Τα πιο φημισμένα φαντάσματα της Αγγλίας – Πρεσβυτέριο του Μπόρλεϊ…

Το Πρεσβυτέριο του Μπόρλεϊ, μετά τη φωτιά στις 27/02/1939

Το Πρεσβυτέριο του Μπόρλεϊ, δηλαδή η οικία του καθολικού ιερέα και της οικογένειάς του στην περιοχή Μπόρλεϊ, στο Έσσεξ της Αγγλίας, ήταν μια βικτωριανή έπαυλη, που χτίστηκε το 1862, καταστράφηκε από φωτιά το 1939 και τελικά, κατεδαφίστηκε το 1944.

Το Πρεσβυτέριο του Μπόρλεϊ, το 1892
Το Πρεσβυτέριο του Μπόρλεϊ, το 1892

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που κατοικήθηκε, θεωρήθηκε στοιχειωμένη, καθώς υπήρξαν αναφορές ότι ακούγονταν βήματα μέσα στο Πρεσβυτέριο, σε χώρους όπου δεν υπήρχε κανείς.

Τον Ιούλιο του 1900, οι τέσσερις κόρες του εφημέριου Henry Dawson Ellis Bull είδαν το φάντασμα μιας μοναχής μέσα στο λυκόφως, σε πολύ μικρή απόσταση από αυτές, που όμως εξαφανίστηκε, αμέσως μόλις αποπειράθηκαν να την πλησιάσουν.

Ο εφημέριος Henry Dawson Ellis Bull
Ο εφημέριος Henry Dawson Ellis Bull

Επίσης, για περίπου 40 ολόκληρα χρόνια, υπήρχε πληθώρα μαρτυριών από τους ενοίκους και τους περιοίκους, οι οποίοι έβλεπαν συχνά μια άμαξα-φάντασμα, που την οδηγούσαν δυο ακέφαλοι αναβάτες, να περνάει με μεγάλη ταχύτητα έξω από το Πρεσβυτέριο του Μπόρλεϊ.

Όλες οι οικογένειες των εφημέριων, που έζησαν στην όμορφη και απομονωμένη αυτή βικτωριανή έπαυλη, από τότε που χτίστηκε μέχρι και τότε που κάηκε, εκμυστηρεύονταν ότι είχαν βιώσει παράδοξα και απόκοσμα φαινόμενα.

Όλοι οι ευλαβείς ένοικοι του σπιτιού είχαν μια μεταφυσική ιστορία να διηγηθούν.

Η σύζυγος του εφημέριου Bull με τις κόρες της
Η σύζυγος του εφημέριου Bull με τις κόρες της

Η σύζυγος του αιδεσιμότατου Guy Eric Smith, τον Οκτώβριο του 1928, καθώς καθάριζε τα ντουλάπια της κουζίνας, βρήκε μια χαρτοσακούλα, όπου μέσα της έκρυβε το αποτρόπαιο θέαμα ενός κρανίου. Αμέσως μετά, η οικογένεια ανέφερε ότι παρόλο που είχαν αποσυνδέσει το κουδούνι των υπηρετών, εκείνο συνέχιζε να χτυπά και να τους τρελαίνει διαρκώς με τα ανεξήγητα κουδουνίσματά του.

Ο Αιδεσιμότατος Guy Eric Smith
Ο Αιδεσιμότατος Guy Eric Smith

Με την πάροδο του χρόνου, τα φαινόμενα απέκτησαν μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα. Μυστήριες φωταψίες έλουζαν τις νύχτες τα παράθυρα, αργόσυρτοι βηματισμοί τάραζαν τον ύπνο τους, ενώ ήχοι από το πουθενά είχαν γίνει η καθημερινότητά τους.

Λίγο αργότερα, τα μέλη της οικογένειας άρχισαν να βάλλονται από λιθοβολισμούς μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Στη συνέχεια, βάζα, γυαλικά κι άλλα εύθραυστα αντικείμενα συνθλίβονταν ή εκσφενδονίζονταν μυστηριωδώς, ενώ πόρτες και παράθυρα ανοιγόκλειναν, συγκλονίζοντας τον χώρο με έναν θηριώδη πάταγο.

Αλλόκοσμα μηνύματα, χαραγμένα στους τοίχους του Πρεσβυτέριου του Μπόρλεϊ
Αλλόκοσμα μηνύματα, χαραγμένα στους τοίχους του Πρεσβυτέριου του Μπόρλεϊ

Συγχρόνως, πολλοί ήταν αυτοί που ισχυρίζονταν ότι είχαν δει εξαϋλωμένες μορφές να αιωρούνται και να περιφέρονται πάνω από τους τάφους του κοιμητηρίου, που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Πρεσβυτέριου.

Μα, τα χειρότερα έκαναν την εμφάνισή τους, όταν έπεφταν να κοιμηθούν κι ένιωθαν μια υπερφυσική δύναμη να τους πετάει με πρωτοφανή ορμή κάτω από το κρεβάτι τους και να τους σέρνει για λίγη ώρα στο πάτωμα. Ακολούθησαν πνευματιστικά μηνύματα πάνω στον καθρέφτη, αλλά και χαραγμένα στους τοίχους του σπιτιού.

Ο επόμενος ένοικος του σπιτιού, ο αιδεσιμότατος Lionel Algernon Foyster δε μπορούσε να αντέξει άλλο τον τρόμο που βίωνε σε καθημερινή βάση ο ίδιος και η οικογένειά του και αποφάσισε να τελέσει εξορκισμό. Όμως, κατά τη διάρκεια της πρώτης του απόπειρας, μια μεγάλη πέτρα τον χτύπησε με φοβερή δύναμη στον ώμο και τον σώριασε στο έδαφος. Όλες οι επόμενες προσπάθειές του να ολοκληρώσει έναν εξορκισμό, απέβησαν άκαρπες.

Η οικογένεια Foyster με τον Χάρι Πράις
Η οικογένεια Foyster με τον Χάρι Πράις

Η μικρή τοπική κοινωνία είχε πανικοβληθεί κι έτσι το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις.

Εν τέλει, στις 12 Ιουνίου του 1929, ο διάσημος ερευνητής μεταφυσικών φαινομένων Χάρι Πράις έφτασε στο Πρεσβυτέριο του Μπόρλεϊ και ανέλαβε να μελετήσει τα όσα τρομακτικά και αλλόκοτα συνέβαιναν εκεί.

Η οικογένεια Foyster
Η οικογένεια Foyster

Αφού ολοκλήρωσε τις έρευνές του, ο διάσημος ερευνητής διαβεβαίωνε ότι είχε έρθει σε επαφή με δύο πνεύματα.

Χάρι Πράις
Χάρι Πράις

Το πρώτο ανήκε σε μια νεαρή μοναχή από τη Γαλλία, η οποία εγκατέλειψε το θρησκευτικό της τάγμα και ταξίδεψε μέχρι την Αγγλία, για να παντρευτεί τον αγαπημένο της, ο οποίος ήταν μέλος των Waldegrave, της οικογένειας των ιδιοκτητών του Borley Hall τον 17ο αιώνα. Όμως, δολοφονήθηκε για ανεξακρίβωτο λόγο, στην περιοχή όπου αργότερα χτίστηκε το Πρεσβυτέριο του Μπόρλεϊ και το πτώμα της είτε θάφτηκε στο κελάρι, είτε πετάχτηκε στον πάτο ενός πηγαδιού.

Το δεύτερο πνεύμα, σύμφωνα πάντα με τον Χάρι Πράις, ανήκε σε κάποιον Sunex Amures, ο οποίος προφήτεψε ότι το Πρεσβυτέριο θα καταστρεφόταν από φωτιά και ότι μέσα στα αποκαΐδια, θα ανευρίσκονταν τα οστά κάποιου δολοφονημένου προσώπου.

Η θεωρούμενη ως θέαση φαντάσματος στο Κοιμητήριο του Μπόρλεϊ
Η θεωρούμενη ως θέαση φαντάσματος στο Κοιμητήριο του Μπόρλεϊ

Εν κατακλείδι, στις 27 Φεβρουαρίου του 1939 μια μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο Πρεσβυτέριο του Μπόρλεϊ, αναγκάζοντας τους τελευταίους του ενοίκους να το εγκαταλείψουν. Ακόμη κι εκείνη τη στιγμή που οι φλόγες το κατέτρωγαν, υπήρξαν αναφορές για δυο μαύρες φιγούρες, που στέκονταν ατάραχες στα παράθυρά του.

Το Πρεσβυτέριο του Μπόρλεϊ, μετά τη φωτιά στις 27/02/1939
Το Πρεσβυτέριο του Μπόρλεϊ, μετά τη φωτιά στις 27/02/1939

Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ”, στις 10/02/1948…

πρεσβυτέριο του μπόρλεϊ
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ”, στις 10/02/1948
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments