Τραγικές ιστορίες πλοίων-φαντασμάτων…

Τραγικές ιστορίες πλοίων-φαντασμάτων...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Στο Λονδίνο, την παγκόσμια πρωτεύουσα της ναυσιπλοΐας, υπήρχε ένα περίεργο έθιμο. Συνήθιζαν να αγγέλουν τον “θάνατο” κάθε πλοίου, σαν να επρόκειτο για ανθρώπινο πλάσμα.

Έτσι, κάθε φορά που γνωστοποιούνταν η είδηση της εξαφάνισης ενός πλοίου, το Ναυτικό πενθούσε και μπροστά στα ναυτιλιακά γραφεία υψωνόταν ένα μεγάλο μαύρο πανό, στο οποίο ήταν τυπωμένο το όνομα του εξαφανισμένου καραβιού, ενώ δίπλα στηνόταν ένας μαύρος σταυρός και χτυπούσε πένθιμα μια καμπάνα, τυλιγμένη σε κρέπια.

Πολλές εξαφανίσεις πλοίων συντελούνταν υπό μυστηριώδεις και αδιευκρίνιστες συνθήκες. Την 14η Δεκεμβρίου του 1928, επί παραδείγματι, ανακοινώθηκε ότι το ιστιοφόρο “Kobenhavn”, ένα επιβλητικό σκαρί με πέντε κατάρτια, εγκατέλειψε το Μπουένος Άιρες, κατευθυνόμενο προς τη Δανία. Ποτέ του, όμως, δεν έφτασε σε κανένα λιμάνι της χώρας αυτής.

Το ιστιοφόρο "Κοπεγχάγη"
Το ιστιοφόρο “Κοπεγχάγη”

Πέρασε λίγος καιρός και άρχισαν οι αναζητήσεις. Ένα τέτοιο μεγάλο και εντυπωσιακό πλεούμενο δε χάνεται έτσι απλά και πράγματι, το “Kobenhavn” ήταν ένα σπουδαίο σκάφος, με πλήρωμα 6 αξιωματικούς και 67 ναύτες. Κι όμως, παρέμενε άφαντο, σαν να το είχε καταπιεί η θάλασσα…

Μετά από επτά ολόκληρους μήνες, ένας Άγγλος, διερχόμενος από το Tristan da Cunha, που είναι μια μικρή συστάδα νησιών στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, έμαθε από τον ντόπιο φαροφύλακα ότι το εξαφανισμένο πλοίο είχε περάσει από εκεί λίγους μήνες νωρίτερα.

Η κατεύθυνσή του ήταν εντελώς αντίθετη από την προβλεπόμενη, αποτελώντας έναν δυσεπίλυτο γρίφο γιατί το πεντακάταρτο ιστιοφόρο προέβη σε αυτή την αλλαγή ρότας. Το πλοίο, άλλωστε, μετέφερε διάφορα εμπορεύματα, προορισμένα για την Αγγλία και τη Νορβηγία.

Οι αναζητήσεις επαναλήφθηκαν προς την κατεύθυνση του νότου. Τηλεγραφήματα είχαν αποσταλεί στα κυριότερα αφρικανικά λιμάνια. Οι ναυτικές αρχές των Ινδιών, της Κίνας, της Ιαπωνίας και του Αρχιπελάγους αναστατώθηκαν, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Πέρασαν δυο χρόνια ακόμη. Ένα μικρό κότερο, ενώ περιέπλεε τα δυτικά παράλια της Αυστραλίας, συνάντησε ένα τεράστιο μπαστούνι φλόκου να επιπλέει. Οι επιβαίνοντες το ανέσυραν και διάβασαν, σκαλισμένο επάνω του, το όνομα “Kobenhavn”.

Πότε και υπό ποιές συνθήκες ναυάγησε το πολυΐστιο σκαρί; Γιατί, ενώ έφερε ασύρματο, δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου; Παραμένει ακόμη αίνιγμα, που ταλανίζει πολλούς ερευνητές.

Αντιθέτως, εξηγήθηκε τελικώς το 1937 η εξαφάνιση του πελώριου ατμόπλοιου “Asiatic Prince”, η οποία είχε κρατήσει για πολύ καιρό ανάστατους τους ναυτικούς κύκλους.

Asiatic Prince
Asiatic Prince

Το “Asiatic Prince” ήταν ένα νεότατο πλοίο 14.000 τόνων, με δύο μηχανοστάσια, δύο ασυρμάτους και όλες τις σύγχρονες για την εποχή του εγκαταστάσεις. Τον Μάιο του 1926 ξεκίνησε για το πρώτο του ταξίδι από την Αγγλία προς τη Σανγκάη, αλλά δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Το πλήρωμά του αποτελούνταν από 7 αξιωματικούς και 44 ναύτες, ενώ μετέφερε 173 επιβάτες.

Το πλοίο εξαφανίστηκε και για πέντε χρόνια οι απεγνωσμένες αναζητήσεις των ναυτικών αρχών παρέμεναν άκαρπες. Όμως, ένα αγγλικό τορπιλοβόλο κατάφερε να εντοπίσει το μυστικό του καραβιού στη διαβόητη περιοχή του Bias Bay, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου ήταν το απρόσιτο λημέρι άτεγκτων πειρατών.

Το αγγλικό τορπιλοβόλο έτυχε να συλλάβει μια ομάδα Κινέζων πειρατών και υποσχέθηκε σε κάποιους από αυτούς να τους χαρίσει τη ζωή, εάν πρόβαιναν σε σχετικές αποκαλύψεις. Πράγματι, ένας από αυτούς ομολόγησε ότι το 1926 είχαν κάνει ρεσάλτο πάνω στο χαμένο ατμόπλοιο, μαζί με άλλα 80 μέλη της ληστρικής συμμορίας.

Έτσι, κατάφεραν και κατέλαβαν το πλοίο, αφού πρώτα κατέσφαξαν όλους τους επιβαίνοντες και ύστερα, το οδήγησαν σε ασφαλές γι’ αυτούς λιμάνι, ώστε να κρύψουν τα ίχνη τους. Το “Asiatic Prince” μετέφερε πολυτιμότατο φορτίο: ράβδους αργύρου, αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Ούτε ο άργυρος, ούτε οι επιβάτες, αλλά ούτε και το πλοίο βρέθηκαν ποτέ.

Εξίσου μακάβρια υπήρξε και η ιστορία ενός νορβηγικού ατμόπλοιου, το οποίο αφού εξώκειλε στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Νοτίου Αμερικής, περιπλανιόταν παρασυρμένο από τα θηριώδη κύματα. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, εμφανίστηκε ξαφνικά στον κόλπο του Μεξικού, όπου, αφού προσέκρουσε σ’ ένα αμερικανικό σκάφος, συνέχισε την περιπλάνησή του.

Το είδαν κατόπιν άλλες εικοσιεπτά φορές. Ονομάστηκε “ζωντανό πτώμα” ή “πλοίο-φάντασμα” και αποτελούσε για χρόνια τον τρόμο των ναυτικών. Είχαν κινδυνεύσει να συγκρουστούν μαζί του απροόπτως, χωρίς να προλάβουν να το αποφύγουν. Τελικά, βυθίστηκε, αφού είχε προηγουμένως διατρέξει ημιβυθισμένο περίπου 13.000 χιλιόμετρα.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 29/03/1937…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", στις 29/03/1937
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 29/03/1937

Σχετικά άρθρα

Οι προφητείες του μυστηριώδους Βαυαρού Stormberger, τον 18ο αιώνα… Ο Matthias Stormberger, γεννημένος στη Βαυαρία το 1753, υπήρξε ένας χωρικός, αλλά όχι τόσο...απλοϊκός, καθώς έγινε διάσημος για τις προφητείες του...
Η συγκλονιστική εμπειρία ενός Έλληνα ναυτικού στο Τρίγωνο των Βερμούδων, το 1978…... Τι μυστήριο κρύβεται άραγε στο Τρίγωνο των Βερμούδων; Γιατί υπάρχει μόνιμα...αυξημένος στατικός ηλεκτρισμός; Γιατί τα όργανα των πλοίων και των αεροσκαφών...
Οι μυστηριώδεις διάφανοι λίθοι, που ανακαλύφθηκαν στην έρημο της Λιβύης το 1934… Οι μυστηριώδεις αυτοί διάφανοι λίθοι, που ανακαλύφθηκαν στην έρημο της Λιβύης,...παρά την εξαιρετική επιστημονική τους αξία, δεν είχαν...
Σπάνιο ουράνιο φαινόμενο στη Λάρισα, το 1938… Ο διακεκριμένος Έλληνας Καθηγητής της Αστρονομίας, Σταύρος Πλακίδης, όταν...ρωτήθηκε για το παράδοξο φαινόμενο, που είχε λάβει χώρα στη Λάρισα, εξήγησε ότι...επρόκειτο πιθανώς για βολίδα. Ανέφερε, επίσης, ότι θα ακολουθούσαν έρευνες, ώστε...να εντοπιστούν συντρίμμια αερόλιθου και δήλωσε τα εξής...
Το εμβληματικό πλοίο-φάντασμα με το θρυλικό όνομα “Ιπτάμενος Ολλανδός”… Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν ο "Ιπτάμενος Ολλανδός" έπλεε στα δύσκολα νερά του...Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, συνάντησε ισχυρούς ανέμους...
Ανακάλυψη υπολειμμάτων μυστηριώδους πανάρχαιου πολιτισμού στην Ινδία, το 1935… Στην περιοχή Vadnagar, στη δυτική Ινδία, η αποστολή Παλαιοντολόγων, που ενεργούσε στα...μέρη εκείνα ανασκαφές το 1935, ανακάλυψε απολιθωμένα οστά...
Το κορίτσι που ανυψώθηκε μυστηριωδώς, το 1977… Όλα γίνονταν σαν κάποια αόρατη δύναμη να την τραβούσε προς τα επάνω. Αυτή η δύναμη...που την ανύψωνε, η ίδια αόρατη δύναμη την άφησε στη συνέχεια...
Κομήτης ή διαστημόπλοιο; ...κατά τον ίδιο, η έκρηξη αυτή πρέπει να ήταν ατομική...
Η εξαφανισμένη πτήση… Το αεροπλάνο βρέθηκε στην έρημο της Σαχάρα ανέπαφο, χωρίς, όμως, να βρεθεί κάποιο...από τα εννέα μέλη του πληρώματός του...
Βόρβορος και αίμα… Αυτά τα ασυνήθιστα φαινόμενα θεωρήθηκαν από τους χωρικούς ως προμηνύματα...τρομερών θεομηνιών...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.