Η κατάρα των Βίκινγκς…

Πανοραμική άποψη των Νησιών Λοφότεν
3
(1)

Αρκετά πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, στα ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της Νορβηγίας, σχηματίζεται ένα αρχιπέλαγος αποτελούμενο από πολλά μικρά νησάκια. Το σύμπλεγμα αυτών των νησιών είναι γνωστό ως τα “Νησιά Λοφότεν”.

Πανοραμική άποψη των Νησιών Λοφότεν
Πανοραμική άποψη των Νησιών Λοφότεν

Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των νησιών είναι τα μικρά ψαροχώρια στις ακτές των φιόρδ και οι παγετώνες, που ξεκινούν από τις απόκρημνες πλαγιές των βουνών και καταλήγουν στη θάλασσα.

Πρωτεύουσα του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος είναι το Svolvaer.

Το λιμάνι του Svolvaer
Το λιμάνι του Svolvaer

Τον Μάιο του 1952 όλα τα πλοιάρια είχαν επιταχθεί, αφού το ψάρεμα της μουρούνας βρισκόταν στο κορύφωμά του. Όλα, εκτός από ένα…

Το “Σνέφριντ”, ένα κότερο μήκους 20 μέτρων, βρισκόταν αγκυροβολημένο σε μία απόμερη άκρη του λιμανιού του Svolvaer. Κανείς από τους ντόπιους δεν το πλησίαζε. Ακόμη και οι πιο ατρόμητοι ναυτικοί απέφευγαν να περάσουν από κοντά του. Ήταν το στοιχειωμένο πλοίο!

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, το σκάφος πουλήθηκε από τους ιδιοκτήτες του. Δεν είχε προλάβει ακόμη να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του συμβολαίου, όταν ένα από τα έξι μέλη του πληρώματος πέθανε εντός ολίγων ωρών.

Μερικές ημέρες αργότερα, ένας άλλος ναυτικός, μέλος του πληρώματος του “Σνέφριντ”, πνίγηκε στο λιμάνι.

Και οι έξι ναυτικοί, μέλη του πληρώματος, κατάγονταν από το Φίνμαρκ, επαρχία της Λαπωνικής Νορβηγίας, όπου οι θρύλοι και τα φαντάσματα εξακολουθούσαν να “βασιλεύουν”.

Φίνμαρκ
Φίνμαρκ

Έπειτα και απ’ αυτό, οι υπόλοιποι τέσσερις ναυτικοί αρνήθηκαν να μπαρκάρουν και παραιτήθηκαν. Ο ιδιοκτήτης του σκάφους, μη μπορώντας να κάνει κάτι άλλο, προσέλαβε νέο πλήρωμα: έξι γερούς ντόπιους ναυτικούς.

Έπειτα από μία εβδομάδα, ένας απ’ αυτούς πέθανε έπειτα από φοβερούς πόνους στο στομάχι. Οι σύντροφοί του έσπευσαν να εγκαταλείψουν το σκάφος.

Όπως οι ίδιοι διηγούνταν, από την ημέρα που ανέλαβαν υπηρεσία στο “Σνέφριντ”, η ζωή τους έγινε ένας αληθινός εφιάλτης. Μία νύχτα, ενώ κοιμούνταν, οι μηχανές άρχισαν να λειτουργούν από μόνες τους.

Μία άλλη φορά, ένας τρομερός θόρυβος, όπως της θύελλας, τους έκανε να πεταχτούν από τα κρεβάτια τους. Όρμησαν τότε στη γέφυρα του πλοίου, όπου εμβρόντητοι, διαπίστωσαν ότι η θάλασσα ήταν ήρεμη, σαν λάδι.

Το τελευταίο περιστατικό που είχαν να διηγηθούν οι έμπειροι ναυτικοί, ήταν, όταν μία ημέρα με απόλυτη άπνοια, ένας δυνατός άνεμος έσχισε τα πανιά του σκάφους.

Πέραν όλων αυτών, το πλήρωμα του “Σνέφριντ” ανέφερε συνέχεια ότι οι πόρτες του πλοίου ανοιγόκλειναν μόνες τους.

Με αφορμή όλα αυτά τα περιστατικά, ο ιδιοκτήτης του σκάφους προσέφερε αμοιβή 800 κορωνών σε όποιον αναλάμβανε να μεταφέρει το σκάφος στο Τρόμσε. Κανείς δε δέχθηκε. Έπειτα κι απ’ αυτό, αποφάσισε να το πουλήσει.

Τρόμσε
Τρόμσε

Το πλοίο, εν τω μεταξύ, παρέμενε αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Svolvaer και οι ντόπιοι θυμήθηκαν τον παλιό θρύλο της πανέμορφης Σνέφριντ, την οποία ο βασιλιάς Χάραλντ παντρεύτηκε με τη βία και η οποία πέθανε, έπειτα από λίγο χρονικό διάστημα, αφού πρώτα καταράστηκε όλους τους Βίκινγκς.

Ο βασιλιάς Χάραλντ και η Σνέφριντ
Ο βασιλιάς Χάραλντ και η Σνέφριντ

Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 12/05/1956…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 12/05/1956
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 12/05/1956

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 3 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 1

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments