Τα πιο φημισμένα φαντάσματα της Αγγλίας-Το φάντασμα της Λαίδης Χάμιλτον…

Λαίδη Έμμα Χάμιλτον (26/04/1765 - 15/01/1815)
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Η Λαίδη Χάμιλτον υπήρξε μια πραγματική καλλονή του 18ου αιώνα, που έμεινε στην ιστορία ως η ερωμένη του Λόρδου Νέλσον και η μούσα του ζωγράφου Τζορτζ Ρόμνεϊ.

Λαίδη Έμμα Χάμιλτον (26/04/1765 - 15/01/1815)
Λαίδη Έμμα Χάμιλτον (26/04/1765 – 15/01/1815)

Η ζωή της ξεκίνησε ταπεινά στο Cheshire της Αγγλίας, έχοντας το όνομα Amy Lyon, το οποίο αργότερα φρόντισε να το αλλάξει σε Emma Hart. Ο σιδεράς πατέρας της πέθανε, όταν εκείνη ήταν μόλις δύο μηνών και ανατράφηκε από τη μητέρα της, μέσα στη φτώχεια και στην ανέχεια, χωρίς να λάβει ποτέ ολοκληρωμένη μόρφωση.

Ήδη από την ηλικία των 12 ετών, άρχισε να δουλεύει σαν υπηρέτρια σε διάφορα σπίτια, ώσπου ερωτεύθηκε το θέατρο και εργάστηκε σε ένα από αυτά, στο «Drury Lane», στην περιοχή του Covent Garden, ως υπηρέτρια διάφορων ηθοποιών. Αν και τα χρήματα που έπαιρνε ήταν λιγοστά, είχε πια φυτευτεί μέσα της «ο σπόρος του θεάματος».

Η επόμενη δουλειά της ήταν ως μοντέλο και χορεύτρια σ’ έναν κομπογιαννίτη γιατρό, όπου έδινε παράτολμες παραστάσεις στο κοινό του «Ναού της Υγείας», μπροστά από ένα κρεβάτι, όπου κάνοντας ήπιο ηλεκτροσόκ σε άτεκνα ζευγάρια και παίρνοντας μεγάλη αμοιβή, τους υποσχόταν ότι έτσι θα αποκτούσαν γρήγορα απογόνους.

Sir Harry Fetherstonhaugh (1754–1846)
Sir Harry Fetherstonhaugh (1754–1846)

Στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών, η πανέμορφη Έμμα συναντήθηκε με τον φιλήδονο Sir Harry Fetherstonhaugh, ο οποίος την προσέλαβε, με μοναδικό σκοπό να την επιδεικνύει στα πάρτι οργίων που διοργάνωνε για τους φίλους του και να τη βάζει να τους διασκεδάζει, χορεύοντας γυμνή πάνω στο τραπέζι της τραπεζαρίας.

Ο Σερ Χάρρι και η Έμμα έγιναν εραστές, αλλά την εγκατέλειπε συχνά, προκειμένου να μεθύσει με τους φίλους του ή να πάει μαζί τους σε πολυήμερες εξορμήσεις για κυνήγι. Εν τω μεταξύ, σ’ ένα από τα πάρτι, η Έμμα γνώρισε τον βαρετό, αλλά επιφανή ευγενή, Charles Francis Greville, που ήταν ο δευτερότοκος γιος του Δούκα του Warwick.

Την ίδια περίοδο, δηλαδή το καλοκαίρι του 1781, η Έμμα έμεινε έγκυος από τον Σερ Χάρρι, ο οποίος, μόλις πληροφορήθηκε την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της, έγινε έξαλλος και φρόντισε να την «τακτοποιήσει» σ’ ένα από τα πολλά σπίτια που διέθετε στο Λονδίνο, ώστε να βρίσκεται επαρκώς μακριά του.

Charles Francis Greville (12/05/1749 - 23/04/1809)
Charles Francis Greville (12/05/1749 – 23/04/1809)

Η Έμμα τον εγκατέλειψε και σύναψε ερωτικό δεσμό με τον Γκρεβίλ. Όταν γεννήθηκε η κόρη της, την έδωσε σ’ ένα ζευγάρι για να την αναθρέψουν. Τότε, άλλαξε το σκανδαλώδες όνομα της σε Έμμα Χαρτ.

Ο ερωτοχτυπημένος Γκρεβίλ την κρατούσε σ’ ένα από τα σπίτια του, όπου ανέθεσε στον σπουδαίο ζωγράφο της εποχής, George Romney, να της φιλοτεχνήσει έναν πίνακα.

Ο διάσημος ζωγράφος συγκλονίστηκε από την σπάνια ομορφιά της και ανακάλυψε στο πρόσωπό της τη μούσα του. Έτσι, δημιούργησε μια σειρά από αριστουργήματα, τα οποία εκθείαζαν το ξεχωριστό κάλλος της.

Τζορτζ Ρόμνεϊ (26/12/1734 - 15/11/1802)
Τζορτζ Ρόμνεϊ (26/12/1734 – 15/11/1802)

Με αυτόν τον τρόπο, η Έμμα Χαρτ έγινε γνωστή στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας ως το προικισμένο μοντέλο του George Romney. Ήταν έξυπνη, πνευματώδης, κομψή και ωραιότατη.

Οι αυστηροί κοινωνικοί περιορισμοί δεν επέτρεπαν στον Γκρεβίλ να την παντρευτεί. Δε θα μπορούσε να αποκτήσει την υποσχόμενη περιουσία του. Προσέγγισε λοιπόν με δόλο τον θείο του, Sir William Hamilton, που ήταν ο Βρετανός Απεσταλμένος στη Νάπολη, πείθοντάς τον να την πάρει μαζί του για μερικούς μήνες στο σπίτι του στην Ιταλία, ώστε να την ξεφορτωθεί, να παντρευτεί κάποια πλούσια κι έτσι, να λάβει επιτέλους την περιουσία του, όπως είχε προκαθοριστεί.

Sir William Hamilton (13/12/1730 - 06/04/1803)
Sir William Hamilton (13/12/1730 – 06/04/1803)

Στη Νάπολη πια, η Έμμα συνειδητοποίησε πως ο Γκρεβίλ την είχε εγκαταλείψει. Ο χήρος Sir William Hamilton τη θεώρησε ως την τέλεια οικοδέσποινα, για να διασκεδάζει τους φιλοξενούμενούς του στο πολυσύχναστο σπίτι του, το Palazzo Sessa.

Palazzo Sessa - Νάπολη, κατοικία της οικογένειας Χάμιλτον
Palazzo Sessa – Νάπολη, κατοικία της οικογένειας Χάμιλτον

Εκεί, η Έμμα ανέδειξε επιτέλους τα ταλέντα της στο θέατρο, στο χορό και στο τραγούδι. Ξεκίνησε μια καινούρια σχέση με τον 60χρονο Sir William Hamilton και τελικώς, τον παντρεύτηκε, παίρνοντας το στιβαρό όνομά του, ως Λαίδη Χάμιλτον, το οποίο και κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Μαρία Καρολίνα, Βασίλισσα Νάπολης και Σικελίας (13/08/1752 - 08/09/1814)
Μαρία Καρολίνα, Βασίλισσα Νάπολης και Σικελίας (13/08/1752 – 08/09/1814)

Ως Λαίδη Χάμιλτον πια, συγχρωτιζόταν διαρκώς με πλούσιους ευγενείς. Έγινε στενή φίλη της Βασίλισσας Μαρίας Καρολίνας, αδερφή της Μαρίας Αντουανέττας, την οποία και συμβούλευε συχνά για πολιτικά θέματα κι εκείνη την εμπιστευόταν τυφλά.

Καθώς ήταν πλέον η αξιοσέβαστη σύζυγος του Βρετανού Απεσταλμένου, το 1793 η Έμμα επιλήφθηκε τη διοργάνωση της τελετής καλωσορίσματος του Λόρδου Νέλσον. Ο Λόρδος Νέλσον ήταν ο ήρωας Ναύαρχος του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, που άλλαξε την παγκόσμια πολεμική στρατηγική και ακόμα και στις μέρες μας θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες ηγετικές μορφές, με εξαίρετη ναυτική αντίληψη και αντισυμβατική τακτική.

Μετά από 5 χρόνια, εκείνος επέστρεψε στη Νάπολη, σαν ζωντανός θρύλος, μετά τη νίκη του στη Μάχη του Νείλου. Είχε τραυματιστεί πολλές φορές, είχε χάσει το ένα του χέρι και την όραση στο ένα του μάτι. ‘Όμως, αγαπήθηκαν αληθινά από την πρώτη στιγμή και παρότι ήταν και οι δύο παντρεμένοι, δεν τους εμπόδισε να ζήσουν καθολικά τον έρωτά τους.

Ναύαρχος Οράτιος Νέλσον (29/09/1758 - 21/10/1805)
Ναύαρχος Οράτιος Νέλσον (29/09/1758 – 21/10/1805)

Στις 29/01/1801, η Έμμα γέννησε την κόρη του Λόρδου Νέλσον, Οράτια.

Οράτια Νέλσον (29/01/1801 – 06/03/1881)

Μετά από λίγο, ο ήρωας Ναύαρχος αγόρασε ένα σπίτι, το Merton Place, στο Wimbledon, όπου εκείνος, η Έμμα και ο Sir William Hamilton έζησαν ανοιχτά, σ’ ένα ερωτικό τρίγωνο, που μάγεψε, ξεσήκωσε και καθήλωσε τη συντηρητική κοινωνία της Αγγλίας.

Merton Place, γκραβούρα του 18ου αιώνα
Merton Place, γκραβούρα του 18ου αιώνα

Όταν πέθανε ο Sir William, ο Λόρδος Νέλσον προσπάθησε να πάρει διαζύγιο από τη γυναίκα του, ώστε να μπορέσει επιτέλους να παντρευτεί τη λατρεμένη του Έμμα, αλλά δεν τα κατάφερε. Τον πρόλαβε ο θάνατος το 1805, στη Μάχη του Τραφάλγκαρ.

Τζορτζ Ρόμνεϊ - Λαίδη Χάμιλτον (ως Φύση)
Τζορτζ Ρόμνεϊ – Λαίδη Χάμιλτον (ως Φύση)

Μόλις πληροφορήθηκε τον χαμό του αγαπημένου της, η Λαίδη Χάμιλτον κατέρρευσε. Αποσύρθηκε εντελώς από τις κοσμικές επαφές και την κατέκλυσαν τα χρέη. Μάλιστα, έκανε κι ένα χρόνο φυλακή, για τα ανεξόφλητα χρέη της. Μαράζωσε σε τέτοιο βαθμό, που δεν αναγνωριζόταν. Είχε πάρει πολύ βάρος, είχαν ασπρίσει τα μαλλιά της και κυκλοφορούσε πάντοτε ατημέλητη και αφρόντιστη. Σε ηλικία 49 ετών κι ενώ έδειχνε γηραιότερη, αφέθηκε να πεθάνει.

Για πολλά χρόνια μετά τον θάνατό της, την έβλεπαν να στοιχειώνει το τελευταίο της σπίτι, όπου έζησε την ευτυχία. Παρουσιαζόταν γλυκιά, χαμογελαστή, πανέμορφη και λάγνα, να περπατάει υπερήφανα και νωχελικά, με ηδυπάθεια και αυτοπεποίθηση, χωρίς να πειράζει ποτέ κανέναν. Συνήθιζε μόνο κατά τις εμφανίσεις της να ανοίγει με φοβερό κρότο όλες τις πόρτες, ακόμα κι εκείνες που ήταν διπλομανταλωμένες.

Τζορτζ Ρόμνεϊ - Λαίδη Χάμιλτον (ως Βαλκυρία)
Τζορτζ Ρόμνεϊ – Λαίδη Χάμιλτον (ως Βαλκυρία)

Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ», στις 10/02/1948…

Τα πιο φημισμένα φαντάσματα της Αγγλίας-Το φάντασμα της Λαίδης Χάμιλτον…
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ», στις 10/02/1948

Σχετικά άρθρα

Υπερφυσικό κάλεσμα… Τα χτυπήματα έπαψαν σχεδόν αμέσως. Πήγαμε και ανοίξαμε την πόρτα, μα δεν υπήρχε...κανείς, ούτε στο κατώφλι, ούτε και στον κήπο. Ο φύλακας-σκύλος είχε κουρνιάσει...καταγής, ενώ το μικρό σκυλάκι κρύφτηκε κάτω από τον καναπέ...
Το μέγα μυστήριο της Τηλεπάθειας… Σύμφωνα με τον Άγγελο Τανάγρα, μια εξήγηση του φαινόμενου ήταν ότι η Μαρία...Καλογεροπούλου θα είχε αντιληφθεί την τοποθέτηση των μετοχών ασυνείδητα και η...μνήμη της, κατά τη διάρκεια του ύπνου, της επανέφερε την πληροφορία με τρόπο...συμβολικό...
Πρωθυπουργός με τεράστια πνευματιστική δράση… Ο William Lyon Mackenzie King ήταν ο 10ος πρωθυπουργός του Καναδά, ο οποίος μάλιστα υπήρξε ο...διασημότερος πολιτικός άντρας της χώρας του. Ο Mackenzie King πίστευε βαθιά στον...πνευματισμό και λάμβανε μέρος σε ποικίλες πνευματιστικές συνεδριάσεις, κατά τη...διάρκεια των οποίων ερχόταν σε επαφή με τα πνεύματα της μητέρας του, αλλά και του...Προέδρου Theodore Roosevelt.
Το στοίχειωμα της οδού Λένορμαν, το 1930… Παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, οι κάτοικοι της συνοικίας του Κολωνού,...ειδικά όσοι κατοικούσαν στην οδό Λένορμαν, επέμεναν πως το εν λόγω...
Τα στοιχειωμένα κάστρα της Ελλάδας – Μπούρτζι (Μέρος Α)… Ας αρχίσουμε το νοερό ταξίδι μας πίσω στον χρόνο από το Μπούρτζι. Σε απόσταση ενός...μιλίου απ' τη στεριά του Ναυπλίου, κατακάθεται πάνω στα νερά...
Η ιστορία της Αμίνας… Η περίπτωση της Αμίνας δεν είναι η μοναδική, γι’ αυτό πολλοί επιστήμονες και...φιλόσοφοι δε διστάζουν να ασχοληθούν με τη μετεμψύχωση...
Τα στοιχειωμένα κάστρα της Ελλάδας – Μπούρτζι (Μέρος Ι)… Ο φρούραρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της πανέμορφης κοπέλας, επειδή χρειαζόταν...μεγάλη ποσότητα από το αίμα της, για να είναι σίγουρος ότι τα θεμέλια...
Τρεις Ήλιοι πάνω από το Yorkshire, το 1952… Οι κάτοικοι της μικρής πόλης Redcar του Yorkshire, στην Αγγλία, έγιναν αυτόπτες μάρτυρες...ενός περίεργου ουράνιου φαινομένου, στις 12 Φεβρουαρίου του 1952...
Οι αδελφές Fox: Οι γυναίκες που το 1848 θεμελίωσαν τον πνευματισμό… Δεν είναι λίγα τα περιστατικά αξιόπιστων ανθρώπων στην παγκόσμια ιστορία, που...ισχυρίστηκαν ότι κακοποιά πνεύματα τάραζαν την οικιακή τους ηρεμία και...προξενούσαν αλλόκοτους θορύβους, κρότους, συρσίματα, έως και εκσφενδονισμούς...επίπλων...
Η διασημότερη περίπτωση πραγματικής μετενσάρκωσης… Η περίπτωση του επτάχρονου Ισμαήλ θεωρήθηκε από τους ειδικούς μια γνήσια...περίπτωση πραγματικής μετενσάρκωσης...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.