«Ο Άγγελος της Βρέμης» – Η κατά συρροή δολοφόνος Margarethe Timm…

"Ο άγγελος της Βρέμης" - Η κατά συρροή δολοφόνος Margarethe Timm...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Η Margarethe Timm ήταν μια σκληρή και αμετανόητη κατά συρροή δολοφόνος, που σκότωσε 15 ανθρώπους στη Βρέμη της Γερμανίας, δηλητηριάζοντάς τους με αρσενικό ανακατεμένο με ποντικοφάρμακο, ανάμεσα στο 1813 και το 1827. Ήταν το τελευταίο άτομο, που εκτελέστηκε δημοσίως στην πόλη της Βρέμης.

Margarethe Timm (06/03/1785 - 21/04/1831)
Margarethe Timm (06/03/1785 – 21/04/1831)

Στα θύματά της συγκαταλέγονταν οι γονείς της, οι δύο σύζυγοί της, ο αρραβωνιαστικός της, τα παιδιά της και κάποιοι φίλοι της. Πριν την υποπτευθούν και την καταδικάσουν σε θάνατο, η Margarethe είχε κατορθώσει να απολαμβάνει τη συμπάθεια και τον οίκτο των συμπολιτών της, εξαιτίας της απώλειας τόσων συγγενικών της προσώπων. Μάλιστα, επειδή φρόντιζε με περισσή αφοσίωση τα θύματά της, που υπέφεραν φριχτά από τις επιδράσεις του αρσενικού, όσο διάστημα τα δηλητηρίαζε, την αποκαλούσαν «ο Άγγελος της Βρέμης», μέχρι, φυσικά, να ξεσκεπαστεί η αρρωστημένη δράση της.

Ας πάρουμε τη μακάβρια αυτή ιστορία από την αρχή. Η Margarethe ήταν ένα όμορφο κορίτσι με χρυσόξανθα μαλλιά, γαλανά μάτια και πορσελάνινο δέρμα, που είχε πολλούς θαυμαστές. Ήταν κόρη του καλύτερου ράφτη της Βρέμης και είχε φοιτήσει στο αυστηρότερο μοναστήρι της Γερμανίας. Όταν ήρθε, λοιπόν, η ώρα να παντρευτεί, δε δυσκολεύτηκε καθόλου να διαλέξει έναν εμφανίσιμο και τρυφερό σύζυγο, τον Johann Miltenberg.

Πράγματι, το ζευγάρι φαινόταν ταιριαστό, έζησαν αρκετά χρόνια αγαπημένοι και απέκτησαν επτά παιδιά. Όλα έμοιαζαν ιδανικά και ονειρεμένα, μέχρι τη στιγμή που τα παιδιά τους άρχισαν να πεθαίνουν ανεξήγητα, το ένα μετά το άλλο, από τον ίδιο θάνατο, που τα έκανε να σπαράζουν και να ξεφωνίζουν από αβάστακτους πόνους. Μια μυστηριώδης ασθένεια είχε πέσει στο σπίτι της Margarethe και το είχε ερημώσει.

Μάλιστα, στις αρχές Οκτωβρίου του 1813, ο σύζυγός της σωριάστηκε κι εκείνος νεκρός, σφαδάζοντας και σπαρταρώντας από ανυπόφορο άλγος. Έτσι, η νεαρή χήρα, απαρηγόρητη, επέστρεψε στο πατρικό της σπίτι κι όλος ο κόσμος πίστευε ότι η σκληρή μοίρα θα έπαυε να την κατατρέχει με τόση απονιά.

Μα, μόλις πέρασε ένας χρόνος, ο αδερφός της κατέληξε με το ίδιο οδυνηρό τέλος. Λίγους μήνες αργότερα, πέθανε κι ο πατέρας της, ενώ σε λίγο καιρό, τον ακολούθησε και η μητέρα της Margarethe, που ξεψύχησε κι εκείνη με ανομολόγητους πόνους, που ξέσχιζαν τα σπλάχνα της.

Η δολοφονία του πατέρα της Margarethe Timm από την ίδια (λιθογραφία του 1831)
Η δολοφονία του πατέρα της Margarethe Timm από την ίδια (λιθογραφία του 1831)

Ο «Άγγελος της Βρέμης», όπως είχε καθιερωθεί πια να αποκαλούν τη δύστυχη γυναίκα οι συντοπίτες της, απόμεινε ολομόναχη. Κληρονόμησε τη μεγάλη περιουσία του πατέρα της κι όταν άρχισε πια να ξεπερνάει το πένθος της και να ξεχνιούνται οι τόσοι παράξενοι και ξαφνικοί θάνατοι,που δεν έκαναν καμιά εντύπωση εκείνη την εποχή, ξαναπαντρεύτηκε έναν εισοδηματία, τον Michael Christoph Gottfried. Ο νέος αυτός γάμος θα έφερνε την ευτυχία στη Margarethe. Μα, εντελώς ξαφνικά κι ο δεύτερος άντρας της πέθανε μια μέρα μέσα στην τρυφερή αγκαλιά της, κατά τα λεγόμενα των κατοίκων της Βρέμης.

Παρά τις απανωτές συμφορές, η Margarethe δεν είχε χάσει ούτε το θάρρος της, αλλά ούτε και την ομορφιά της. Έμοιαζε σαν να την είχε αφήσει ο χρόνος, αλλά και οι πίκρες, αλώβητη κι απείραχτη. Ήταν πολλοί ακόμα οι άντρες που τη θαύμαζαν και ήθελαν να την κατακτήσουν. Έτσι, αρραβωνιάστηκε τελικά τον Paul Thomas Zimmermann, έναν πλούσιο και ευπαρουσίαστο κτηματία, μα δυο μήνες πριν από τον γάμο τους, αρρώστησε κι αυτός και πέθανε, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι.

Αυτή τη φορά, επιτέλους, ο θάνατος του εύπορου κτηματία, που ήταν ένα ρωμαλέο παλικάρι, με σιδερένια υγεία, κίνησε υποψίες εναντίον της. Η κακογλωσσιά της γειτονιάς άρχισε να την καταδιώκει. Οι γυναίκες έπαψαν να την συναναστρέφονται. Όλος ο κόσμος τη θεωρούσε ενσάρκωση του Σατανά. Μια ατμόσφαιρα αντιπάθειας και έχθρας την περιτριγύριζε, αναγκάζοντας τη Margarethe να εγκαταλείψει το σπιτικό της και να μείνει σε άλλη συνοικία. Αλλά κι εκεί, τα πράγματα ήταν χειρότερα. Έτσι, έφυγε από τη Βρέμη και πήγε να ζήσει στο Ανόβερο.

Πριν εγκαταλείψει το σπίτι της, βρήκε έναν αγοραστή, τον έμπορο Johann Christoph Rumpff, που εγκαταστάθηκε αμέσως σε αυτό, μαζί με τη νεαρή σύζυγό του. Η Margarethe ζήτησε από τον αγοραστή της να μείνει για λίγο καιρό μαζί τους, σ’ ένα ξεχωριστό διαμέρισμα της οικίας τους, ώσπου να διαλέξει την καινούρια της διαμονή. Ο Rumpff δεν έφερε καμιά αντίρρηση στην όμορφη γυναίκα κι έτσι, εκείνη συνέχισε να ζει, όπως πρώτα, μερικούς μήνες με τους νέους ιδιοκτήτες του σπιτιού της.

Τα εγκλήματα της Margarethe Timm, σε λιθογραφία εποχής
Τα εγκλήματα της Margarethe Timm, σε λιθογραφία εποχής

Έξαφνα, όμως, η σύζυγος του εμπόρου, η Wilhelmine, που ήταν ήδη έγκυος, πέθανε κι αυτή από φριχτούς πόνους, που σκότωσαν, δυστυχώς, και το έμβρυο, που κυοφορούσε. Ο Rumpff συγκλονίστηκε. Έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του. Χωρίς περιστροφές, έριξε το φταίξιμο στη Margarethe. Της φερόταν με πρωτοφανή αγριότητα και προσπαθούσε να τη διώξει από το σπίτι του. Μάλιστα, κάποια φορά οι γείτονες τον είχαν δει να προσπαθεί να τη γρονθοκοπήσει.

Όμως, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η Margarethe, με τη σατανική γοητεία, κατόρθωσε να κατακτήσει τον άσπονδο εχθρό της. Ο έμπορος την είχε πια ερωτευθεί και την αρραβωνιάστηκε. Βέβαια, τίποτα δεν κύλησε ομαλά. Άρχισε κι αυτός να νιώθει σταδιακά πως οι δυνάμεις του τον εγκατέλειπαν και να υποφέρει από οξείς πόνους σε όλο του το κορμί.

Η πανούργα γυναίκα προθυμοποιήθηκε να τον φροντίζει τρυφερά, σχεδόν υποτακτικά. Ο Rumpff θυμήθηκε το παλιό μίσος που έτρεφε για εκείνη και καχύποπτος πια, σταμάτησε να παίρνει τα γιατρικά που του έδινε.

Μια μέρα που η Margarethe του έφερε το φαγητό του, παρατήρησε μερικούς λευκούς κρυστάλλους πάνω στο κρέας του. Έτσι, όταν τον επισκέφτηκε ο γιατρός του, του ζήτησε ικετευτικά να τους εξετάσει. Ο Dr. Luce δεν άργησε να διαπιστώσει κατάπληκτος πως το κρέας εκείνο ήταν «αλατισμένο» με αρσενικό.

Στην ανάκριση, ύστερα από συνεχείς κι επίμονες πιέσεις, η Margarethe Timm, η διαβολική αυτή ύπαρξη, με τρομακτική ψυχραιμία, δεν άργησε να ομολογήσει πως είχε δηλητηριάσει όλους όσους στέκονταν εμπόδιο στη ζωή της κι όσους ήθελε να κληρονομήσει. Μάλιστα, παραδέχτηκε πως σε κάποιες περιπτώσεις δηλητηρίαζε τα θύματά της απλώς από ευχαρίστηση, για να τα βλέπει να βασανίζονται και να αργοπεθαίνουν.

Παρά το γεγονός ότι ο δικηγόρος της προσπάθησε να την παρουσιάσει ως ανεύθυνη λόγω παράνοιας, το Κακουργιοδικείο της Βρέμης αρνήθηκε να παραδεχτεί αυτή την εκδοχή. Την έκρινε ένοχη και στις 21 Απριλίου του 1831 εκτελέστηκε από τον δήμιο μπροστά στον Καθεδρικό Ναό της Βρέμης.

Ο Καθεδρικός Ναός της Βρέμης
Ο Καθεδρικός Ναός της Βρέμης

Οι επιστήμονες κατασκεύασαν μια μάσκα της νεκρής, ώστε να μελετήσουν το μοτίβο των χαρακτηριστικών του προσώπου των γυναικών κατά συρροή δολοφόνων.

Η νεκρική μάσκα της Margarethe Timm, Μουσείο Focke
Η νεκρική μάσκα της Margarethe Timm, Μουσείο Focke

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΜΠΟΥΚΕΤΟ», στις 19/06/1934…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "ΜΠΟΥΚΕΤΟ", στις 19/06/1934
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΜΠΟΥΚΕΤΟ», στις 19/06/1934

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων:

Σχετικά άρθρα

Το αίνιγμα της ύπαρξης του Λεύκιππου… Ο Δημόκριτος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σοφούς της αρχαιότητας....Ασχολήθηκε με τη γεωμετρία, την αστρονομία, τη βιολογία, την κοσμολογία...
Το «μήνυμα» των κατοίκων της Αφροδίτης, σύμφωνα με τον Τζορτζ Αντάμσκι… Ο Αντάμσκι είχε γίνει, επίσης, δεκτός από τη Βασίλισσα της Ολλανδίας, Τζουλιάνα,...στα Ανάκτορα Soestdijk, επί μιάμιση ώρα, παρουσία του Πρίγκιπα Βερνάρδου και πολλών...διαπρεπών Ολλανδών επιστημόνων...
Εξωγήινα όντα, επονομαζόμενα «Ουρανίδες»… Οι "Ουρανίδες", λοιπόν, είπε περαιτέρω ο διαπρεπής επιστήμονας, πιθανότατα μας...ξεπερνούν σε πολιτισμό και γνώσεις κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες χρόνια!
Ο ιππότης που σφαγίασε τον τρομερό Δράκο της Ρόδου, το 1342… Το 1342, στα χρόνια των Ιπποτών, τότε που διοικούσε τη Ρόδο, ως Μέγας Μάγιστρος, ο Helion...de Villeneuve, συνέβη στο νησί μια ιστορία...
Το μυστήριο του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου… Πριν από τον θάνατό του, ο Μεγάλος Αλέξανδρος είχε εκφράσει την επιθυμία να τον...θαψουν στην Όαση της Σίβα, κοντά στον ουράνιο πατέρα του, τετρακόσια μίλια δυτικά...από την κοιλάδα του Νείλου...
Τα μετά θάνατον δακτυλικά αποτυπώματα του Sir Arthur Conan Doyle… Ο μέγας συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και πνευματιστής Sir Arthur Conan Doyle άφησε τη...στερνή πνοή του στις 7 Ιουλίου του 1930, σε ηλικία 71 ετών...
Τα πιο φημισμένα φαντάσματα της Αγγλίας – Πρεσβυτέριο του Μπόρλεϊ… Λίγο αργότερα, τα μέλη της οικογένειας άρχισαν να βάλλονται από λιθοβολισμούς...μέσα στο ίδιο τους το σπίτι...
Ρεμού, το θρυλικό λυκόπαιδο της Ινδίας… Αν ο Ρεμού αφηνόταν μόνος του, θα έπεφτε στα τέσσερα κι θα έτρωγε όπως τα...τετράποδα. Οπότε, όλες οι προσπάθειες εκπολιτισμού του θα πήγαιναν χαμένες...
Πρωθυπουργός με τεράστια πνευματιστική δράση… Ο William Lyon Mackenzie King ήταν ο 10ος πρωθυπουργός του Καναδά, ο οποίος μάλιστα υπήρξε ο...διασημότερος πολιτικός άντρας της χώρας του. Ο Mackenzie King πίστευε βαθιά στον...πνευματισμό και λάμβανε μέρος σε ποικίλες πνευματιστικές συνεδριάσεις, κατά τη...διάρκεια των οποίων ερχόταν σε επαφή με τα πνεύματα της μητέρας του, αλλά και του...Προέδρου Theodore Roosevelt.
Το πόλτεργκαϊστ της Δραπετσώνας, το 1937… Τον Άγγελο Τανάγρα συνόδευσε επίσης και εκ μέρους του Διοικητή του Αστυνομικού...Τμήματος Δραπετσώνας, ο Αστυνόμος Σαρρηγιάννης, ώστε να παράσχει τις υπηρεσίες...του...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.