Χαμένες πολιτείες – Πομπηία, Τροία, Ιεριχώ, Σόδομα και Γόμορρα…

Πομπηία
4
(1)

Το 1738, η Μαρία – Αμαλία – Χριστίνα, βασίλισσα των Δύο Σικελιών, καθώς ανέσκαπτε τους κήπους στα ανάκτορα της Νεαπόλεως, άρχισε παράλληλα ανασκαφές και στις γύρω περιοχές, ώσπου τελικά στις 11 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, αποκαλύφθηκαν τα υπολείμματα της Πομπηίας, που είχε ταφεί το 79 μ.Χ., κατά την έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιου.

Πομπηία
Πομπηία

Τα Χριστούγεννα του 1829, ένας εργοστασιάρχης της γερμανικής επαρχίας του Μεκλεμβούργου, χάρισε στον μικρό του γιο ένα εικονογραφημένο βιβλίο, που μια από τις εικόνες του παρίστανε τον Αινεία να εγκαταλείπει τη φλεγόμενη πολιτεία του.

Χάινριχ Σλήμαν (06/01/1822 - 26/12/1890)
Χάινριχ Σλήμαν (06/01/1822 – 26/12/1890)

Ύστερα από σαράντα τέσσερα χρόνια, ο Χάινριχ Σλήμαν – το αγοράκι που είχε γίνει πια αρχαιολόγος – ανακάλυψε το ανάκτορο και τους θησαυρούς του Πριάμου, του βασιλιά της Τροίας, που είχε απαθανατίσει ο Όμηρος.

Οι ανασκαφές του Σλήμαν, 1872
Οι ανασκαφές του Σλήμαν, 1872

Μια άλλη χαμένη πολιτεία, που ανασύρθηκε από τη λήθη, ήταν η Ιεριχώ, περίφημη από τις σάλπιγγες του Ιωσήα. Από το 1930 έως το 1936, ξεθάφτηκε από την άμμο που σκέπαζε τα ερείπιά της.

Τα ερείπια της Ιεριχούς
Τα ερείπια της Ιεριχούς

Αντιθέτως, οι αρχαιολόγοι είχαν λιγότερη τύχη με τα Σόδομα και τα Γόμορρα, τις δύο βιβλικές πολιτείες της απώλειας, που είχαν ολοσχερώς καταστραφεί από το πυρ του Ουρανού.

Ματέστ Αγκρέστ
Ματέστ Αγκρέστ

Ένας Σοβιετικός επιστήμονας, ο καθηγητής Αγκρέστ, διατύπωσε το 1950 την υπόθεση ότι πολλά χρόνια προ Χριστού, αστροναύτες από άλλον πλανήτη εξαπέλυσαν πυρηνικό όλεθρο εναντίον της Γης, εξαφανίζοντας από τον χάρτη τις βιβλικές αυτές πολιτείες. Επομένως, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Σοβιετικού επιστήμονα, δε θα μπορέσουμε ποτέ να ανακαλύψουμε τα ερείπιά τους.

Τμήμα του θησαυρού του Πριάμου
Τμήμα του θησαυρού του Πριάμου

Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 15/06/1966…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 15/06/1966
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 15/06/1966

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 4 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 1

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments