Υμνητική επιστολή του Ναυάρχου Byrd στον Έλληνα βοηθό του, Επαμεινώνδα Δημόπουλο…

Υμνητική επιστολή του Ναυάρχου Byrd στον Έλληνα βοηθό του, Επαμεινώνδα Δημόπουλο...
0
(0)

Ο Επαμεινώνδας Δημόπουλος γεννήθηκε το 1905 στο χωριό Σιβίστα της ορεινής Κορινθίας. Σε ηλικία δέκα ετών εγκαταστάθηκε στην Αμερική, όπου ζούσαν ήδη τα μεγαλύτερα αδέλφια του. Εκεί, άλλαξε το όνομά του σε Pete J. Demas.

Μόλις έγινε είκοσι ετών, έτυχε να γνωριστεί με τον σπουδαίο εξερευνητή, Ναύαρχο Richard E. Byrd. Το χρονικό διάστημα 1928-1930, ο Pete J. Demas έλαβε μέρος στην πρώτη εξερευνητική αποστολή του Ναυάρχου Byrd στον Νότιο Πόλο, αλλά και το 1934, στη δεύτερη αποστολή που ακολούθησε.

Επαμεινώνδας Δημόπουλος (1905 - 1979)
Επαμεινώνδας Δημόπουλος (1905 – 1979)

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο Demas είχε προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στις εξερευνήσεις αυτές. Τα αξιοθαύμαστα προσόντα και τα προτερήματά του, τα οποία είχε επιδείξει, υπερνικώντας τις πρωτοφανείς δυσκολίες και την αφιλοξενία των πολικών εκτάσεων, όπου τα στοιχεία της Φύσης ήταν ασυγκράτητα και ακαταμάχητα, είχαν υμνηθεί μέσω μιας επιστολής, την οποία είχε απευθύνει προσωπικώς σε αυτόν ο διάσημος εξερευνητής.

Richard Byrd (25/10/1888 - 11/03/1957)
Richard Byrd (25/10/1888 – 11/03/1957)

Η επιστολή είχε ως εξής:

“Αγαπητέ μου Pete Demas,
τώρα που οι εργασίες της αποστολής μας πλησιάζουν προς το τέρμα, αισθάνομαι ότι είναι υποχρέωση και καθήκον μου συνάμα να συντάξω μια επιστολή και να εκθειάσω τις υπέροχες και πολύτιμες υπηρεσίες σου, οι οποίες είναι συνυφασμένες με την διείσδυσή μας και στους δύο Πόλους.

Βρίσκω ότι ένα από τα χαρακτηριστικά των αρκτικών εξερευνήσεων είναι ότι εκεί, ευθύς αμέσως, αποκαλύπτονται τα προτερήματα του ανθρώπου και η αληθινή του φύση.

Ενώ στον πολιτισμένο κόσμο δε δύναται να γνωρίσει κανείς ειλικρινώς ούτε τον γείτονά του, έστω και κατόπιν μακροχρόνιας συναναστροφής, στους Πόλους, αντιθέτως, είναι ακατόρθωτο να συγκαλύψει κανείς τον χαρακτήρα του, έστω και για λίγο μόνο καιρό.

Εσύ, Pete, ήρθες εθελοντής στην εργασία αυτή, προσφέροντας αληθινές προσωπικές θυσίες και το πνεύμα του πατριωτισμού, το οποίο σου υπαγόρευσε να το κάνεις αυτό, αναγνωρίστηκε από όλους ανεξαιρέτως.

Το έργο, στο οποίο ετάχθης, δεν ήταν εύκολο. Εσύ, όμως, το διαχειρίστηκες με έξυπνο, τέλειο και ανδρικό τρόπο. Οι προσπάθειές σου να υπηρετήσεις από εξαιρετικά δύσκολες θέσεις, μου έχουν κάνει τεράστια εντύπωση και δε θα παύσω βαθύτατα να ενδιαφέρομαι για το μέλλον σου. Με την ενεργητικότητά σου και την ιδιοφυΐα σου, δε θα αργήσεις να δημιουργήσεις φήμη γύρω από το όνομά σου.

Εγώ, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της εξερευνητικής ομάδας, σου οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη. Απέδειξες ότι είσαι ικανός και άριστος εργάτης, αλλά και άψογος κύριος. Με το οξύ σου πνεύμα, απέσπασες τη βαθιά εκτίμηση κάθε μέλους των εξερευνητικών αποστολών.

Δικός σου,
Ναύαρχος Richard E. Byrd”

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΣΚΡΙΠ”, στις 09/05/1930…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΣΚΡΙΠ", στις 09/05/1930
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΣΚΡΙΠ”, στις 09/05/1930

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 0

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments