...
Οι απόψεις του Καθηγητή Παύλου Σαντορίνη για το φαινόμενο των ιπτάμενων δίσκων…... Στο ερώτημα, γιατί τα εξωγήινα αυτά όντα δεν μας δίνουν μια απτή απόδειξη της...ύπαρξής τους, η άποψη του Καθηγητή Σαντορίνη ήταν ότι τα όντα αυτά...
Ιπτάμενα αντικείμενα πάνω από την Θεσσαλονίκη… Τα ιπτάμενα αντικείμενα, όπως ανέφερε, θεάθηκαν πάνω από την Θεσσαλονίκη, την...Δράμα και άλλες περιοχές της Μακεδονίας...
Η εμφάνιση της Παναγίας, το 1941… Έξαφνα, από το βάθος του ναού ακούστηκε μια στεντόρεια φωνή, που φώναζε,...προκαλώντας ανατριχίλα στο ταλαιπωρημένο από τις κακουχίες του πολέμου ποίμνιο...
Τα στοιχειωμένα κάστρα της Ελλάδας – Το Κάστρο της Πάτρας (Μέρος Γ)… "Το Κάστρο της Πάτρας είναι στοιχειωμένο και το στοιχειό του το καλό, η δική μας η...Πατρινέλα κατέβαινε απ' τα νότια τείχη, εκεί που στέκει μαρμαρωμένη..."
Το τρίχρονο κοριτσάκι, που συνομιλούσε με τη νεκρή αδερφούλα του… Η Τρέισι είχε πεθάνει δύο χρόνια νωρίτερα και η τριετής Κάρολ ήταν αδύνατον να τη...θυμάται. Το δύστυχο κοριτσάκι είχε πέσει θύμα οδικού δυστυχήματος. Την είχε...χτυπήσει θανάσιμα ένα μοτοποδήλατο, καθώς εκείνη έπαιζε αμέριμνα στο πεζοδρόμιο...έξω από το σπίτι της...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.