Η εφημερίδα “Κήρυξ” της Νέας Υόρκης είχε αναγγείλει στο φύλλο της, στις 22 Ιουνίου του 1932, ότι στον Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ είχε πραγματοποιηθεί αρχαιολογική ανακάλυψη ύψιστης σπουδαιότητας.
Είναι γνωστό ότι το θρησκευτικό αυτό μνημείο θεωρείται το αρχαιότερο του Χριστιανισμού και είχε εγερθεί πλησίον του τόπου, όπου η Μαρία και ο Ιωσήφ ζήτησαν φιλοξενία λίγο πριν από τη γέννηση του Θεανθρώπου.
Αν και όλοι οι ιστοριογράφοι του Χριστιανισμού ήταν σύμφωνοι στο σημείο τούτο, τουναντίον πολλοί δε συμφωνούσαν για την αυθεντικότητα του Ναού της Γεννήσεως.
Ο μικρός ναός αυτός βρισκόταν μέσα στο σπήλαιο της εκκλησίας, στο οποίο μετέβαιναν μέσω μιας ελικοειδούς σκάλας, εντός βράχου, που θεωρείται το Λίκνο του Χριστού, το οποίο οι πιστοί προσκυνούν εδώ κι αιώνες.
Μάλιστα, το ελληνικό, το αρμενικό και λατινικό τμήμα, στα οποία διαιρούνταν ο ναός, επειδή εκείνη την περίοδο είχαν υποστεί ζημιές τα θεμέλια του ναού, είχαν αποφασίσει να αντικαταστήσουν τις πλάκες, οι οποίες είχαν καταπέσει.
Κατά τη διάρκεια, όμως, των εργασιών της εκσκαφής, την οποία είχαν επιχειρήσει οι εργάτες, προκειμένου να στερεώσουν τα θεμέλια, παρατήρησαν κατάπληκτοι λείψανα ενός ακόμη παλαιότερου οικοδομήματος.
Όπως βεβαίωνε ο “Κήρυξ της Νέας Υόρκης”, επρόκειτο για την αυθεντική φάτνη, όπου γεννήθηκε ο Χριστός και τούτο δικαίωσε τους αρχαιολόγους εκείνους, οι οποίοι εξέφραζαν αμφιβολία για την αυθεντικότητα του ήδη σπηλαίου της Γεννήσεως.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ”, στις 29/06/1932…