Ο Γαλαξίας του Τριγώνου…

Ο Γαλαξίας του Τριγώνου…

Ένα από τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεσκόπια της Ευρώπης βρίσκεται στο Έφελσμπεργκ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αποτελεί το μεγαλύτερο, πληθυσμιακά, ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας. Το τηλεσκόπιο έχει διάμετρο 100 μέτρων. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1967 και ολοκληρώθηκε το 1972.

Άποψη του Έφελσμπεργκ
Άποψη του Έφελσμπεργκ

Με τη βοήθεια αυτού του πανίσχυρου οργάνου, μία ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γαλλία και τη Γερμανία, κατάφεραν το 1977 να αποδείξουν ότι υπάρχει νερό και σε άλλα πλανητικά συστήματα.

Οι αστρονόμοι κατάφεραν να ανακαλύψουν το πρώτο σύννεφο υδρατμών έξω από τον Γαλαξία μας, στο νεφέλωμα IC 133, που βρίσκεται στην άκρη του ελικοειδούς Γαλαξία Μ33, σε απόσταση 2,2 εκατομμυρίων ετών φωτός περίπου.

Το ραδιοτηλεσκόπιο του Έφελσμπεργκ
Το ραδιοτηλεσκόπιο του Έφελσμπεργκ

Η απόδειξη έγινε δυνατή με μία νέα, για εκείνη την εποχή, μέθοδο. Για να διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο χαμηλά τα φυσικά παράσιτα στα ηλεκτρονικά τμήματα της κεραίας, ολόκληρο το σύστημα ψύχθηκε με ήλιον σε θερμοκρασία -258 βαθμών Κελσίου. Με τον τρόπο αυτό, τετραπλασιάστηκε η ευαισθησία του δέκτη και σε συνδυασμό μάλιστα με τη μεγάλη επιφάνεια του ραδιοτηλεσκοπίου, έγινε για πρώτη φορά δυνατό να αποδειχτεί η ακτινοβολία ενός νέφους υδρατμών, που βρίσκεται πέραν του πλανητικού μας συστήματος.

Η ακτινοβολία των μορίων του νερού έξω από το πλανητικό μας σύστημα αποδείχτηκε πάρα πολύ έντονη. Η ανακάλυψη νερού στον ελικοειδή Γαλαξία Μ33 ενίσχυσε την άποψη ότι και σε άλλους αστερισμούς επικρατούν παρόμοιες συνθήκες με αυτές του δικού μας Γαλαξία.

Ο Γαλαξίας του Τριγώνου (γνωστός και ως Μεσιέ 33, Μ33 και NGC 598)
Ο Γαλαξίας του Τριγώνου (γνωστός και ως Μεσιέ 33, Μ33 και NGC 598)

“Μπορεί να υπάρχουν λοιπόν πλανήτες που περιφέρονται γύρω από έναν ήλιο και όπου θα έχουν αναπτυχθεί συνθήκες ανάλογες με των πλανητών του δικού μας ηλιακού συστήματος”, ανέφερε ο Δρ. Άρνο Βίτσελ, του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 16/12/1977…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ", στις 16/12/1977
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 16/12/1977
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments