Το περιστατικό του Παλομάρες…

Το περιστατικό του Παλομάρες…
0
(0)

Στις 17 Ιανουαρίου του 1966, ένα Boeing B-52 Stratofortress της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας συγκρούστηκε με ένα KC-135 Stratotanker κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού στον αέρα στα 31.000 πόδια (9.450 μέτρα) πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα και συγκεκριμένα στο Παλομάρες, ένα παραλιακό θέρετρο της Αλμερίας στην επαρχία της Ανδαλουσίας, στην Ισπανία.

KC-135 Stratotanker
KC-135 Stratotanker

Το αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 μετέφερε τέσσερις βόμβες υδρογόνου, ισχύος 20 μεγατόνων η καθεμία, δηλαδή 800 φορές ισχυρότερες από εκείνη που κατέστρεψε τη Χιροσίμα. Οι τρεις από τις τέσσερις θερμοπυρηνικές βόμβες εντοπίστηκαν την επόμενη ημέρα, στις 18 Ιανουαρίου του 1966, σε ένα χωράφι και απομακρύνθηκαν αμέσως. Οι δύο από αυτές είχαν υποστεί φθορές, με αποτέλεσμα τη μόλυνση του εδάφους. Η τέταρτη βόμβα παρέμενε άφαντη.

B-52 Stratofortress
B-52 Stratofortress

Από την ημέρα του δυστυχήματος και έπειτα, 1.000 άνδρες του αμερικανικού στρατού εγκαταστάθηκαν μόνιμα σε ένα στρατόπεδο κοντά στο Παλομάρες. Δεκαπέντε σκάφη του Έκτου Στόλου είχαν αποκλείσει τον κόλπο και βατραχάνθρωποι, καθώς και ειδικά τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια, σάρωναν κάθε μέρα τον βυθό, προκειμένου να εντοπίσουν την τέταρτη βόμβα, η οποία, κατά τις εκτιμήσεις, βρισκόταν σε βάθος 350 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα συντρίμμια του B-52, στο Παλομάρες
Τα συντρίμμια του B-52, στο Παλομάρες

Οι έρευνες για την τέταρτη βόμβα διήρκησαν 89 ημέρες συνολικά. Στις 7 Απριλίου του 1966, η βόμβα ανελκύθηκε, από βάθος 870 μέτρων, από το πλοίο του αμερικανικού ναυτικού USS Petrel “ανέπαφη”, σύμφωνα με τη σύντομη ανακοίνωση που εκδόθηκε. Λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση περισυλλογής της βόμβας θα δίνονταν την επόμενη ημέρα.

Αμερικανικές δυνάμεις στο Παλομάρες, κατά τη διάρκεια των ερευνών
Αμερικανικές δυνάμεις στο Παλομάρες, κατά τη διάρκεια των ερευνών

Η μεγάλη χρονική διάρκεια για τον εντοπισμό και περισυλλογή της τέταρτης βόμβας δημιούργησε ερωτηματικά, καθώς ενίσχυσε το σενάριο που φημολογούνταν σχετικά με τα αίτια της καταστροφής. Οι μαρτυρίες ντόπιων αυτοπτών μαρτύρων του τραγικού αυτού περιστατικού, ανέφεραν ότι “ένα μεγάλο αντικείμενο στρογγυλού σχήματος” είχε πέσει στη θάλασσα, ενώ φλογισμένα τμήματα του B-52 και του ανεφοδιαστικού σκάφους KC-135 έπεφταν σαν βροχή γύρω από το Παλομάρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αμερικανικές αρχές συζήτησαν με όλους τους μάρτυρες, οι οποίοι από τότε έγιναν λιγότερο “φλύαροι”.

Η ανέλκυση της τέταρτης βόμβας
Η ανέλκυση της τέταρτης βόμβας

“Είχαμε την εντύπωση πως έπεφταν τρία αεροπλάνα: δύο στην ξηρά και ένα στην θάλασσα”. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Ραφαέλ Λορέντε, άλλοτε πρόξενος της Ισπανίας στο Παρίσι, ο οποίος παραθέριζε στη Βερά, ένα τουριστικό θέρετρο της Ανδαλουσίας, που βρίσκεται κοντά στο Παλομάρες.

Η τέταρτη βόμβα, στο κατάστρωμα του USS Petrel
Η τέταρτη βόμβα, στο κατάστρωμα του USS Petrel

Άραγε, τα δύο αεροπλάνα πράγματι συγκρούστηκαν μεταξύ τους κατά τη στιγμή του ανεφοδιασμού ή μήπως, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, εμβολίστηκαν από κάποιο άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο;

Οι θήκες των δύο, εκ των τεσσάρων, βομβών στο Εθνικό Ατομικό Μουσείο, στην Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ
Οι θήκες των δύο, εκ των τεσσάρων, βομβών στο Εθνικό Ατομικό Μουσείο, στην Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ

Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 11/03/1966…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 11/03/1966
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 11/03/1966

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 0

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments