Αποδείξεις ότι οι Βίκινγκς ανακάλυψαν την Αμερική…

Ο αναστηλωμένος οικισμός των Βίκινγκς στο L'Anse aux Meadows

Ένας οικισμός των Βίκινγκς, ο οποίος πιθανόν ιδρύθηκε από τον μεγάλο τους ηγέτη, Λέιφ Έρικσον, προσέφερε αποδείξεις ότι οι σπουδαίοι αυτοί Νορβηγοί πολεμιστές έζησαν στη Βόρεια Αμερική 500 ολόκληρα χρόνια πριν την ανακάλυψη του νέου κόσμου από τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Leif Erikson (970 μ.Χ. - 1020 μ.Χ.)
Leif Erikson (970 μ.Χ. – 1020 μ.Χ.)

Την άποψη αυτή διατύπωσε το ζεύγος των Νορβηγών εξερευνητών, Χέλγκε Ίνγκσταντ (30 Δεκεμβρίου 1899 – 29 Μαρτίου 2001) και η αρχαιολόγος σύζυγός του Ανν Στάιν (11 Φεβρουαρίου 1918 – 6 Νοεμβρίου 1997), στο Εθνικό Γεωγραφικό Σύνδεσμο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Helge Ingstad (30/12/1899 - 29/03/2001)
Helge Ingstad (30/12/1899 – 29/03/2001)

Οι Νορβηγοί εξερευνητές, μετά από εκτεταμένες ανασκαφές, ανακάλυψαν το 1960 έναν μικρό οικισμό, που βρισκόταν στο χωριουδάκι L’Anse aux Meadows, στο βορειότερο άκρο της Νέας Γης και ανήκει σήμερα στον Καναδά.

Εκεί, βρήκαν τα ίχνη εννέα οικίσκων. Μια οικία, μάλιστα, αποτελούνταν από μια μεγάλη σάλα και πέντε μικρότερα δωμάτια, κατά το ακριβές πρότυπο των κατοικιών των Βίκινγκς.

Anne Stine Ingstad (11/02/1918 - 06/11/1997)
Anne Stine Ingstad (11/02/1918 – 06/11/1997)

Ο εξερευνητής Χέλγκε Ίνγκσταντ διατράνωνε πως δε χωρούσε καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι ο εν λόγω οικισμός είχε ιδρυθεί από τον σπουδαίο Λέιφ Έρικσον, καθώς είχαν ανευρεθεί πολλές ισχυρότατες ενδείξεις που το επιβεβαίωναν. Συγκεκριμένα, οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες των οικοδομών αποδείκνυαν τον ιδιαίτερο τρόπο κτισίματος που χρησιμοποιούσαν μόνο οι Βίκινγκς και δεν ταίριαζαν καθόλου με τον τρόπο με τον οποίο δομούσαν τους οικίσκους τους οι Ινδιάνοι, οι Εσκιμώοι ή άλλοι μετέπειτα κάτοικοι της απομονωμένης αυτής περιοχής.

Με τη χρήση κατάλληλων συσκευών χρονολόγησης, κατέληξαν στο επιστημονικά ασφαλές συμπέρασμα ότι η περιοχή του L’Anse aux Meadows είχε κατοικηθεί από το 1.000 μ.Χ.!

Ο αναστηλωμένος οικισμός των Βίκινγκς στο L'Anse aux Meadows
Ο αναστηλωμένος οικισμός των Βίκινγκς στο L’Anse aux Meadows

Με το πέρασμα των αιώνων, όπως ήταν φυσικό, τα τοιχώματα των οικοδομών κατέρρευσαν και διαλύθηκαν εξαιτίας των σφοδρότατων ανέμων, της βροχής και κυρίως, των παγετώνων.

Οι νορβηγικοί θρύλοι ανέφεραν ότι ο Λέιφ Έρικσον είχε επιλέξει να χτίσει το σπίτι του σ’ αυτή τη μοναδική γεωγραφική τοποθεσία, επειδή παρουσίαζε ξεχωριστή μορφολογία κι ήταν πολύ εύκολο να εντοπιστεί στα επόμενα ταξίδια του, χωρίς να χάνει το δρόμο του και χωρίς να χρησιμοποιεί ναυσιπλοϊκά όργανα. Πράγματι, το χωριό L’Anse aux Meadows ανταποκρινόταν απολύτως στα προσδοκόμενα της νορβηγικής μυθολογίας.

Σ’ έναν άλλο μύθο λεγόταν πως ο Λέιφ Έρικσον είχε ανακαλύψει νέα γη, που ονομαζόταν Βίνλαντ ή Γουάιλαντ, γύρω στα 1.000 μ.Χ. Κανείς δεν κατέστη δυνατόν να εντοπίσει επακριβώς την αναφερόμενη περιοχή. Πολλοί επιστήμονες πίστευαν πως η Βίνλαντ ή Γουάιλαντ βρισκόταν στις περιοχές του Κέιπ Κοντ και του Ροντ Άιλαντ, όπου φύονταν άγρια αμπέλια (από τη ρίζα της λέξης “vine” που σήμαινε “σταφύλι”).

Το L'Anse aux Meadows, όπως φαίνεται στον χάρτη
Το L’Anse aux Meadows, όπως φαίνεται στον χάρτη

Ο Δρ. Χέλγκε Ίνγκσταντ όμως πίστευε ακράδαντα πως η Βίνλαντ ήταν βορειότερα από εκεί που την τοποθετούσαν άλλοι επιστήμονες και ακόμη πως η λέξη “Βιν” σήμαινε χλόη κι όχι σταφύλι.

Έτσι, μετά από συστηματικές κι εξονυχιστικές εξερευνήσεις από θάλασσα κι αέρα, ο Νορβηγός επιστήμονας ανακάλυψε τελικώς την περιοχή, όπου η νορβηγική μυθολογία έθετε τον Έρικσον σαν τον πρώτο άποικο της βορειοαμερικανικής ηπείρου.

Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 06/11/1963…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", στις 06/11/1963
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 06/11/1963
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments