Η Βασίλισσα της ερήμου…

Η μυθική βασίλισσα των Τουαρέγκ, Τιν Χινάν
4
(3)

Ο Κόμης Byron Khun de Prorok επέστρεψε στην πατρίδα του, την Αμερική, από το κέντρο της Σαχάρας, με την πλουσιότερη συγκομιδή αρχαιολογικών ανακαλύψεων που έγινε ποτέ στην αχανή έρημο.

Byron Khun de Prorok (1896-1954)
Byron Khun de Prorok (1896-1954)

Στην περιοχή του Hoggar, ο Κόμης Prorok ανακάλυψε έναν τάφο, του οποίου οι θησαυροί, κατά τις δηλώσεις του, δεν υστερούσαν της αξίας των θησαυρών του τάφου του Τουταγχαμών.

Ο εικαζόμενος τάφος της Τιν Χινάν
Ο εικαζόμενος τάφος της Τιν Χινάν

Στον ταφικό θάλαμο κοιμόταν η νεαρή Βασίλισσα της φυλής των Τουαρέγκ, Tin Hinan, στεφανωμένη με ολόχρυσο, αστερόστικτο διάδημα και με τους βραχίονές της πλουμισμένους με 18 περίτεχνα βραχιόλια. Τριγύρω της τεμάχια από πολύτιμους, εκθαμβωτικούς λίθους, συλλογή επίπλων, είδη καλλωπισμού, χρυσά κύπελλα και διάφορα άλλα σπουδαία εντάφια αναθήματα.

Η είσοδος του ταφικού μνημείου
Η είσοδος του ταφικού μνημείου

Η φήμη της Βασίλισσας των Τουαρέγκ ήταν τόσο μεγάλη, που ακόμα και σήμερα οι Τουαρέγκ ονομάζουν την Tin Hinan “μητέρα όλων μας”.

Η μυθική βασίλισσα των Τουαρέγκ, Τιν Χινάν
Η μυθική βασίλισσα των Τουαρέγκ, Τιν Χινάν

Ο Κόμης Prorok αρχικά πίστεψε ότι ανακάλυψε τη μυθώδη Ατλαντίδα στην καρδιά της ερήμου, μιας και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό είχε οργανώσει τη συγκεκριμένη αρχαιολογική αποστολή στην έρημο.

Αλλά, πώς να αντιληφθεί κανείς ένα τρανό βασίλειο μέσα στη Σαχάρα; Η Σαχάρα, άλλωστε, υπήρξε πάντοτε η χώρα της δίψας και του τρόμου, έρημος πλήρης άμμου, συνταρασσόμενη από σφοδρούς ανέμους και κατάμεστη από ασβεστολιθικούς λόφους, όπου δεν είναι δυνατόν να ζήσουν άνθρωποι. Φυσικά, υπάρχουν ελάχιστες οάσεις, όπου όμως κανένας πολιτισμός δεν ευδοκίμησε να ακμάσει.

Ο σκελετός της Τιν Χινάν, Μουσείο Αλγερίου
Ο σκελετός της Τιν Χινάν, Μουσείο Αλγερίου

Παρόλα αυτά, η άμμος της Σαχάρας είναι ένα υπερμεγέθες σάβανο, που καλύπτει εκτενώς νεκρούς πολιτισμούς, ερείπια πόλεων και εξαφανισμένους λαούς. Πάντοτε, τούτη η έρημος θα είναι τόπος μυστηρίου και ίσως, μελλοντικών, εντυπωσιακών ανακαλύψεων.

Ο Κόμης Prorok στον τάφο της Τιν Χανάν
Ο Κόμης Prorok στον τάφο της Τιν Χανάν

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΣΚΡΙΠ”, στις 22/01/1926…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΣΚΡΙΠ", στις 22/01/1926
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΣΚΡΙΠ”, στις 22/01/1926

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 4 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 3

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments