Οι απόψεις του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ για την υλοποίηση των πνευμάτων…

Οι απόψεις του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ για την υλοποίηση των πνευμάτων...

Ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, ο περίφημος δημιουργός του Σέρλοκ Χολμς, είχε απασχολήσει το διεθνές κοινό όχι μόνο ως συγγραφέας, αλλά και με τις μελέτες του για τη μετά θάνατο ζωή.

Το 1924, σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα “Daily Express” τόνιζε ότι “θα μετανοήσουν πικρά όσοι αμφισβητούν την ύπαρξη των μεταψυχικών φαινομένων”. Ήδη, προκαλούσε εκ νέου τη γενική προσοχή με ένα άρθρο του, το οποίο είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό της “Εταιρίας των Ψυχικών Ερευνών και Αναζητήσεων”.

Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ (22/05/1859 - 07/07/1930)
Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ (22/05/1859 – 07/07/1930)

Ο διάσημος Άγγλος συγγραφέας απασχολούνταν στο άρθρο αυτό με την “υλική εμφάνιση των πνευμάτων”. Εκ πρώτης όψεως, νόμιζε κανείς ότι ο Κόναν Ντόυλ πραγματευόταν, το λιγότερο, περί “όνου σκιάς”. Εν τούτοις, έπρεπε να ομολογηθεί ότι η μελέτη του κάθε άλλο παρά σοβαρότητας στερούνταν. Απόδειξη ότι απασχόλησε σημαντικά γνωστούς επιστήμονες, οι οποίοι ασχολούνταν επί χρόνια με τη μελέτη των μεταψυχικών ζητημάτων.

Ο Ντόυλ έλεγε τα εξής:

Η υλοποίηση του πνεύματος είναι, κατ’ αρχήν, δυνατή. Μπορούμε να διακρίνουμε δύο περιπτώσεις: Πρώτον, όταν τα πνεύματα υλοποιούνται ανεξαρτήτως της θέλησής μας, για λόγους ανεξάρτητους από εμάς και αυτό συμβαίνει όταν βλέπουμε φαντάσματα ή οπτασίες. Τα φαντάσματα και οι οπτασίες δεν είναι αυταπάτες, όπως πολλοί θέλησαν να υποστηρίξουν. Η εμφάνισή τους ήταν σε αναρίθμητες περιπτώσεις τόσο καθαρή, ώστε δεν άφηνε καμία αμφιβολία, ενώ οι μάρτυρες των εμφανίσεων αυτών, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν πρόσωπα ανώτερα πάσης υποψίας όσον αφορά την ειλικρίνεια των λεγομένων τους.

Η δεύτερη περίπτωση της υλοποίησης των φαντασμάτων είναι όταν προκαλείται με τη θέληση του ανθρώπου μέσω του διάμεσου (μέντιουμ). Επί της δεύτερης αυτής περίπτωσης προκλήθηκαν θυελλώδεις συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων. Οι αρνητές της υλοποίησης των πνευμάτων οχυρώθηκαν πίσω από μερικά παραδείγματα κατά τα οποία τα μέντιουμ ήταν κακής πίστεως, για να κατηγορήσουν ως κακόπιστες όλες τις βεβαιώσεις για την υλοποίηση των πνευμάτων.

Όταν έχει κανείς τόσο προκατειλημμένους αντιπάλους, το καλύτερο επιχείρημα είναι η ίδια η πραγματικότητα. Αυτό επεδίωξα και εγώ κατά τη διεξαγωγή των πειραμάτων μου. Χρησιμοποίησα ένα μέντιουμ, ονόματι Ερρίκος Μπαρκ, όχι σε μία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και πέτυχα υλοποιήσεις πνευμάτων. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκαν ενώπιόν μου οι σκιές του Ναυάρχου Νέλσωνος, του Κρόμβελ και του Μεγάλου Φρειδερίκου. Επεχείρησα να λάβω φωτογραφίες τους.

Έπειτα από επανειλημμένες απόπειρες, λόγω των δυσχερειών της φωτογράφισης, κατόρθωσα τελικά να πετύχω κάποιες λήψεις. Βέβαια, οι φωτογραφίες αυτές ελήφθησαν υπό δυσχερέστατες συνθήκες και δεν ήταν δυνατό να είναι απολύτου καθαρότητας. Οπωσδήποτε, σε αυτές διακρίνονται αρκετά καθαρά τα χαρακτηριστικά των εν λόγω ανδρών.

Ο Κόναν Ντόυλ έλεγε ότι είχε τις φωτογραφίες αυτές στη διάθεση του κάθε δύσπιστου. Στη συνέχεια, προσέθετε λίγα λόγια περί της υλοποιήσεως:

Τα πνεύματα φαίνονται να έχουν υλική υπόσταση. Η υπόστασή τους όμως δεν είναι υλική. Αν δηλαδή αγγίξει κανείς την οπτασία, δεν θα συναντήσει στερεό όγκο. Πρόκειται, συνεπώς, περί μιας άυλης, κατ’ ουσίαν, υλοποίησης. Μερικοί ισχυρίστηκαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα πνεύματα έλαβαν πραγματικά υλική υπόσταση. Αυτό, όμως, μου φαίνεται απίθανο.

Αυτά έλεγε ο Κόναν Ντόυλ σχετικά με την υλοποίηση των πνευμάτων και των φαντασμάτων. Να δώσει κανείς πίστη στα λεγόμενά του; Αυτό θα ήταν τολμηρό. Τολμηρό, όμως, θα ήταν να αρνηθεί κανείς εξ’ ολοκλήρου την αλήθεια μερικών πραγμάτων, τα οποία, τελικά, συμβαίνουν εδώ και αιώνες και έχουμε για αυτά μαρτυρίες εκατομμυρίων προσώπων.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 11/01/1924…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", στις 11/01/1924
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 11/01/1924
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments