Χάρι Πράις – Ένας αληθινός κυνηγός φαντασμάτων…

Χάρι Πράις - Ένας αληθινός κυνηγός φαντασμάτων...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Ο Χάρι Πράις υπήρξε ίσως ο πιο γνωστός ερευνητής μεταφυσικών φαινομένων και κυνηγός φαντασμάτων στην Αγγλία, που όμως ήταν ιδιαιτέρως σκεπτικιστής. Μάλιστα, στους πνευματικούς κύκλους του Λονδίνου τον αποκαλούσαν «άπιστο Θωμά», εξαιτίας της εκλογικευμένης προσέγγισής του στα διάφορα φαινόμενα.

Σε άρθρο του, ο Πράις ανέφερε την καταπληκτική περίπτωση ενός ισχυρού μέντιουμ, που τον είχε καθηλώσει και δε μπορούσε με κανένα τρόπο να αμφισβητήσει τις δυνάμεις της.

Το μέντιουμ ονομαζόταν Γιοχάννα Σίστερ. Αυτή η Βελγίδα χωρική ήταν μόλις 17 ετών, ολόξανθη, με λευκότατη επιδερμίδα και καταγάλανα μάτια. Είχε προσκληθεί στο Λονδίνο και είχε παρευρεθεί σε πολλές πνευματιστικές συνεδρίες.

Η ανακάλυψή της έγινε κάτω από ανορθόδοξες περιστάσεις: Μια Κυριακή, καθώς βρισκόταν στην εκκλησία του χωριού της παρακολουθώντας τη λειτουργία, έπεσε ξαφνικά σε λήθαργο. Οι παριστάμενοι νόμισαν αρχικά ότι λιποθύμισε και έτρεξαν να τη βοηθήσουν. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, ακούστηκε ένας αλλόκοτος ήχος και το πολύχρωμο βιτρό της εκκλησίας έσπασε παταγωδώς σε πολύ μικρά κομμάτια.

Συγχρόνως, μια δυνατότατη πνοή ανέμου ράπισε απότομα τα πρόσωπα των πιστών, κάνοντας τις σελίδες των μικρών ιερών συνόψεων να στρέφονται γρήγορα, σαν να τα γύριζε κάποιο αόρατο χέρι. Οι χωρικοί απόρησαν και έμειναν να γυρεύουν την αιτία των φαινομένων. Έτυχε, όμως, ανάμεσά τους να παρευρίσκεται κάποιος περιοδεύων αντιπρόσωπος της Εταιρείας Ψυχικών Φαινομένων του Παρισιού, ο οποίος κατάλαβε αμέσως τις μεταφυσικές δυνάμεις της νεαρής κοπέλας, την οποία φρόντισε να πάρει μαζί του στην Αμβέρσα.

Χάρι Πράις (17/01/1881 – 29/03/1948)
Χάρι Πράις (17/01/1881 – 29/03/1948)

Εκεί έγιναν νέα πειράματα, τα οποία απέδειξαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο τις γνήσιες ικανότητες του μέντιουμ.

Οι εφημερίδες του Βελγίου ασχολήθηκαν εντόνως με την περίπτωση της Γιοχάννα Σίστερ και ο απόηχος έφτασε μέχρι το Λονδίνο και τα αυτιά του Χάρι Πράις, ο οποίος φρόντισε άμεσα να βρει τρόπο, ώστε να προσκληθεί από την Εταιρεία των Πνευματιστών στην αγγλική πρωτεύουσα, προκειμένου να παραστεί σε συνεδρίες, για να εξετάσει την αυθεντικότητα του μέντιουμ.

Στην πρώτη κιόλας συνεδρία, οι παρευρισκόμενοι κάθονταν όλοι γύρω από ένα μεγάλο, δρύινο, στρογγυλό τραπέζι, ακουμπώντας τα χέρια τους πάνω στην ξύλινη επιφάνειά του, σχηματίζοντας ορθή γωνία με το σώμα τους.

Η Γιοχάννα καθόταν δίπλα στον Χάρι Πράις. Στην αρχή, όλα κυλούσαν ήρεμα για μερικά λεπτά, ώσπου η νεαρή σφάλισε τα μάτια της κι έπεσε σε λήθαργο. Τότε, ακούστηκε ο θόρυβος κάποιου βαρέος αντικειμένου να σύρεται με κόπο πάνω στο πάτωμα, χωρίς όμως να βλέπουν τίποτα παράξενο με τα μάτια τους. Ο κρότος συνεχιζόταν με την ίδια ένταση και κατευθυνόταν προς το μέρος τους με μανία, ώσπου κατέληξε να ακούγεται ως επιθανάτιος ρόγχος.

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν και την αναπνοή τους, ενώ τα δάχτυλά τους εξακολουθούσαν να πιέζουν νευρικά το τραπέζι. Ξάφνου κι παντελώς αναπάντεχα, το βαρύ τραπέζι άρχισε να αιωρείται πάνω από το πάτωμα, ενώ οι ίδιοι πάλευαν μηχανικά να το επαναφέρουν στο πάτωμα, πιέζοντάς το με τα χέρια τους.

Η ξύλινη ροτόντα υπερυψώθηκε μέχρι του σημείου, που δε μπορούσαν να τη συγκρατήσουν άλλο οι κατάπληκτοι παρόντες του περιστατικού και αναγκάστηκαν να αφήσουν τα χέρια τους από πάνω της. Αιφνιδίως πάλι, σαν να χανόταν η μυστηριώδης δύναμη, κατέπεσε με γδούπο ανάμεσά τους, σπάζοντας έτσι ένα από τα ξύλινα πόδια του.

Η Γιοχάννα εξακολουθούσε να παραμένει σε κομματώδη κατάσταση κι εκείνοι συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να περιμένουν την εμφάνιση νέων φαινομένων.

Μετά από λίγο, στο αμυδρό κιτρινωπό φως, διέκριναν ένα πάλλευκο χέρι σκεπασμένο με λευκό πέπλο, το οποίο δε συνδεόταν με κανένα άλλο υλικό σώμα, να προσπαθεί να ανοίξει τις μαύρες κουρτίνες του δωματίου.

Ο Χάρι Πράις προσπάθησε τρεις φορές να αρπάξει το αλλόκοτο χέρι, όμως και τις τρεις φορές ξέφυγε ανάμεσα από τα δάχτυλά του σαν λεπτότατος καπνός.

Απογοητευμένος, επέστρεψε στη θέση του. Εκείνη τη στιγμή όμως, το χέρι πλανήθηκε πάνω από τα κεφάλια τους κι όλοι ένιωσαν το πέπλο που το συνόδευε, σαν αστραφτερός κομήτης, να αγγίζει τα μαλλιά τους.

Σε μια επόμενη συνεδρία της Εταιρείας των Πνευματιστών, εκλήθη ξανά η νεαρή Βελγίδα, για να υποβληθεί σε νέα πειράματα. Παρά τη δυσπιστία του, ο Χάρι Πράις συμμετείχε εκ νέου. Σ’ αυτή τη συνεδρία, συνέβησαν ακόμη πιο καταπληκτικά πράγματα. Εμφανίστηκαν ολόκληρες μορφές φαντασμάτων, οι οποίες περνούσαν διαρκώς από μπροστά τους, δίχως όμως να μπορούν να τις αγγίξουν.

Ένα από αυτά τα φαντάσματα, πλησίασε κάποιον από τους παρευρισκομένους, τον Τζορτζ Κλίκινς, και με το δεξί του χέρι, του χάιδεψε τα μαλλιά. Ύστερα, τον χτύπησε ελαφρά στο μάγουλο. Ο Κλίκινς βεβαίωσε τους υπόλοιπους με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αισθάνθηκε σημαντική επαφή στα μαλλιά και στο μάγουλό του. Όπως επίσης ανέφερε, κάποιος ηλικιωμένος θείος του, τον οποίο είχε χάσει όταν ήταν 18 ετών, είχε τη συνήθεια να του χαϊδεύει τα μαλλιά και να του δίνει ένα τρυφερό μπατσάκι στο μάγουλο.

Η παρέλαση οντοτήτων διήρκησε για περίπου 10 λεπτά. Ο Χάρι Πράις σηκώθηκε πολλές φορές, προσπαθώντας να αδράξει κάποιο από αυτά, ήταν όμως ανέφικτο. Οι μορφές έδειχναν να φοβούνται την παρουσία του και αποσύρονταν ταχέως.

Μετά, ακολούθησε μια ύποπτη σιωπή για ένα τέταρτο περίπου. Η Γιοχάννα φαινόταν πολύ εξαντλημένη. Ενώ ήταν έτοιμοι να την ξυπνήσουν, ακούστηκε ένας βροντερός κρότος από τη μεριά της κουρτίνας. Έστρεψαν όλοι τα κεφάλια τους προς την πηγή του θορύβου κι είδαν έκντρομοι να ξεπροβάλλει μια νεκροκεφαλή, η οποία φαινόταν απο μακριά σαν μπαλόνι.

Η νεκροκεφαλή αιωρήθηκε και παρέμεινε μετέωρη από πάνω τους, κουνώντας λιγάκι την κάτω σιαγόνα της. Ο Πράις έσπευσε να την αδράξει, μα εκείνη εξαπέλυσε μιαν ελαφριά φωνή κι εξαφανίστηκε αστραπιαία προς την σκουρόχρωμη κουρτίνα.

Ο Χάρι Πράις, παρότι δύσπιστος και σκεπτικιστής, παραδέχτηκε πως τα φαινόμενα που είχε βιώσει, τον είχαν πείσει για την αυθεντικότητά τους.

Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 03/06/1928…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", στις 03/06/1928
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 03/06/1928

Σχετικά άρθρα

Τα πιο φημισμένα φαντάσματα της Αγγλίας – Το φάντασμα της Αικατερίνης της Αραγονίας…... ...το φάντασμα της Αικατερίνης της Αραγονίας στοιχειώνει το εκθαμβωτικό Κάστρο του...Κίμπολτον...
Σύγκρουση αεροπλάνου με ιπτάμενο δίσκο; Κατά το παρελθόν και άλλα αεροπλάνα της ίδιας εταιρίας κινδύνευσαν, όταν οι...πιλότοι τους αντιλήφθηκαν άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα να πετούν κοντά τους...
Λεονόρα Πάιπερ – Το πανίσχυρο μέντιουμ του 19ου αιώνα… ...ο Δρ. Ρίτσαρντ Χόντγκσον επισκέφτηκε την Πάιπερ, η οποία, σε κατάσταση βαθιάς...ύπνωσης, του είπε: "Ο φίλος σας ο Τζορτζ Πέλχαμ θέλει κάτι να σας πει"...
Παύλος Σαντορίνης – Ο σπουδαίος επιστήμονας που εφηύρε το ραντάρ… Ο Παύλος Σαντορίνης, που ήταν ο εφευρέτης του "Ελληνικού Ραντάρ", του σημαντικού...αυτού μηχανήματος, που έβρισκε τον στόχο και στο πιο πυκνό σκοτάδι, εκλήθη...αυτοπροσώπως...
Ο ποιητής Ιωάννης Πολέμης και ο Πνευματισμός… Ο ποιητής Ιωάννης Πολέμης, κοσμαγάπητος για τους τρυφερούς του στίχους, είχε...πλέον αποκτήσει και τον ρόλο του μέντιουμ, καθώς είχε εντρυφήσει κι αυτός στον...μυστηριώδη κόσμο του Πνευματισμού...
Ο βρυκόλακας της Παρνασσίδας… Η μητέρα του, έκτοτε, τον άκουγε τη νύχτα να χτυπάει την εξώπορτα, να μπαίνει στο...σπίτι και να περπατάει στα δωμάτια και στο κατώι...
Τηλεκινητικά φαινόμενα στο Τορίνο… Η πρώτη διαπίστωση την οποία έκαναν οι δύο δημοσιογράφοι, ήταν ότι οι πολυέλαιοι...του διαμερίσματος κινούνταν χωρίς να υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος...
Όταν οι νεκροί εμφανίζονται και μιλούν… Τη στιγμή, όμως, που έβγαινα από το μεγάλο δωμάτιο, το βλέμμα μου έπεσε πάνω σε έναν...πελώριο πίνακα, που κρεμόταν στον τοίχο. Ανατρίχιασα σύγκορμος...
Μία μυστηριώδης θαλασσινή τραγωδία… Οι φάροι και οι φαροφύλακες επανειλημμένως χρησιμοποιήθηκαν ως θέματα...αστυνομικών και διαφόρων άλλων περιπετειωδών θαλασσινών μυθιστορημάτων, επειδή...συγκεντρώνουν διαβρωτική γοητεία...
Οι κάτοικοι του Κόκκινου Πλανήτη… Οι αστρονόμοι, εδώ και δεκαετίες, συζητούσαν και εξακολουθούν να συζητούν με...αμείωτη ζέση και προβληματισμό, για το εάν υφίσταται ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη, τον...ερυθρόχρωμο Άρη...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.