Η μούμια του ιερού γερακιού του θεού Ώρου, που έσταζε αίμα…

Η μούμια του ιερού γερακιού του θεού Ώρου, που έσταζε αίμα…
4
(1)

Τον Μάιο του 1935, η αγγλική εφημερίδα “Daily Mirror” έγραφε ότι η πλέον παράξενη μούμια από όλες όσες βρέθηκαν στην Αίγυπτο ήταν η μούμια ενός γερακιού.

Ως γνωστόν, το γεράκι θεωρούνταν το σύμβολο του Αιγύπτιου θεού Ώρου. Ο Ώρος εξουσίαζε το φως, ταυτιζόταν με τον Απόλλωνα της ελληνικής μυθολογίας και απεικονιζόταν ως γεράκι ή ως άνθρωπος με κεφάλι γερακιού.

Τα “Κείμενα των Πυραμίδων” τον παρουσιάζουν ως γιο του Ρα και αδελφό του Σετ. Η αιώνια αντίθεση μεταξύ του ερέβους και του φωτός συμβολίζεται με ατέρμονες συγκρούσεις, κατά τις οποίες ο Σετ έβγαλε το ένα μάτι του Ώρου, ενώ αυτός με τη σειρά του ευνούχισε τον Σετ, τον αμείλικτο εχθρό του.

Το δικαστήριο των θεών έλυσε τη διαμάχη υπέρ του θεού-γερακιού, ο οποίος, από το τέλος της δεύτερης δυναστείας, εμφανίζεται μόνος και αποκλειστικός θεϊκός πρόγονος των Φαραώ, στο πρωτόκολλο των οποίων αναφέρεται με την επωνυμία Χορ Νουμπτί, δηλαδή “Ώρος, ο νικητής του Σετ”.

Η παράξενη αυτή μούμια του ιερού γερακιού του θεού Ώρου είχε περιέλθει στην κατοχή του διάσημου Σκωτσέζου εξερευνητή James Augustus Grant, ο οποίος είχε ταξιδέψει σχεδόν σ’ όλα τα μέρη του κόσμου και είχε αποκτήσει μια μεγάλη συλλογή των πιο σπάνιων και περίεργων αντικειμένων.

James Augustus Grant (11/04/1827 - 11/02/1892)
James Augustus Grant (11/04/1827 – 11/02/1892)

Η μούμια του ιερού γερακιού είχε τη φήμη ότι κάθε φορά που κηρυσσόταν πόλεμος στον οποίο λάμβανε μέρος και η Αγγλία (κι επομένως και η Αίγυπτος), άρχιζε να ματώνει. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Τράνσβααλ, παρουσιάστηκε πάνω στο σώμα του γερακιού μια ρευστή κατακόκκινη ουσία.

Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί κι όταν κηρύχθηκε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και επαναλαμβανόταν κατά διαστήματα, ενώ το φαινόμενο σταμάτησε δύο μόλις εβδομάδες πριν από την ανακωχή.

Η μούμια του ιερού γερακιού του θεού Ώρου, η οποία έσταζε αίμα κάθε φορά που η Αγγλία (και η Αίγυπτος επομένως) βρίσκονταν σε εμπόλεμη σύρραξη, είχε αποτελέσει μέγα μυστήριο για τους ανθρώπους της εποχής εκείνης.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 16/05/1935…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", στις 16/05/1935
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 16/05/1935

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 4 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 1

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments