Τον Μάρτιο του 1954, μία γαλλική αποστολή ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το Όρος Αραράτ, όπου σε υψόμετρο 4.200 μέτρων ευελπιστούσε να ανακαλύψει την Κιβωτό του Νώε.
Ο αρχηγός της αποστολής, Φερνάντ Ναβάρρα, ήταν πεπεισμένος ότι αυτή την φορά, ήταν η τρίτη απόπειρά του, θα έφτανε μέχρι την κοιτίδα του ανθρώπινου γένους και θα επιβεβαίωνε, με αδιάσειστα στοιχεία, την ύπαρξη της Κιβωτού του Νώε. Ο Ναβάρρα ασχολούνταν με την ανεύρεση της Κιβωτού από το 1952.
Στην πρώτη ανάβασή του στο Αραράτ, ο Ναβάρρα επεσήμανε έναν παγετώνα σε ύψος 4.200 μέτρων. Στο κέντρο του παγετώνα βρισκόταν μία παγωμένη λίμνη, όπου επάνω στους πάγους σχηματιζόταν η σκιά ενός αρχαίου σκάφους, το οποίο πίστευαν ότι ήταν η Κιβωτός του Νώε.
Το 1953, ο Ναβάρρα επιχείρησε και πάλι μία ανάβαση με αποκλειστικό σκοπό να φωτογραφίσει την σκιά της Κιβωτού, πριν επιχειρούσε την ανάβαση στην απότομη και επικίνδυνη κορυφή, όπου βρισκόταν ο παγετώνας.
Ο κινηματογραφιστής της αποστολής, Αλαντίν Σεκέρ, τουρκικής καταγωγής, κατόρθωσε να φτάσει σε απόσταση 20 μέτρων από τον παγετώνα, μέσω μίας άλλης πλαγιάς, η οποία ήταν πλέον ομαλή. Δυστυχώς, λόγω των αντανακλάσεων του φωτός στους πάγους, η φωτογραφία δεν απέδιδε ακριβώς το σχήμα της σκιάς που φαινόταν στον παγετώνα. Παρά ταύτα, φαινόταν καθαρά ότι ένα ξύλινο σκάφος βρισκόταν κάτω από τους πάγους.
Αλλά τα στοιχεία αυτά δεν ήταν οι μοναδικές ενδείξεις για την ύπαρξη της Κιβωτού.
Το 1887, ο νεστοριανός Αρχιεπίσκοπος Ιερουσαλήμ και Βαβυλώνας, Δρ. Νουρρί, ο οποίος υπήρξε και στενός φίλος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Θίοντορ Ρούσβελτ, είχε ανακοινώσει ότι μία εξερευνητική αποστολή, στην οποία μετείχε και ο ίδιος, είχε επισημάνει τα ίχνη της Κιβωτού.
Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ρώσος αεροπόρος Βλαντιμίρ Ροσκοβίτσκι είχε αντιληφθεί κι αυτός τη σκιά της Κιβωτού. Ο Τσάρος Νικόλαος έστειλε ένα στρατιωτικό απόσπασμα, το οποίο δεν κατόρθωσε να φτάσει μέχρι τον παγετώνα.
Λίγο πριν το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ρώσος Ταγματάρχης Τζάσπερ Μασκελίν, πληροφορήθηκε ότι δύο από τους άνδρες του, οι οποίοι βρίσκονταν στα βουνά της Αρμενίας, είχαν κατορθώσει να φτάσουν στον παγετώνα και να δουν με τα μάτια τους τα συντρίμμια ενός ξύλινου πλοίου, τα συντρίμμια του οποίου είχαν μεταβληθεί σε κάρβουνα από την πολυκαιρία.
Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 20/03/1954…