Ιπτάμενοι δίσκοι – Φαντασία ή πραγματικότητα; (Μέρος Γ)

Ιπτάμενοι δίσκοι - Φαντασία ή πραγματικότητα; (Μέρος Γ)
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Τα ίχνη των ιπτάμενων δίσκων επάνω στην οθόνη του ραντάρ είναι ευδιάκριτα και ανάλογα με εκείνα ενός συνηθισμένου αεροπλάνου. Η εμφάνιση, όμως, αυτών των ιχνών δεν αποδεικνύει αναγκαστικά και την ύλη, από την οποία είναι κατασκευασμένοι.

Άλλωστε, το ραντάρ υπόκειται πολλές φορές στο φαινόμενο του αντικατοπτρισμού. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σημειώθηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οδήγησε αμερικανικά πλοία να ανοίξουν πυρ εναντίον ανύπαρκτων ιαπωνικών πολεμικών σκαφών. Τον Ιούλιο του 1952, κατά τη διάρκεια του συναγερμού της Ουάσινγκτον, τα καταδιωκτικά προσπάθησαν να φτάσουν τους ιπτάμενους δίσκους, χωρίς να μπορούν να τους συλλάβουν στις οθόνες του ραντάρ. Μα, το γεγονός ότι αρκετές φορές οι δίσκοι καταγράφηκαν ικανοποιητικά από το ραντάρ και ότι είναι κατά κανόνα θεατοί με γυμνό μάτι, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η περίπτωσή τους αντιπροσωπεύει κατά πολύ περισσότερο από τα συνηθισμένα «φαντάσματα» του ραντάρ.

Μυστηριώδη αντικείμενα πάνω από την Ουάσιγκτον…
Μυστηριώδη αντικείμενα πάνω από την Ουάσιγκτον…

Αντιθέτως, οι φωτογραφίες που είχαν ληφθεί μέχρι το 1954, υπήρξαν απατηλές και έδειχναν μάλλον φωτεινές τροχιές, παρά χειροπιαστά αντικείμενα.

Σε πείσμα των χιλιάδων παρατηρήσεων, καμιά ακόμη ικανοποιητική περιγραφή των ιπτάμενων δίσκων δεν είχε επιτευχθεί. Φευγαλέες ή σταθερές, οι εμφανίσεις τους έδωσαν μερικά γενικά χαρακτηριστικά, από τα οποία προέκυπταν ορισμένες βασικές ιδιότητες των ιπτάμενων δίσκων: η λαμπρότητά τους, οι μεταβαλλόμενες αποχρώσεις τους από το αργυρόλευκο έως το ζωηρό κόκκινο, η καταπληκτική ταχύτητά τους που έφτανε το υπολογιζόμενο ρεκόρ των 28.000 χιλιομέτρων την ώρα, η αστραπιαία μεταβολή της πορείας τους που τους επιτρέπει την απότομη εναλλαγή της ακινησίας με υπερηχητικές μετακινήσεις, οι αιφνιδιαστικές αλλαγές της τροχιάς τους που φτάνει να διαγράφει μέχρι και τεθλασμένες γραμμές και τέλος, η απόλυτη σιωπή τους. Ελάχιστες από τις εμφανίσεις των ιπτάμενων δίσκων παρουσίαζαν έλλειψη ενός ή δύο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Απεναντίας, οι διαφορετικές περιπτώσεις για το σχήμα και τις διαστάσεις τους οδηγούν στη σκέψη ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι ιπτάμενων δίσκων, όπως στη δύναμη ενός στόλου υπάρχουν θωρηκτά, καταδρομικά, αντιτορπιλικά κτλ. Δεν πρόκειται, ίσως, για έναν μόνο τύπο μηχανής, αλλά για πολλούς τύπους του ίδιου είδους, που από το 1947 κι έπειτα γέμιζαν τον ουρανό με τις μυστηριώδεις εμφανίσεις τους.

Η φωτογραφία αυτή, που παριστάνει ένα ιπτάμενο πούρο (κέντρο) περιστοιχιζόμενο από φωτεινά αντικείμενα, ελήφθη με τηλεσκόπιο από τον Αστρονόμο Τζορτζ Αντάμσκι στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το ραντάρ επέτρεψε τον υπολογισμό του μήκους του πούρου σε περίπου 50 μέτρα.
Η φωτογραφία αυτή, που παριστάνει ένα ιπτάμενο πούρο (κέντρο) περιστοιχιζόμενο από φωτεινά αντικείμενα, ελήφθη με τηλεσκόπιο από τον Αστρονόμο Τζορτζ Αντάμσκι στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το ραντάρ επέτρεψε τον υπολογισμό του μήκους του πούρου σε περίπου 50 μέτρα.

Η κατάσταση δεν είχε μεταβληθεί και πολύ από την εποχή, που η πρώτη επιτροπή ερευνών επί των ιπτάμενων δίσκων τερμάτισε τις εργασίες της κατά τα τέλη του 1949. Οι τεχνικοί του Κέντρου Μυστικών Τεχνικών Πληροφοριών της Αμερικανικής Αεροπορίας έφτασαν στην ίδια αναλογία μυστηρίου, που είχαν φτάσει και οι προκάτοχοί τους: σε 100 περιπτώσεις ιπτάμενων δίσκων που σημειώθηκαν, έδωσαν ικανοποιητικές εξηγήσεις για τις 70 από αυτές, 20 θεωρήθηκαν ανεπαρκείς, γιατί παρατηρήθηκαν κατά τρόπο πολύ αόριστο και 10 έμειναν παντελώς ανεξήγητες.

Τα μετεωρολογικά μπαλόνια καλύπτουν το 80% των περιπτώσεων, που εξηγήθηκαν. Τα υποπτεύονταν, άλλωστε, ότι ήταν υπεύθυνα για πολλές αινιγματικές θεάσεις, καθώς μπέρδευαν τους αυτόπτες μάρτυρες, νομίζοντας ότι έβλεπαν ιπτάμενους δίσκους.

Γενικά, οι μετεωρίτες, οι ατμοσφαιρικοί αντικατοπτρισμοί, τα αεροπλάνα που πετούν σε μεγάλα ύψη, τα ελαφρά αντικείμενα που παρασύρονται από τα ρεύματα του αέρα, οι οπτικές απάτες και άλλα παρεμφερή τροφοδοτούν ανά καιρούς τις διάφορες εξηγήσεις για τους ιπτάμενους δίσκους. Όμως, το 10% των περιπτώσεων αυτών παραμένουν πεισματικά αινιγματικές και ανεξήγητες.

Πάντως, οι συγγραφείς που ασχολούνταν με τη μυστηριώδη υπόθεση των ιπτάμενων δίσκων, όπως ο Αμερικανός Donald Keyhoe και ο Γάλλος Aime Michel διαμαρτύρονταν έντονα για τη στάση των ειδικών ερευνητών. Τους κατηγορούσαν φανερά ή κρυφά ότι υπάκουαν σε κυβερνητικές υποδείξεις, που τους απαγόρευαν να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους, για να μην πανικοβάλλουν την κοινή γνώμη. Θεωρούσαν ότι είχαν πραγματοποιηθεί αποτελεσματικά πειράματα, που αποδείκνυαν την εξωγήινη προέλευση των ιπτάμενων δίσκων, αλλά ότι όλη η υπόθεση σκεπάστηκε επιμελώς με απόλυτη μυστικότητα.

Aime Michel (12/05/1919 - 28/12/1992)
Aime Michel (12/05/1919 – 28/12/1992)

Ο Απόστρατος Ταγματάρχης των Αμερικανών πεζοναυτών, Donald Keyhoe, έγινε παγκοσμίως γνωστός, υποστηρίζοντας ότι το όλο θέμα των ιπτάμενων δίσκων είχε συγκαλυφθεί από τους πλέον ανώτερους. Στο Πεντάγωνο, άλλωστε, αν και τον θεωρούσαν άνθρωπο που υποστήριζε με πάθος και παρρησία τις θέσεις του, τον κατηγορούσαν ότι ήταν φαντασιόπληκτος.

Η ομολογία των τεχνικών ότι το 10% τουλάχιστον των ιπτάμενων δίσκων δεν μπορούσαν να ερμηνευθούν με κανέναν λογικό τρόπο, οδήγησε στο γεγονός να αποκτήσει περισσότερο κύρος ο Ταγματάρχης Donald Keyhoe, ο οποίος στην πολύχρονη καριέρα του είχε αποδειχτεί άνθρωπος συνετός, σώφρων, αξιόπιστος και λογικός, μακριά από κάθε είδος υπερβολής και φαντασιοπληξίας.

Donald Keyhoe (20/06/1897 - 29/11/1988)
Donald Keyhoe (20/06/1897 – 29/11/1988)

Ο ανεξήγητος αριθμός αυτός του 10%, που εξακολουθεί να ισχύει σταθερά από το 1947, παραμένει ιδιαιτέρως σημαντικός.

Συνεχίζεται…

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 29/10/1954…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 29/10/1954
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 29/10/1954

Σχετικά άρθρα

Φωτεινό ιπτάμενο αντικείμενο στον ουρανό της Κοζάνης… Το απίστευτο ήταν ότι το μυστηριώδες ιπτάμενο αντικείμενο εμφανιζόταν για μερικά...βράδια στη σειρά, κατά διαστήματα, ενώ το μέγεθός του αυξομειωνόταν εντυπωσιακά...
Το μπλακ-άουτ της Νέας Υόρκης… "Γενική κατάπληξη προξένησε στις αρμόδιες Αρχές το γεγονός ότι την στιγμή ακριβώς...της απότομης συσκότισης της πόλης της Νέας Υόρκης θεάθηκε πάνω από αυτήν ένας...πελώριος ιπτάμενος δίσκος διαμέτρου τριάντα, περίπου, μέτρων, που εξέπεμπε ισχυρό...φως."
Θεϊκό Σημείο ή προσγείωση Α.Τ.Ι.Α. στην Κοζάνη, το 1938; Το ουράνιο αυτό φαινόμενο, όπως προέκυπτε από τις αφηγήσεις πολλών γεωργών, οι...οποίοι είχαν τα κτήματά τους στη συγκεκριμένη τοποθεσία, ήταν ορατό...
Η θεωρία του Δρ. Γουέμπ… ...οι παρατηρήσεις του σχετικά με τον πλανήτη Άρη, τον οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι ο...πλανήτης κατοικείται ή ότι κατοικήθηκε κατά το παρελθόν από όντα με υψηλό επίπεδο...πολιτισμού...
Μυστηριώδες αντικείμενο στην πλώρη πλοίου… Ένα μυστηριώδες, αθόρυβο αντικείμενο έκανε την εμφάνισή του ξαφνικά στην πλώρη...του σκάφους...
Από πού προέρχονταν τα οράματα της Ζαν ντ’ Αρκ… Μία από τις πολλές μυστηριώδεις εκδηλώσεις της μετεωρικής σταδιοδρομίας της Ζαν...ντ' Αρκ, η πλέον ανεξήγητη ίσως, ήταν η προέλευση των οραμάτων της, οι "φωνές", όπως...έλεγε η ίδια...
Mary Bateman: Η Μάγισσα του Yorkshire… Το πατρικό της όνομα ήταν Harker και γεννήθηκε το 1768 στο Asenby του North Yorkshire της...Αγγλίας...
Τα στοιχειωμένα κάστρα της Ελλάδας – Το Κάστρο του Ρίου (Μέρος Ε)… Στο Κάστρο του Ρίου, όμως, δεν υπήρχε ένα μονάχα κτίριο φυλακών, αλλά κι ένα ακόμη,...στην αντίθετη πλευρά και ένα ξεχωριστό διαμέρισμα εντός του κάστρου...
Ιπτάμενοι δίσκοι πάνω από το Σάλτσμπουργκ, το 1948… Στις αρχές Οκτωβρίου του 1948, οι κάτοικοι του πανέμορφου Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας...διατράνωναν ότι είχαν δει περίεργα σχήματα στον ουρανό, τα οποία...
Το περιστατικό της Τεχεράνης, το 1978… Τα ξημερώματα της 17ης Ιουλίου του 1978, στις 03:00 τοπική ώρα, ο πύργος ελέγχου του...Αεροδρομίου Μεχραμπάντ, αλλά και ένας πιλότος της Lufthansa...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.