Η άμμος που τραγουδά…

Μπέρτραμ Τόμας (13/06/1892 - 27/12/1950)
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Ο Βρετανός εξερευνητής Μπέρτραμ Τόμας, κατά την διάρκεια ενός επιστημονικού ταξιδιού που πραγματοποίησε το 1930 στην Αραβία, υπήρξε μάρτυρας ενός περίεργου φαινομένου. Ενώ διέσχιζε την έρημο με τους συντρόφους του, άκουσε ξαφνικά, μέσα στην σιωπή, ένα βουητό.

Μπέρτραμ Τόμας (13/06/1892 - 27/12/1950)
Μπέρτραμ Τόμας (13/06/1892 – 27/12/1950)

Κάποιος από τους Άραβες του καραβανιού, έδειξε τότε ένα λόφο ύψους περίπου 70 μέτρων που βρισκόταν εμπρός τους και είπε: “Άκου πως τραγουδά!” Ήταν πράγματι ο αμμόλοφος που “τραγουδούσε” σαν μία ζωντανή ύπαρξη.

Ο Τόμας, παρατηρώντας από μακριά, κατόρθωσε μόλις να ξεχωρίσει ένα ελαφρό στροβίλισμα της άμμου στην κατωφέρεια του λόφου που ήταν προς τον άνεμο.

Σε μία άλλη περίπτωση, ο Τόμας διαπίστωσε ότι η άμμος που πατούσε η καμήλα του, έβγαζε έναν παράξενο ήχο. Κάποιος από τους ντόπιους, για τον οποίο το φαινόμενο ήταν συνηθισμένο, έδωσε την εξήγηση ότι “ο ήχος προερχόταν απ’ αυτούς που κατοικούσαν τον υψηλότερο των επτά κατώτερων κόσμων”. Γι’ αυτόν, όπως και για όλους τους Άραβες, ήταν η φωνή των πνευμάτων των αμμόλοφων.

“Η άμμος που τραγουδά” θεωρείται ως ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα και μυστηριώδη φαινόμενα της Φύσης. Οι αφηγήσεις επί του θέματος είναι πολλές.

Τζον Φίλμπυ (03/04/1885 - 30/09/1960)
Τζον Φίλμπυ (03/04/1885 – 30/09/1960)

Ένας άλλος εξερευνητής, ο Τζον Φίλμπυ, ο οποίος επισκέφτηκε την ίδια περιοχή της Αραβίας το 1932, ανέφερε πολλά επ’ αυτού. Ο Φίλμπυ αφηγούνταν ότι κάποιο απόγευμα, ενώ αναπαυόταν στην σκηνή του, άκουσε βαθείς και μουσικούς τόνους. Βγήκε από την σκηνή του και παρατήρησε ότι οι ήχοι προέρχονταν από έναν σύντροφό του, ο οποίος κυλιόταν στην κατωφέρεια του αμμόλοφου που βρισκόταν δίπλα στην κατασκήνωση.

“Ξαφνικά, η άμμος άρχισε να τραγουδά σε τόνους μουσικούς, ευχάριστους, ρυθμικούς και εξαιρετικώς βαθείς. Άκουσα το παράξενο αυτό κονσέρτο επί τέσσερα λεπτά”, ανέφερε ο Φίλμπυ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το φαινόμενο αυτό μόλις κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ενώ οι Κινέζοι είχαν παρατηρήσει το φαινόμενο τουλάχιστον 1000 χρόνια νωρίτερα. Ένας τέτοιος αμμόλοφος είναι γνωστός από τον 9ο μ.Χ. αιώνα σε μία τοποθεσία της επαρχίας Καν-Σου.

“Το θέρος ο αμμόλοφος παράγει ήχους σαν οι άνθρωποι ή τα άλογα τον διασχίζουν, η μουσική γίνεται τόσο ισχυρή, ώστε ακούγεται από πολύ μακριά”, αναφέρετε σε κείμενο της εποχής.

Αιμέ Φελίξ Τσίφελυ (07/05/1895 - 05/01/1954)
Αιμέ Φελίξ Τσίφελυ (07/05/1895 – 05/01/1954)

Ο εξερευνητής Αιμέ Φελίξ Τσίφελυ, ο ονομαζόμενος “σιδηρούς Ελβετός” επειδή μετέβη έφιππος από το Μπουένος Άιρες στην Ουάσιγκτον, παρατήρησε το ίδιο φαινόμενο και στις ακτές του Περού. Καθώς κοιμόταν στους πρόποδες ενός αμμόλοφου, ξύπνησε από κάποιον θόρυβο, που έμοιαζε με χτυπήματα τυμπάνου.

Την επόμενη ημέρα παρατήρησε ότι βρισκόταν κοντά σ’ ένα “τζεντιλάρ”, δηλαδή αρχαίο κοιμητήριο των Ινδιάνων. Τότε, μερικοί Ινδιάνοι τον ρώτησαν αν άκουσε το “μανσάγκ”. Ο Τσίφελυ ζήτησε να μάθει τη σημασία της συγκεκριμένης λέξης, που του φάνηκε ότι είχε κινεζική προέλευση. Έτσι, έλαβε την απάντηση ότι ο λόφος είχε καταληφθεί από τα πνεύματα και ότι κάθε βράδυ οι νεκροί του “τζεντιλάρ” χόρευαν έναν μακάβριο χορό υπό τους ήχους των τυμπάνων.

Αν και τα ωραιότερα κονσέρτα της “άμμου που τραγουδά” ακούγονταν μόνο στις ερήμους, εν τούτοις όμοια φαινόμενα είχαν διαπιστωθεί και στις θαλάσσιες ακτές, όπως στον Κόλπο του Λαιγκ, που βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Σκωτίας.

Ντε Λάνσεϋ Φορθ (1879-1933)
Ντε Λάνσεϋ Φορθ (1879-1933)

Ο Ντε Λάνσεϋ Φορθ, μετά από τις παρατηρήσεις που υπήρξαν και στην Αίγυπτο για την “άμμο που τραγουδά”, έδωσε την εξής ερμηνεία: “Υπάρχουν δύο είδη άμμου. Μια πολύ λεπτή άμμος, που αποτελεί το ανώτερο στρώμα, και μια πιο παχιά, που αποτελεί το κατώτερο και πιο στερεό στρώμα των αμμόλοφων. Όταν φυσά ισχυρός άνεμος, παρασύρει τη λεπτή άμμο, η οποία καταλήγει στις πλαγιές των αμμόλοφων. Το βράδυ, λοιπόν, που επικρατεί ηρεμία, η λεπτή άμμος κυλά σαν ρυάκι στις κατωφέρειες. Τότε, εξαιτίας της προστριβής των δύο ειδών άμμου, παράγεται ένας ήχος όμοιος με ψιθύρισμα, στον οποίο μπορεί κανείς να ξεχωρίσει μουσικές νότες, σαν αυτές του βιολοντσέλου”.

Η παραπάνω εξήγηση έβρισκε σύμφωνους πολλούς φυσικούς.

Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 16/08/1958…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ", στις 16/08/1958
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 16/08/1958

Σχετικά άρθρα

Το πόλτεργκαϊστ της Μπάιρον Στρητ… Όσο περνούσαν οι μέρες, το σπίτι συγκλονιζόταν από αόρατες σφυριές, γροθιές και...κάθε είδους χτυπήματα...
Έντονα τηλεκινητικά φαινόμενα στην Αθήνα, το 1937 (Μέρος Β)… Τα τηλεκινητικά φαινόμενα, που προκαλούσε, δεν αποδίδονταν επ' ουδενί σε απάτη ή...σε κάτι το υπερφυσικό, αλλά όλα ενεργούνταν στο φως της ημέρας...
Το στοιχειωμένο σπίτι του φιλόσοφου Αθηνόδωρου στην αρχαία Αθήνα… Στην αρχαία Αθήνα υπήρχε ένα ωραιότατο σπίτι, στο οποίο, όμως, δεν τολμούσε να...κατοικήσει κανείς, εξαιτίας ενός φαντάσματος, που έβγαινε τη νύχτα...
Οι Μαύρες Λειτουργίες του Μεσαίωνα… Στον Μεσαίωνα, η εκκλησιαστική δικαιοσύνη ήταν ανυπόφορα σκληρή και άτεγκτη, ενώ...τα χειρότερα εγκλήματα ήταν τα θρησκευτικά...
Μία μυστηριώδης θαλασσινή τραγωδία… Οι φάροι και οι φαροφύλακες επανειλημμένως χρησιμοποιήθηκαν ως θέματα...αστυνομικών και διαφόρων άλλων περιπετειωδών θαλασσινών μυθιστορημάτων, επειδή...συγκεντρώνουν διαβρωτική γοητεία...
Ανεξιχνίαστη έκρηξη στον Αργοσαρωνικό… ...στα ανοιχτά του Σαρωνικού, προς την Αίγινα, θεάθηκε αρχικά μία μεγάλη λάμψη και...στη συνέχεια ακούστηκε ένας εκκωφαντικός κρότος...
Τα όνειρα κατά τους αρχαίους συγγραφείς… Τα "θεϊκά όνειρα" απασχολούσαν τους συγγραφείς και πρώτον απ' όλους τον...Αριστοτέλη. Άλλωστε, για την εξήγησή τους υπήρχαν οι "υποκριτές", δηλαδή οι...ερμηνευτές των ονείρων...
Η στιγματική Therese Neumann… Η Therese Neumann γεννήθηκε στο χωριό Konnersreuth της Βαυαρίας, στη Γερμανία, όπου και έζησε...όλη της τη ζωή. Ήταν παιδί μιας φτωχής...
Οι μάγισσες της Σερβίας… ...οι μάγισσες καταγίνονται με πολύ ζήλο στο κακό...
Το στοιχειωμένο σπίτι της Νορμανδίας, το 1926… Σε μια μικρή πόλη της Νορμανδίας κατοικούσε η οικογένεια του απόστρατου...Συνταγματάρχη Λεντέκ, αποτελούμενη από τον ίδιο, τη γυναίκα του...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.