Οι απόψεις του Καθηγητή Παύλου Σαντορίνη για το φαινόμενο των ιπτάμενων δίσκων…

Οι απόψεις του Καθηγητή Παύλου Σαντορίνη για το φαινόμενο των ιπτάμενων δίσκων...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Το θέμα των άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων αναζωπυρώθηκε το 1966, με αφορμή μια σειρά σοβαρών περιστατικών εμφανίσεων ιπτάμενων δίσκων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Αμερικανός αστρονόμος Άλλεν Χάινεκ, ο οποίος εκείνη την εποχή συμμετείχε στο Πρόγραμμα Γαλάζιο Βιβλίο (Project Blue Book, 1952 ως 1969), το οποίο μελετούσε το θέμα των Α.Τ.Ι.Α., εξέφρασε την άποψη ότι το φαινόμενο των παράξενων αυτών αντικειμένων οφείλονταν στις αναθυμιάσεις των ελωδών εκτάσεων, που συναντώνται με τα στρώματα της ατμόσφαιρας και αναφλέγονται, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της άνοιξης. Εν τούτοις, ο ίδιος ο Χάινεκ προσέθετε ότι η εξήγηση αυτή δεν αποτελούσε και πλήρη απόδειξη για τη φύση του φαινομένου.

Γιόζεφ Άλλεν Χάινεκ (01/05/1910 - 27/04/1986)
Γιόζεφ Άλλεν Χάινεκ (01/05/1910 – 27/04/1986)

Παρ’ όλα αυτά, όμως, καμία επιστημονική εξήγηση δεν μπορούσε να κλονίσει την πίστη εκείνων που βεβαίωναν ότι είχαν δει αυτά τα περίεργα οχήματα στον ουρανό. Στην Πολιτεία του Μίσιγκαν, τον Μάρτιο του 1966, πολυάριθμοι αυτόπτες μάρτυρες βεβαίωναν ότι είχαν δει φωτεινά αντικείμενα να πετούν σε σχηματισμούς, σε ύψος πενήντα μέτρων από το έδαφος και μάλιστα, με ήχο παρόμοιο με τη σειρήνα ενός ασθενοφόρου (το θέμα το έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενο άρθρο που μπορείτε να βρείτε εδώ).

Ένα από τα Α.Τ.Ι.Α. που θέαθηκαν στην περιοχή του Μίσιγκαν, τον Μάρτιο του 1966
Ένα από τα Α.Τ.Ι.Α. που θέαθηκαν στην περιοχή του Μίσιγκαν, τον Μάρτιο του 1966

Ενενήντα μαθήτριες του Κολλεγίου του Hillsdale, μαζί με τη Διευθύντριά τους, επεσήμαναν, επίσης, την εμφάνιση ενός μυστηριώδους ιπτάμενου αντικειμένου, που εξέπεμπε πολύχρωμες λάμψεις. Οι λάμψεις, όμως, κατά παράξενο τρόπο, έσβηναν, μόλις πλησίαζε ένα περιπολικό της Αστυνομίας. Τελικά, αποκαλύφθηκε ότι οι μυστηριώδεις φωταψίες προέρχονταν από ένα γειτονικό Κολλέγιο, σπουδαστές του οποίου ομολόγησαν ότι οι ίδιοι τις προκαλούσαν, προσπαθώντας κατ’ αυτό τον τρόπο να εντυπωσιάσουν τις εύπιστες συναδέλφους τους.

Το ίδιο συνέβη και στην Καλιφόρνια, όπου φοιτητές του Πανεπιστημίου ανέφεραν ότι τα μυστηριώδη αντικείμενα ήταν μπαλόνια με διαλείποντα φώτα, που τα είχαν εξαπολύσει οι ίδιοι.

Φοιτήτριες του Κολλεγίου του Hillsdale του Μίσιγκαν, στέκονται σ' ένα παράθυρο των κοιτώνων τους απ' το οποίο, όπως είπαν, είδαν ένα Α.Τ.Ι.Α. το οποίο παρατηρούσαν επί αρκετές ώρες της νύχτας της 21ης Μαρτίου 1966
Φοιτήτριες του Κολλεγίου του Hillsdale του Μίσιγκαν, στέκονται σ’ ένα παράθυρο των κοιτώνων τους απ’ το οποίο, όπως είπαν, είδαν ένα Α.Τ.Ι.Α. το οποίο παρατηρούσαν επί αρκετές ώρες της νύχτας της 21ης Μαρτίου 1966

Στην Ατλάντα, ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου της πόλης διασκέδαζε εξαπολύοντας και αυτός μικρά αερόστατα, φωτιζόμενα εσωτερικά.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας, Robert McNamara, διέψευδε κατηγορηματικά «την ύπαρξη αγνώστων ιπτάμενων αντικειμένων, οδηγούμενων από εξωγήινα όντα».

Robert McNamara (09/06/1916 - 06/07/2009)
Robert McNamara (09/06/1916 – 06/07/2009)

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μέχρι και τότε, το 1966, οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές είχαν αναφέρει ότι περίπου δέκα χιλιάδες μυστηριώδη αντικείμενα είχαν επισημανθεί στις ΗΠΑ, αλλά τα περισσότερα από αυτά, καθώς διαπιστώθηκε, ήταν αστέρες, μετεωρίτες, που μάλιστα είχε εξακριβωθεί και η τοποθεσία της πτώσεώς τους, πλανήτες που, όπως η Αφροδίτη, το φως τους αντανακλώταν κατά κάποιο τρόπο από στρώματα νεφών, τεχνητοί δορυφόροι, αεροπλάνα, λάμψεις προβολέων, μεγάλα στρατοσφαιρικά μπαλόνια παρατηρήσεων, που ο άνεμος τα κινούσε με μεγάλη ταχύτητα.

Μόνο στις εκατό από αυτές τις περιπτώσεις δεν κατέστη δυνατό να δοθεί εξήγηση, αλλά οι ειδικοί απέρριπταν την ιδέα ότι επρόκειτο περί εξωγήινων συσκευών. Κανένα αστεροσκοπείο δεν είχε επισημάνει την παρουσία τους, ούτε και τις φωτογράφισε, όπως και κανένα ραντάρ δεν είχε εντοπίσει την παρουσία τους.

Βέβαια, οι αρμόδιοι απέκλειαν ότι μπορούσαν οι ιπτάμενοι δίσκοι να προέρχονταν από όντα που κατοικούσαν τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, διότι όλοι τους ή είναι υπερβολικά ψυχροί ή αντιθέτως θερμοί, μη διαθέτοντες οξυγόνο ή περιβάλλονται από δηλητηριώδη αέρια. Εν τούτοις, άλλοι υποστήριζαν ότι παρόμοια οχήματα μπορούσαν να είχαν κατασκευαστεί από όντα άλλων πλανητών, που ανήκαν σε άλλα ηλιακά συστήματα, που απέχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες έτη φωτός.

Από ελληνικής πλευράς, υπήρχε μία επιστημονική εξήγηση του φαινομένου, η οποία δόθηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξη του Καθηγητή του Πολυτεχνείου, Παύλου Σαντορίνη, το 1966.

Παύλος Σαντορίνης (1893-1986)
Παύλος Σαντορίνης (1893-1986)

Κατά τον Έλληνα Καθηγητή, οι ιπτάμενοι δίσκοι αποτελούσαν πραγματικότητα, βασιζόμενος σε αδιαμφισβήτητα περιστατικά και μαρτυρίες και μάλιστα, από ανθρώπους που βρίσκονταν σε διαφορετικούς τόπους, σε μαρτυρίες πιλότων της Αμερικανικής Αεροπορίας και σε άλλα επιστημονικά στοιχεία. Ο Σαντορίνης, αναφερόμενος στο βιβλίο του Γάλλου ερευνητή των Α.Τ.Ι.Α. Aime Michel, «Μυστηριώδη Ουράνια Αντικείμενα», που εκδόθηκε στο Παρίσι το 1958, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο περί οχημάτων, οδηγούμενων από όντα, προερχόμενα από άλλα ουράνια σώματα. Το βιβλίο του Aime Michel το προλόγιζε, μάλιστα, ο Πτέραρχος L. M. Chassin, πρώην Διοικητής της Αεροπορικής Άμυνας της Κεντρικής Ευρώπης, ο οποίος αναγνώριζε ότι στο θέμα των Α.Τ.Ι.Α. υπήρχε μία πραγματικότητα, που δεν έπρεπε να την αγνοούμε.

Aime Michel (12/05/1919 - 28/12/1992)
Aime Michel (12/05/1919 – 28/12/1992)

Το σπουδαίο ήταν ότι είχαν υπάρξει και διαπιστώσεις αποβιβάσεως των μυστηριωδών επιβατών αυτών των δίσκων, που φυσικά εξαφανίζονταν μόλις πλησίαζε κάποιος άνθρωπος.

«Όλοι, δε, οι επιβάτες αυτοί, κατά τις συμπίπτουσες περιγραφές, ήταν ύψους μεταξύ 90 και 110 εκατοστών, είχαν περίπου το σχήμα του ανθρώπου και ίδιο χαρακτηριστικό βηματισμό. Η σχετικώς μεγάλη κεφαλή τους βρισκόταν εντός μεταλλικού σκάφανδρου, προφανώς λόγω της ακαταλληλότητας του αέρα, για την αναπνοή των όντων αυτών», ανέφερε στη συνέντευξή του ο Καθηγητής Σαντορίνης.

Όσον αφορά στην επιστημονική εξήγηση αυτών των φαινομένων, ο Σαντορίνης αναφέρθηκε στη θεωρία του Γάλλου Plantier. Κατά τον Plantier, τα όντα που κατευθύνουν τα μυστηριώδη αυτά ουράνια οχήματα, έχουν τιθασεύσει τη δύναμη της βαρύτητας, με αποτέλεσμα τη δυνατότητα «του προσανατολισμού της προς οιαδήποτε κατεύθυνση και παραγωγής της υπό οιαδήποτε ένταση». Συνέπεια της επιδράσεως αυτής της δύναμης, την οποία ο Παύλος Σαντορίνης ονόμαζε «δύναμη Plantier», ήταν τα ανεξήγητα φαινόμενα, που συνόδευαν την εμφάνιση των ιπτάμενων δίσκων, όπως η έλλειψη θορύβου, παρά τη μεγάλη ταχύτητα κινήσεως εντός της ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα προς τον ορισμό της υποθετικής «δύναμης Plantier», ο αέρας που περιβάλλει ένα αντικείμενο, υφιστάμενος και αυτός τη δύναμη αυτή, ακολουθεί το αντικείμενο στην κίνησή του. Συνέπεια, επίσης, αυτού είναι ότι δεν υπάρχει καμία εμφάνιση θερμότητας, λόγω ακριβώς της έλλειψης τριβής.

Στο ερώτημα, γιατί τα εξωγήινα αυτά όντα δεν μας δίνουν μια απτή απόδειξη της ύπαρξής τους, η άποψη του Καθηγητή Σαντορίνη ήταν ότι τα όντα αυτά, για να πετύχουν τη δέσμευση της υποθετικής «δύναμης Plantier», πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται σε νοητικό και πνευματικό γενικώς επίπεδο, πολύ ανώτερο του ανθρωπίνου. Κατά συνέπεια, δεν είναι βέβαιο ότι με την κατάστασή μας μπορούμε να αντιληφθούμε ορισμένες εκδηλώσεις τους, που είναι υπαρκτές, αλλά πέραν των δυνατοτήτων της ανθρώπινης αντίληψής μας, όπως π.χ. ένας σκύλος δεν μπορεί να αντιληφθεί την τη διαφορά μεταξύ ενός κίονα ενός ναού από οποιαδήποτε άλλη πέτρα, διότι, όπως ανέφερε ο Σαντορίνης, απλώς αντιλαμβάνεται εκείνο που ανήκει στην πνευματική του στάθμη.

«Ρωτάμε γιατί δεν υπάρχουν επισκέπτες του Διαστήματος. Η απάντηση, όμως, είναι καταπληκτικής απλότητας: δεν υπάρχουν, επειδή μόνο οι οφθαλμοί μας τους βλέπουν, όχι όμως και το πνεύμα μας, που είναι ανίκανο προς τούτο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής συνέντευξης.

Τέλος, ο Καθηγητής Σαντορίνης αναφέρθηκε στη συνέντευξή του και στο περιστατικό, που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ το 1948, στην αεροπορική βάση Godman, που βρίσκεται κοντά στο Fort Knox, όπου φυλασσόταν όλος ο χρυσός των Ηνωμένων Πολιτειών (το θέμα το έχουμε παρουσιάσει σε άρθρο που μπορείτε να βρείτε εδώ).

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 10/04/1966…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 10/04/1966
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 10/04/1966

Σχετικά άρθρα

Αναζήτηση πολιτισμών στο Σύμπαν… Το "ψάξιμο", κατά τον Δρ. Σαγκάν, συνίσταται στη συγκέντρωση της προσοχής των...επιστημόνων, διεθνώς, σε μερικά "μυστηριώδη" σήματα, που εκπέμπονται...
Συνάντηση με θηλυκά εξωγήινα όντα στη Γαλλία, το 1954… Κατά τα λεγόμενά του, οι δύο αυτές μυστηριώδεις γυναίκες, οι οποίες επέβαιναν σε...ιπτάμενο δίσκο, είχαν ύψος 1,70 μέτρα, έφεραν δερμάτινα κράνη και γάντια και ήταν...πανέμορφες...
Το μέντιουμ που επιτύγχανε με απόλυτη ακρίβεια τη διάγνωση ασθενειών… Ένα καταπληκτικό φαινόμενο ζωικής ακτινοβολίας, που ξεπερνούσε σε...διεισδυτικότητα ακόμα και τις ακτίνες Χ, παρουσίαζε η επιστήμων μαία και...διορατική, Φιλία Καρακάση, όταν συγκέντρωνε όλη την ψυχική της ακτινοβολία πάνω...σε σώματα ασθενών...
Οι προσπάθειες του Νικολά Τέσλα να επικοινωνήσει με εξωγήινους το 1900… Ο Νικολά Τέσλα θεωρείται από τις λαμπρότερες μορφές της σύγχρονης επιστήμης και...πρωτοπόρος στη ρηξικέλευθη σκέψη...
Συνταρακτικές υποθέσεις Μαγείας, που απασχόλησαν τις Δικαστικές αίθουσες… Τον Ιούλιο του 1933, πολλές ελληνικές εφημερίδες δημοσίευσαν, με ειρωνικά κυρίως...σχόλια, μια άκρως περίεργη είδηση: Ένας Αθηναίος, ο Φ. Τσιρώνης, είχε υποβάλλει...στην Εισαγγελία μια πρωτότυπη μήνυση...
Ιπτάμενος δίσκος πάνω από τους Αγίους Αναργύρους… Το παράξενο αντικείμενο ακολουθούσε πορεία από τα δυτικά προς τα ανατολικά...
Α.Τ.Ι.Α. στον Πύργο Ηλείας… Στην Ζαχάρω, δύο συνεχόμενες νύχτες, παρατηρήθηκαν στον ουρανό φωτεινά ιπτάμενα...αντικείμενα, να κατευθύνονται με μεγάλη ταχύτητα προς τα δυτικά...
Ιπτάμενα αντικείμενα πάνω από την Θεσσαλονίκη… Τα ιπτάμενα αντικείμενα, όπως ανέφερε, θεάθηκαν πάνω από την Θεσσαλονίκη, την...Δράμα και άλλες περιοχές της Μακεδονίας...
Η ιστορία του μικρού Ζαν Κλωντ… Το δεκάχρονο παιδί κατέθεσε στην Χωροφυλακή ότι είδε δύο φορές ένα μυστηριώδες...ιπτάμενο αντικείμενο από το οποίο βγήκε "ένας ψηλός, ξανθός άνδρας με μακριά...μαλλιά"...
Α.Τ.Ι.Α. πάνω από τα Φίτζι… Επί οκτώ ώρες, το άγνωστο αντικείμενο διέσχιζε τον ουρανό με αστραπιαία ταχύτητα,...αλλάζοντας συνεχώς κατεύθυνση...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

3 σχόλια στο "Οι απόψεις του Καθηγητή Παύλου Σαντορίνη για το φαινόμενο των ιπτάμενων δίσκων…"

avatar
Spentzas Polykarpos
Επισκέπτης

αριστα τα του Σαντορινη Παυλου σας ευχαριστω πρα πολυ , αλλα αφηστε τα ελευθερα να τα εκτυπωνουμε του Σαντορινη ολα . επισης ανεβαστε τα σε jpg αρχεια να διαβαζονται – μεγενθυνονται οι εφημεριδες , αλλοιως πεστε μου που θα τις βρω τα φυλλα των σχετικων εφημεριδων για τον Σαντορινη Παυλο , ευχαριστω πολυ Πολυκαρπος Σπεντζας

Spentzas Polykarpos
Επισκέπτης

Σαντορινη Παυλο δυστυχως ξεχασαν παλιοι η δεν ζουν πια . Δεν ενημερωνεται κιοινο για Σαντορινη . Παρακαλω αναδημοσιευστε απαντα του Σαντορινη και στο face book ευχαριστω πολυ Σπεντζας Πολυκαρπος

Χρονοταξιδώτης_5000
Επισκέπτης
Χρονοταξιδώτης_5000

Στην ουσία ο καθηγητής Σαντορίνης μιλά και για όντα – Α.Τ.Ι.Α. από άλλες διαστάσεις τα οποία με την ανθρώπινη όραση δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά…αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον επειδή έτσι εξηγούνται και φαινόμενα καθαρά πνευματικά, ύλη θα μπορούσε να είναι πολλά άλλα εκτός από αυτά που μπορούμε να αντιληφθούμε ως άνθρωποι με τις αισθήσεις μας μόνο…