Αποστολή στην Ατλαντίδα…

Αποστολή στην Ατλαντίδα...
0
(0)

Στις 26 Απριλίου του 1948, στο Λονδίνο, εικοσιπέντε άντρες αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια τολμηρή αναζήτηση για μια χαμένη ήπειρο: την Ατλαντίδα.

Χάρτης του 1669, που τοποθετούσε την Ατλαντίδα στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού. Ο χάρτης είναι προσανατολισμένος με τον Νότο στην κορυφή!
Χάρτης του 1669, που τοποθετούσε την Ατλαντίδα στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού. Ο χάρτης είναι προσανατολισμένος με τον Νότο στην κορυφή!

Από την εποχή του Πλάτωνα ακόμα, όταν ο Σόλωνας είχε πληροφορηθεί από Αιγύπτιους ιερείς για την ύπαρξη μιας παράδοξης χώρας, αποκαλούμενης Ατλαντίδα, οι άνθρωποι ονειρεύονταν να την εντοπίσουν και να αποκαλύψουν τα μυστικά της.

Ο Egerton Sykes, που θεωρείται ο μεγαλύτερος συλλέκτης εγγράφων, συγγραμμάτων και αντικειμένων σχετιζόμενων με την Ατλαντίδα, καθώς επίσης αρχαιολόγος, συγγραφέας και εκδότης, υπερηφανευόταν ότι είχε γνωρίσει προσωπικά κάθε επιστήμονα που ασχολήθηκε σοβαρά με το αίνιγμα της μυθικής ηπείρου, από το 1912 έως το 1950. Ο Egerton Sykes, λοιπόν, θα ηγούνταν της νέας αυτής αποστολής.

Egerton Sykes (1894 - 1983)
Egerton Sykes (1894 – 1983)

Ο Sykes πίστευε ακράδαντα στην ύπαρξη μιας ηπείρου, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, είχε την έκταση της Μικράς Ασίας και της Λιβύης μαζί. Κατά τον Sykes, η ήπειρος αυτή είχε φτάσει σε πλήρη πολιτισμική άνθιση 10.000 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού και εν τέλει, καταβυθίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό. Δουλεύοντας σκληρά και παθιασμένα για τον σκοπό του, ίδρυσε τρεις εταιρίες, που θα τον διευκόλυναν να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να ανακαλύψει την Ατλαντίδα.

Είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πιθανή τοποθεσία της ήταν κατά μήκος της οροσειράς του Δελφίνου, σε βάθος δύο μιλίων από την επιφάνεια του Ατλαντικού. Το ψηλότερο σημείο της θεωρούσε πως βρισκόταν στις Αζόρες. Ήταν βέβαιος πως θα έβρισκε κτίσματα που θα αποδείκνυαν την ύπαρξη συγκεκριμένου δεσμού με τα κτίσματα της αρχαίας Αιγύπτου και του πολιτισμού των Αζτέκων στην Αμερική. Ο Egerton Sykes επικαλούνταν, επίσης, μαρτυρία Αμερικανού πιλότου, ο οποίος βεβαίωνε πως είχε επισημάνει κτίρια στον βυθό του ωκεανού, κατά τη διάρκεια μιας υπερατλαντικής πτήσης του στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η τοποθεσία που σύμφωνα με τον Egerton Sykes βρισκόταν η Ατλαντίδα
Η τοποθεσία που σύμφωνα με τον Egerton Sykes βρισκόταν η Ατλαντίδα

Ο Sykes ισχυριζόταν ακόμη πως κάποτε η Αμερική και η Ευρώπη αποτελούσαν μία ενιαία ήπειρο και συνδέονταν μεταξύ τους με την καταποντισμένη ήπειρο της Ατλαντίδας. Σύμφωνα με τη θεωρία του, αυτό θα εξηγούσε τα κοινά χαρακτηριστικά στους αρχαίους μύθους και στα ερείπια Αμερικής και Ευρώπης, ώστε να καταδείξουν ότι η κεντρική πηγή τους ήταν ο συνδετικός πολιτισμός της άλλοτε προηγμένης Ατλαντίδας. Κατά τον Sykes, ο πολιτισμός μας είναι πολύ, μα πολύ παλαιότερος από ό,τι νομίζουμε.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 27/04/1948…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 27/04/1948
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 27/04/1948

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 0

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments