Οι πρώτες απεικονίσεις του Ιησού Χριστού…

Οι πρώτες απεικονίσεις του Ιησού Χριστού...

Η παλαιότερη εικόνα του Ιησού Χριστού, που σώζεται έως σήμερα, βρίσκεται στο κοιμητήριο του Αγίου Καλλίστου στη Ρώμη.

Οι πρώτες αυτές καλλιτεχνικές απεικονίσεις παρίσταναν τον Ιησού κατά πρόσωπο, να φοράει εσθήτα Αθηναίου ρήτορα και να κρατάει στο αριστερό Του χέρι πάπυρο, ενώ με το δεξί χέρι Του ευλογεί.

Μέχρι και την τρίτη εκατονταετηρίδα, οι σταυροί που κατασκευάζονταν για λατρευτικούς σκοπούς, δεν έφεραν επάνω τους τον Σωτήρα. Από την εποχή, όμως, αυτή κι έπειτα, άρχισαν να ζωγραφίζουν επάνω τους και τον Θεάνθρωπο ενδεδυμένο και εστεμμένο στην κεφαλή, σε πλήρη θρίαμβο.

Αργότερα, Τον ζωγράφιζαν να ψυχορραγεί στον Σταυρό του Μαρτυρίου, φορώντας ρούχα και χωρίς ακάνθινο στεφάνι στα μαλλιά Του. Επίσης, δεν είχε και τη γνωστή πληγή στην πλευρά Του. Τα πόδια Του απεικονίζονταν καθηλωμένα σε ευθεία και όχι σε χιαστί στάση.

Περίπου εκείνη την εποχή, άλλωστε, προστέθηκε σε ορισμένους σταυρούς η επιγραφή: “Ιησούς Ναζωραίος Βασιλεύς Ιουδαίων”.

Κατά τον 7ο αιώνα μ.Χ., ο Ιησούς παριστάνεται πια να πάσχει εν μέσω δύο γυναικών, της Παναγίας και της Μαρίας Μαγδαληνής. Άνωθεν Του, ζωγράφιζαν συνήθως τον ήλιο και τη σελήνη. Ουδέποτε, όμως, απεικονιζόταν γυμνός, αλλά πάντοτε να φοράει μακριά εσθήτα.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι στη Μητρόπολη της Ναρβώνος υπήρχε ένας μοναδικός σταυρός, ο οποίος έφερε επάνω του τον Ιησού γυμνό. Ο τότε Επίσκοπος της Ναρβώνος διέταξε να καλύψουν τη γύμνια του Θεανθρώπου.

Ως γνωστόν, σήμερα πλέον ο Εσταυρωμένος είναι ανάγλυφος και σχεδόν γυμνός. Επίσης, τα πόδια Του είναι καθηλωμένα σε καρφί και φέρει τη χαρακτηριστική πληγή στην πλευρά του, από την οποία έρευσε ύδωρ και αίμα.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “ΜΠΟΥΚΕΤΟ”, στις 15/03/1925…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "ΜΠΟΥΚΕΤΟ", στις 15/03/1925
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “ΜΠΟΥΚΕΤΟ”, στις 15/03/1925
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments