Ο Έντουαρντ του Γούντστοκ ήταν Δούκας της Κορνουάλης και Πρίγκηπας της Ουαλίας και της Ακουιτανίας. Επίσης, ο Έντουαρντ ήταν ο πρωτότοκος γιος του Βασιλιά Εδουάρδου ΙΙΙ και πατέρας του Βασιλιά Ριχάρδου ΙΙ της Αγγλίας. Έμεινε γνωστός στην ιστορία με το όνομα “Μαύρος Πρίγκηπας”. Το όνομα αυτό φαίνεται πως το απέκτησε για δύο λόγους: εξαιτίας του χρώματος της πανοπλίας του κι εξαιτίας της σκληρότητάς του απέναντι στους εχθρούς της χώρας του, που τόσο φανατικά και ηρωικά τους πολεμούσε.

Ο Πρίγκηπας Έντουαρντ έλειπε συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, δίνοντας σκληρές, παράτολμες, αλλά και ηρωικές μάχες εναντίον των πολυάριθμων εχθρών του, κατά τη διάρκεια των αιματοβαμμένων χρόνων του Μεσαίωνα.

Είχε ξεγελάσει πολλές φορές τον θάνατο, μιας και είχε γλιτώσει από βαρύτατα τραύματα και θανατηφόρες ασθένειες, όπως η πανούκλα, που είχε αποδεκατίσει χιλιάδες ανθρώπους εκείνη τη σκοτεινή περίοδο.

Ο Μαύρος Πρίγκηπας ανατράφηκε μαζί με την όμορφη ξαδέρφη του, την Πριγκίπισσα Τζόαν, την οποία και αγαπούσε από παιδί.

Αν και ο Μαύρος Πρίγκηπας απόκτησε πολλά εξώγαμα παιδιά, είχε βάλει σκοπό της ζωής του να παντρευτεί την Τζόαν, χωρίς να συμμερίζεται καθόλου το γεγονός ότι ήταν συγγενείς και μεγαλωμένοι σαν αδέρφια.
Όμως, η Πριγκίπισσα – ξαδέρφη του είχε πολυτάραχο βίο από πολύ μικρή ηλικία κι αυτό είχε σταθεί ένα ακόμη εμπόδιο στην ολοκλήρωση της σχέσης τους.

Το 1340, στην ηλικία των 12 ετών, η Πριγκίπισσα Τζόαν παντρεύτηκε κρυφά τον Τόμας Χόλαντ, Κόμη του Κεντ, χωρίς να πάρει πρώτα τη βασιλική συγκατάθεση, όπως απαιτούνταν στα ζευγάρια του αξιώματός της. Επειδή ο γάμος παρέμεινε μυστικός, η Τζόαν, όπως φαινόταν, τον θεωρούσε άκυρο.
Την επόμενη κιόλας χρονιά, ενώ ο Τόμας Χόλαντ βρισκόταν στο εξωτερικό, η οικογένειά της την ανάγκασε να παντρευτεί τον Ουίλιαμ Μόντακιου, γιο και διάδοχο του Πρώτου Κόμη του Salisbury.
Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Τόμας Χόλαντ επέστρεψε από τις Σταυροφορίες, έχοντας κάνει μεγάλη περιουσία και τότε αποκαλύφθηκε ο μυστικός του γάμος με την Πριγκίπισσα.

Έκανε έκκληση στον Πάπα να του επιστραφεί η σύζυγός του και ομολόγησε το γεγονός στον Βασιλιά. Το 1349, ο Πάπας Κλήμης VI ακύρωσε τον δεύτερο γάμο της και την έστειλε πίσω στον Τόμας Χόλαντ, με τον οποίο απέκτησαν πέντε παιδιά κι έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατό του, το 1360.

Όμως, ο Μαύρος Πρίγκηπας εξακολουθούσε να την αγαπά με πάθος και καρτερία. Αρνούνταν πεισματικά να παντρευτεί κάποιαν άλλη γυναίκα. Δεν ένιωθε να τον εμποδίζει η εξ αίματος συγγένειά τους, αλλά ούτε και το άστατο παρελθόν της.
Τελικά, ο Πρίγκηπας Έντουαρντ ζήτησε την άδεια του Πάπα Ιννοκέντιου VI και άφεση αμαρτιών, προκειμένου να παντρευτεί την εξ αίματος συγγενή του, Πριγκίπισσα Τζόαν. Στις 10 Οκτωβρίου του 1361, κατάφεραν να παντρευτούν και ο μεγαλειώδης γάμος τους τελέστηκε στο Κάστρο του Windsor, προκαλώντας διαμάχες και έριδες ανάμεσα στους ευγενείς.

Τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του, τα πέρασε άρρωστος από δυσεντερία, από την οποία προσβλήθηκε κατά την εκστρατεία του στην Ισπανία. Αν και φανερά καταβεβλημένος, συνέχιζε να μάχεται και να παίρνει μέρος σε πολεμικές αποστολές.

Τελικά, άφησε την στερνή πνοή του στις 8 Ιουνίου 1375 στο Παλάτι του Westminster.

Παρότι ο Μαύρος Πρίγκηπας ήταν ατρόμητος και άγριος πολεμιστής, αποδείχτηκε ιδιαιτέρως τρυφερός στις προσωπικές του σχέσεις.
Με τη λατρεμένη του Τζόαν, έζησαν μοναδικές στιγμές στο Αρχοντικό του Hall Place: στιγμές ηρεμίας, γαλήνης και έρωτα. Ίσως γι’ αυτό το φάντασμά του εμφανίζεται από τότε στο όμορφο αρχοντικό. Περιφέρεται αγέρωχα στους κήπους του Hall Place, φορώντας πάντοτε τη χαρακτηριστική, μαύρη πανοπλία του.
Το πολεμοχαρές παρουσιαστικό του συνάδει απολύτως με τον σκοπό του. Ο Μαύρος Πρίγκηπας εμφανίζεται μόνο όταν οι ιδιοκτήτες του Hall Place ή η ίδια η Αγγλία διατρέχουν κάποιον σοβαρό κίνδυνο.

Τον 20ο αιώνα, έχει καταγραφεί η παρουσία του τέσσερις φορές, σηματοδοτώντας επικείμενο θάνατο στους ενοίκους του αρχοντικού. Το 1940, δύο μέρες πριν οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αγγλία, τον είδαν να περπατάει, φανερά αναστατωμένος και μελαγχολικός, ανάμεσα στα παρτέρια του κήπου του Hall Place. Επομένως, έχει επικρατήσει η άποψη ότι το φάντασμα του Μαύρου Πρίγκηπα είναι πάντοτε ένας κακός, κάκιστος οιωνός…
Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ”, στις 10/02/1948…
