Η Λαίδη Χάμιλτον υπήρξε μια πραγματική καλλονή του 18ου αιώνα, που έμεινε στην ιστορία ως η ερωμένη του Λόρδου Νέλσον και η μούσα του ζωγράφου Τζορτζ Ρόμνεϊ.
Η ζωή της ξεκίνησε ταπεινά στο Cheshire της Αγγλίας, έχοντας το όνομα Amy Lyon, το οποίο αργότερα φρόντισε να το αλλάξει σε Emma Hart. Ο σιδεράς πατέρας της πέθανε, όταν εκείνη ήταν μόλις δύο μηνών και ανατράφηκε από τη μητέρα της, μέσα στη φτώχεια και στην ανέχεια, χωρίς να λάβει ποτέ ολοκληρωμένη μόρφωση.
Ήδη από την ηλικία των 12 ετών, άρχισε να δουλεύει σαν υπηρέτρια σε διάφορα σπίτια, ώσπου ερωτεύθηκε το θέατρο και εργάστηκε σε ένα από αυτά, στο “Drury Lane”, στην περιοχή του Covent Garden, ως υπηρέτρια διάφορων ηθοποιών. Αν και τα χρήματα που έπαιρνε ήταν λιγοστά, είχε πια φυτευτεί μέσα της “ο σπόρος του θεάματος”.
Η επόμενη δουλειά της ήταν ως μοντέλο και χορεύτρια σ’ έναν κομπογιαννίτη γιατρό, όπου έδινε παράτολμες παραστάσεις στο κοινό του “Ναού της Υγείας”, μπροστά από ένα κρεβάτι, όπου κάνοντας ήπιο ηλεκτροσόκ σε άτεκνα ζευγάρια και παίρνοντας μεγάλη αμοιβή, τους υποσχόταν ότι έτσι θα αποκτούσαν γρήγορα απογόνους.
Στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών, η πανέμορφη Έμμα συναντήθηκε με τον φιλήδονο Sir Harry Fetherstonhaugh, ο οποίος την προσέλαβε, με μοναδικό σκοπό να την επιδεικνύει στα πάρτι οργίων που διοργάνωνε για τους φίλους του και να τη βάζει να τους διασκεδάζει, χορεύοντας γυμνή πάνω στο τραπέζι της τραπεζαρίας.
Ο Σερ Χάρρι και η Έμμα έγιναν εραστές, αλλά την εγκατέλειπε συχνά, προκειμένου να μεθύσει με τους φίλους του ή να πάει μαζί τους σε πολυήμερες εξορμήσεις για κυνήγι. Εν τω μεταξύ, σ’ ένα από τα πάρτι, η Έμμα γνώρισε τον βαρετό, αλλά επιφανή ευγενή, Charles Francis Greville, που ήταν ο δευτερότοκος γιος του Δούκα του Warwick.
Την ίδια περίοδο, δηλαδή το καλοκαίρι του 1781, η Έμμα έμεινε έγκυος από τον Σερ Χάρρι, ο οποίος, μόλις πληροφορήθηκε την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της, έγινε έξαλλος και φρόντισε να την “τακτοποιήσει” σ’ ένα από τα πολλά σπίτια που διέθετε στο Λονδίνο, ώστε να βρίσκεται επαρκώς μακριά του.
Η Έμμα τον εγκατέλειψε και σύναψε ερωτικό δεσμό με τον Γκρεβίλ. Όταν γεννήθηκε η κόρη της, την έδωσε σ’ ένα ζευγάρι για να την αναθρέψουν. Τότε, άλλαξε το σκανδαλώδες όνομα της σε Έμμα Χαρτ.
Ο ερωτοχτυπημένος Γκρεβίλ την κρατούσε σ’ ένα από τα σπίτια του, όπου ανέθεσε στον σπουδαίο ζωγράφο της εποχής, George Romney, να της φιλοτεχνήσει έναν πίνακα.
Ο διάσημος ζωγράφος συγκλονίστηκε από την σπάνια ομορφιά της και ανακάλυψε στο πρόσωπό της τη μούσα του. Έτσι, δημιούργησε μια σειρά από αριστουργήματα, τα οποία εκθείαζαν το ξεχωριστό κάλλος της.
Με αυτόν τον τρόπο, η Έμμα Χαρτ έγινε γνωστή στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας ως το προικισμένο μοντέλο του George Romney. Ήταν έξυπνη, πνευματώδης, κομψή και ωραιότατη.
Οι αυστηροί κοινωνικοί περιορισμοί δεν επέτρεπαν στον Γκρεβίλ να την παντρευτεί. Δε θα μπορούσε να αποκτήσει την υποσχόμενη περιουσία του. Προσέγγισε λοιπόν με δόλο τον θείο του, Sir William Hamilton, που ήταν ο Βρετανός Απεσταλμένος στη Νάπολη, πείθοντάς τον να την πάρει μαζί του για μερικούς μήνες στο σπίτι του στην Ιταλία, ώστε να την ξεφορτωθεί, να παντρευτεί κάποια πλούσια κι έτσι, να λάβει επιτέλους την περιουσία του, όπως είχε προκαθοριστεί.
Στη Νάπολη πια, η Έμμα συνειδητοποίησε πως ο Γκρεβίλ την είχε εγκαταλείψει. Ο χήρος Sir William Hamilton τη θεώρησε ως την τέλεια οικοδέσποινα, για να διασκεδάζει τους φιλοξενούμενούς του στο πολυσύχναστο σπίτι του, το Palazzo Sessa.
Εκεί, η Έμμα ανέδειξε επιτέλους τα ταλέντα της στο θέατρο, στο χορό και στο τραγούδι. Ξεκίνησε μια καινούρια σχέση με τον 60χρονο Sir William Hamilton και τελικώς, τον παντρεύτηκε, παίρνοντας το στιβαρό όνομά του, ως Λαίδη Χάμιλτον, το οποίο και κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής της.
Ως Λαίδη Χάμιλτον πια, συγχρωτιζόταν διαρκώς με πλούσιους ευγενείς. Έγινε στενή φίλη της Βασίλισσας Μαρίας Καρολίνας, αδερφή της Μαρίας Αντουανέττας, την οποία και συμβούλευε συχνά για πολιτικά θέματα κι εκείνη την εμπιστευόταν τυφλά.
Καθώς ήταν πλέον η αξιοσέβαστη σύζυγος του Βρετανού Απεσταλμένου, το 1793 η Έμμα επιλήφθηκε τη διοργάνωση της τελετής καλωσορίσματος του Λόρδου Νέλσον. Ο Λόρδος Νέλσον ήταν ο ήρωας Ναύαρχος του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, που άλλαξε την παγκόσμια πολεμική στρατηγική και ακόμα και στις μέρες μας θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες ηγετικές μορφές, με εξαίρετη ναυτική αντίληψη και αντισυμβατική τακτική.
Μετά από 5 χρόνια, εκείνος επέστρεψε στη Νάπολη, σαν ζωντανός θρύλος, μετά τη νίκη του στη Μάχη του Νείλου. Είχε τραυματιστεί πολλές φορές, είχε χάσει το ένα του χέρι και την όραση στο ένα του μάτι. ‘Όμως, αγαπήθηκαν αληθινά από την πρώτη στιγμή και παρότι ήταν και οι δύο παντρεμένοι, δεν τους εμπόδισε να ζήσουν καθολικά τον έρωτά τους.
Στις 29/01/1801, η Έμμα γέννησε την κόρη του Λόρδου Νέλσον, Οράτια.
Μετά από λίγο, ο ήρωας Ναύαρχος αγόρασε ένα σπίτι, το Merton Place, στο Wimbledon, όπου εκείνος, η Έμμα και ο Sir William Hamilton έζησαν ανοιχτά, σ’ ένα ερωτικό τρίγωνο, που μάγεψε, ξεσήκωσε και καθήλωσε τη συντηρητική κοινωνία της Αγγλίας.
Όταν πέθανε ο Sir William, ο Λόρδος Νέλσον προσπάθησε να πάρει διαζύγιο από τη γυναίκα του, ώστε να μπορέσει επιτέλους να παντρευτεί τη λατρεμένη του Έμμα, αλλά δεν τα κατάφερε. Τον πρόλαβε ο θάνατος το 1805, στη Μάχη του Τραφάλγκαρ.
Μόλις πληροφορήθηκε τον χαμό του αγαπημένου της, η Λαίδη Χάμιλτον κατέρρευσε. Αποσύρθηκε εντελώς από τις κοσμικές επαφές και την κατέκλυσαν τα χρέη. Μάλιστα, έκανε κι ένα χρόνο φυλακή, για τα ανεξόφλητα χρέη της. Μαράζωσε σε τέτοιο βαθμό, που δεν αναγνωριζόταν. Είχε πάρει πολύ βάρος, είχαν ασπρίσει τα μαλλιά της και κυκλοφορούσε πάντοτε ατημέλητη και αφρόντιστη. Σε ηλικία 49 ετών κι ενώ έδειχνε γηραιότερη, αφέθηκε να πεθάνει.
Για πολλά χρόνια μετά τον θάνατό της, την έβλεπαν να στοιχειώνει το τελευταίο της σπίτι, όπου έζησε την ευτυχία. Παρουσιαζόταν γλυκιά, χαμογελαστή, πανέμορφη και λάγνα, να περπατάει υπερήφανα και νωχελικά, με ηδυπάθεια και αυτοπεποίθηση, χωρίς να πειράζει ποτέ κανέναν. Συνήθιζε μόνο κατά τις εμφανίσεις της να ανοίγει με φοβερό κρότο όλες τις πόρτες, ακόμα κι εκείνες που ήταν διπλομανταλωμένες.
Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ”, στις 10/02/1948…