Σπάνια βιβλία…

Το βιβλίο του Γαλιλαίου, "Letter to Madame Christina of Lorraine"

Τον τίτλο του αρχαιότερου βιβλίου του κόσμου διεκδικούσε αναμφίβολα εκείνο που ανακαλύφθηκε μέσα σ’ έναν τάφο στις Θήβες της Άνω Αιγύπτου από τον αρχαιολόγο Πρις ντ’ Αβέν, του οποίου πήρε και το όνομα. Ο “Πάπυρος Πρις”, όπως είναι γνωστός, είχε χαραχθεί το έτος 3.350 π.Χ. Σήμερα βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, στη Βόννη.

Εξάλλου, το μεγαλύτερο βιβλίο του κόσμου, όπως εύλογα μπορεί κανείς να υποθέσει, έχει τεράστιες διαστάσεις: το ύψος του φτάνει το 1 μέτρο και 90 εκατοστά, ενώ το πλάτος του είναι 90 εκατοστά. Πρόκειται για έναν ατομικό άτλαντα, ο οποίος εκτυπώθηκε μεταξύ των ετών 1823 και 1830 και κοσμεί την Εθνική Βιομηχανική Σχολή της Βιέννης.

Το αντίθετο ρεκόρ του μικρότερου βιβλίου του κόσμου κατέχει ένα μικροσκοπικό βιβλιαράκι με μια επιφάνεια μόλις 60 χιλιοστών, που είχε εκτυπωθεί στην Πάντοβα της Ιταλίας και περιλαμβάνει στις 208 σελίδες του ένα γράμμα που έγραψε ο Γαλιλαίος το 1615.

Το βιβλίο του Γαλιλαίου, "Letter to Madame Christina of Lorraine"
Το βιβλίο του Γαλιλαίου, “Letter to Madame Christina of Lorraine”

Ακόμη, το ακριβότερο βιβλίο του κόσμου θεωρείται η “Βίβλος του Γουτεμβέργιου”. Μάλιστα, ένα από τα σπάνια αντίτυπά της είχε πωληθεί σε πλειστηριασμό αντί του υπέρογκου ποσού των 30.000 δολαρίων.

Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου
Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου

Τέλος, το πιο ογκώδες βιβλίο του κόσμου θεωρείται το Κινεζικό Λεξικό και περιλαμβάνει τον απίστευτο αριθμό των 853.400 σελίδων και το εξέδωσε ο Αυτοκράτορας Κιεν-Λονγκ.

Κιεν-Λονγκ, ο 6ος Αυτοκράτορας της Κίνας
Κιεν-Λονγκ, ο 6ος Αυτοκράτορας της Κίνας

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ”, στις 19/03/1959…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ", στις 19/03/1959
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ”, στις 19/03/1959
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 σχόλιο
Inline Feedbacks
View all comments