Το περιστατικό του Κουξχάφεν…

Το περιστατικό του Κουξχάφεν...

Το Κουξχάφεν είναι μία μικρή παραθαλάσσια πόλη, χτισμένη στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας, στις εκβολές του ποταμού Έλβα. Αποτελεί το βορειότερο άκρο της Κάτω Σαξονίας, στην Γερμανία.

Εκεί, το απόγευμα της Τρίτης, 21ης Απριλίου του 1959, οι κάτοικοι συγκλονίστηκαν από μία σειρά αλλεπάλληλων εκρήξεων. Ρίχτηκαν συνολικά 45 βόμβες και οι κάτοικοι της περιοχής διέκριναν στον ουρανό πολλά αεροπλάνα να πετούν σε μεγάλο ύψος.

Το επίκεντρο των βομβαρδισμών φαινόταν να βρίσκεται σε απόσταση πέντε περίπου χιλιομέτρων βόρεια της παραθαλάσσιας πόλης Κνέχτσαντ, που αποτελούσε στόχο της RAF κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ταυτότητα των αεροπλάνων που διεξήγαγαν τους μυστηριώδεις βομβαρδισμούς δεν έγινε ποτέ γνωστή. Ο εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Άμυνας, όταν ρωτήθηκε για το περιστατικό δήλωσε ότι δε μπορούσε να επιβεβαιώσει το γεγονός, αλλά ούτε και να προσδιορίσει την εθνικότητα των αεροπλάνων που συμμετείχαν στην “άσκηση” αυτή.

Το Αρχηγείο της Αεροπορίας απέκλειε την περίπτωση ο άγνωστος σχηματισμός των αεροπλάνων να ανήκε σε δυνάμεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες στάθμευαν τότε στη Γερμανία.

Μεταξύ των γερμανικών κύκλων εκείνης της εποχής, εξαγόταν το συμπέρασμα ότι επρόκειτο περί βρετανικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων, τα οποία δεν ανήκαν στην αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ.

Η γενική αίσθηση που επικρατούσε, ήταν ότι ο βομβαρδισμός οφειλόταν “σε λάθος”, χωρίς όμως και να καταλήξουν στην ταυτότητα των “αγνώστων εισβολέων”.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ”, στις 23/04/1959…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ", στις 23/04/1959
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ”, στις 23/04/1959
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments