Ο Γαλαξίας του Τριγώνου…

Ο Γαλαξίας του Τριγώνου…
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Ένα από τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεσκόπια της Ευρώπης βρίσκεται στο Έφελσμπεργκ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αποτελεί το μεγαλύτερο, πληθυσμιακά, ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας. Το τηλεσκόπιο έχει διάμετρο 100 μέτρων. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1967 και ολοκληρώθηκε το 1972.

Άποψη του Έφελσμπεργκ
Άποψη του Έφελσμπεργκ

Με τη βοήθεια αυτού του πανίσχυρου οργάνου, μία ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γαλλία και τη Γερμανία, κατάφεραν το 1977 να αποδείξουν ότι υπάρχει νερό και σε άλλα πλανητικά συστήματα.

Οι αστρονόμοι κατάφεραν να ανακαλύψουν το πρώτο σύννεφο υδρατμών έξω από τον Γαλαξία μας, στο νεφέλωμα IC 133, που βρίσκεται στην άκρη του ελικοειδούς Γαλαξία Μ33, σε απόσταση 2,2 εκατομμυρίων ετών φωτός περίπου.

Το ραδιοτηλεσκόπιο του Έφελσμπεργκ
Το ραδιοτηλεσκόπιο του Έφελσμπεργκ

Η απόδειξη έγινε δυνατή με μία νέα, για εκείνη την εποχή, μέθοδο. Για να διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο χαμηλά τα φυσικά παράσιτα στα ηλεκτρονικά τμήματα της κεραίας, ολόκληρο το σύστημα ψύχθηκε με ήλιον σε θερμοκρασία -258 βαθμών Κελσίου. Με τον τρόπο αυτό, τετραπλασιάστηκε η ευαισθησία του δέκτη και σε συνδυασμό μάλιστα με τη μεγάλη επιφάνεια του ραδιοτηλεσκοπίου, έγινε για πρώτη φορά δυνατό να αποδειχτεί η ακτινοβολία ενός νέφους υδρατμών, που βρίσκεται πέραν του πλανητικού μας συστήματος.

Η ακτινοβολία των μορίων του νερού έξω από το πλανητικό μας σύστημα αποδείχτηκε πάρα πολύ έντονη. Η ανακάλυψη νερού στον ελικοειδή Γαλαξία Μ33 ενίσχυσε την άποψη ότι και σε άλλους αστερισμούς επικρατούν παρόμοιες συνθήκες με αυτές του δικού μας Γαλαξία.

Ο Γαλαξίας του Τριγώνου (γνωστός και ως Μεσιέ 33, Μ33 και NGC 598)
Ο Γαλαξίας του Τριγώνου (γνωστός και ως Μεσιέ 33, Μ33 και NGC 598)

“Μπορεί να υπάρχουν λοιπόν πλανήτες που περιφέρονται γύρω από έναν ήλιο και όπου θα έχουν αναπτυχθεί συνθήκες ανάλογες με των πλανητών του δικού μας ηλιακού συστήματος”, ανέφερε ο Δρ. Άρνο Βίτσελ, του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 16/12/1977…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ", στις 16/12/1977
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 16/12/1977

Σχετικά άρθρα

Δρ. Χέρμαν Όμπερθ… ...δήλωσε ότι οι ιπτάμενοι δίσκοι μετέφεραν επισκέπτες προερχόμενους από άλλους...πλανήτες...
Ήταν άραγε το Άστρο της Βηθλεέμ ο Κομήτης του Χάλλεϋ; Η μελέτη των επανεμφανίσεων του Κομήτη του Χάλλεϋ αποδείκνυε ότι ο κομήτης αυτός...προφανώς να εμφανίστηκε την εποχή ακριβώς και στο σημείο, που αναφερόταν στο...Ευαγγέλιο. Από το 87 π.Χ. μέχρι το 1919 μ.Χ...
Η θεωρία του Δρ. Bonev για τη Σελήνη, το 1961… Τη θεωρία του περί της προελεύσεως του φυσικού δορυφόρου του πλανήτη μας...διατύπωσε τον Νοέμβριο του 1961 ο Βούλγαρος αστρονόμος Nikolay Bonev...
Σπάνιο ουράνιο φαινόμενο πάνω από την Καισαριανή… Ο ηλιακός δίσκος άλλαζε χρώματα με έναν εντυπωσιακότατο τρόπο...
CTA-102: Διαστημικά ραδιοσήματα από την εποχή των μαμούθ… Ψυχρός πόλεμος μεταξύ Αμερικανών και Σοβιετικών επιστημόνων ξεκίνησε τον...Απρίλιο του 1965 για τα σήματα της μυστηριώδους πηγής CTA-102, που έφταναν από το...Διάστημα.
Το παράδοξο αντικείμενο που συνάντησε η αποστολή του Gemini IV το 1965… Το Gemini IV ήταν η δεύτερη επανδρωμένη διαστημική πτήση του προγράμματος Gemini της NASA...και πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1965, από τις 3 έως τις 7 του ίδιου μήνα.
Η πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο εσωτερικό της Σελήνης… "Η πιθανότητα να διαβιούν ζώντες οργανισμοί στην επιφάνεια της Σελήνης είναι ίσως...μικρή, αλλά όχι αδύνατη", ανέφερε χαρακτηριστικά...
“Ο Άγγελος της Βρέμης” – Η κατά συρροή δολοφόνος Margarethe Timm… Η Margarethe Timm ήταν μια σκληρή και αμετανόητη κατά συρροή δολοφόνος, που σκότωσε 15...ανθρώπους στη Βρέμη της Γερμανίας, δηλητηριάζοντάς τους...
Το αστρικό νέφος που απειλεί με αφανισμό το ηλιακό μας σύστημα… Ένα αστρικό νέφος, που πλησίαζε με ιλιγιώδη ταχύτητα το ηλιακό μας σύστημα,...ανακαλύφθηκε το 1977...
Εντοπισμός μυστηριώδους αντικειμένου σε τροχιά γύρω από τη Γη, το 1950… Οι αστρονόμοι, οι οποίοι παρατηρούσαν το φαινόμενο, δήλωσαν ότι το μυστηριώδες...αντικείμενο εθεάθη μακριά από την κανονική ζώνη του ουρανού...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.