Ο Διοικητής της Χιλιανής βάσης στην Ανταρκτική, Σμήναρχος Μάριο Μπαρρέρα, σε συνέντευξη που έδωσε σε εφημερίδα της χώρας του τον Ιούλιο του 1965, δήλωσε ότι οι επιστήμονες της βάσης τράβηξαν έγχρωμες φωτογραφίες ενός μυστηριώδους ιπτάμενου αντικειμένου.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, θα ήταν παρακινδυνευμένο να ειπωθεί ότι επρόκειτο περί ιπτάμενου δίσκου.
“Εκείνο το οποίο είδαμε, όμως, ήταν πραγματικό. Επρόκειτο περί ενός αντικειμένου που κινούνταν σε μεγάλο ύψος, διαγράφοντας ζιγκ-ζαγκ. Εξέπεμψε γαλαζοπράσινο φως και ήταν κάτι το στερεό, το οποίο προκάλεσε διαταραχές στα ηλεκτρομαγνητικά όργανα της βάσης.
Βέβαιον είναι, ότι δεν επρόκειτο περί αστέρος ή μετεωρίτη. Και δε νομίζω ότι επρόκειτο περί αεροσκάφους γήινης προελεύσεως. Ανήκω στην αεροπορία και από αυτά που γνωρίζω καμία συσκευή που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα μοιάζει έστω και αμυδρά με αυτό το αντικείμενο, είτε ως προς το σχήμα, την ταχύτητα και την ευελιξία, είτε ως προς τα άλλα του χαρακτηριστικά”.
Ο Σμήναρχος δήλωσε επίσης ότι οι δέκα έγχρωμες φωτογραφίες του αντικειμένου δεν θα ήταν έτοιμες πριν από τον Αύγουστο, καθώς στη βάση δεν ήταν δυνατό να εμφανιστούν έγχρωμα φιλμ.
Το μυστηριώδες αντικείμενο θεάθηκε αρχικά στην βρετανική βάση της Ανταρκτικής και η εμφάνισή του επιβεβαιώθηκε την επόμενη ημέρα από τις βάσης βάσεις της Αργεντινής και της Χιλής.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της βρετανικής βάσης, το αντικείμενο εξέπεμψε φως πορτοκαλί χρώματος, το οποίο μεταβαλλόταν περιοδικά σε πράσινο και διέγραψε ζιγκ ζαγκ επί δέκα περίπου λεπτά.
Σε αυτές τις παρατηρήσεις συμφωνούσαν όλοι οι επιστήμονες και των τριών βάσεων στην παγωμένη ήπειρο.
Ο Σμήναρχος Μπαρρέρα δήλωσε επίσης ότι κάποια στιγμή το αντικείμενο σταμάτησε να κινείται και παρέμεινε αιωρούμενο σε σταθερό σημείο για αρκετά λεπτά.
Πάντως, οι επιστήμονες και οι ειδικοί του Υπουργείου Αμύνης της Χιλής ήταν επιφυλακτικοί, ως προς την “εξωγήινη” προέλευση του αντικειμένου.
Διακεκριμένος αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Χιλής, ο καθηγητής Χιούγκο Μορένο, δήλωνε ότι παρόμοια φαινόμενα πολλές φορές είναι δυνατό να αποδοθούν στην ηλεκτρική δραστηριότητα της ανώτερης ατμόσφαιρας.
Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 08/07/1965…
