Το φάντασμα του καλόγηρου…

Το φάντασμα του καλόγηρου...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Το 1907 εκδόθηκε το βιβλίο του διάσημου Άγγλου συγγραφέα Charles George Harper, με τίτλο «Στοιχειωμένα Σπίτια», που πυροδότησε πληθώρα συζητήσεων, αλλά και αντεγκλήσεων, όπου κι αν διαβάστηκε στον κόσμο.

Charles George Harper (1863 - 1943)
Charles George Harper (1863 – 1943)

Το βιβλίο διηγούνταν συνταρακτικές μεταφυσικές ιστορίες, που λάμβαναν χώρα στα φημισμένα στοιχειωμένα σπίτια της Αγγλίας. Ειπώθηκαν γεγονότα, που διάβρωναν την κοινή λογική και εμφυσούσαν τον τρόμο για το άγνωστο.

Ο Επίσκοπος του Winchester, Samuel Wilberforce, είχε διηγηθεί στον συγγραφέα Charles George Harper ένα καταπληκτικό περιστατικό, που του είχε συμβεί, όταν ήταν ακόμη ένας απλός ιερέας σ’ ένα χωριό του Hampshire.

Ο Επίσκοπος του Winchester και ο ξακουστός συγγραφέας συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν ποτέ δημοσίως το όνομα του χωριού, αλλά κυρίως της οικογένειας, ώστε να προστατέψουν τα μέλη της από την αδιακρισία των ανθρώπων.

Samuel Wilberforce (07/09/1805 - 19/07/1873)
Samuel Wilberforce (07/09/1805 – 19/07/1873)

Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της μια γνωστή καθολική οικογένεια της περιοχής. Ήταν ένα βράδυ παγερό του Δεκεμβρίου. Ο αιδεσιμότατος Wilberforce, καθώς έβγαινε από το δωμάτιό του, για να παραστεί στο δείπνο, που θα σερβιριζόταν στις 19:00, συνάντησε στον διάδρομο έναν καλόγηρο, που κατευθυνόταν στη βιβλιοθήκη του σπιτιού.

Αρχικά, νόμισε πως ήταν κάποιος επισκέπτης της οικογένειας κι έτσι, δεν ξαφνιάστηκε καθόλου. Ύστερα από λίγο, κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο αιδεσιμότατος Wilberforce ρώτησε την οικοδέσποινα αν θα καθόταν μαζί τους κι ο καλόγηρος, που είχε συναντήσει προηγουμένως στη βιβλιοθήκη.

Η οικοδέσποινα κιτρίνισε αυτομάτως κι άρχισε να τρέμει. Η ταραχή της δε μπορούσε να κρυφτεί, παρά τα προσχήματα. Αφού κατάφερε να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της, παραδέχτηκε στον ιερωμένο που είχε μπροστά της, ότι ο καλόγηρος ήταν το φάντασμα του σπιτιού της. Ήταν άλλοτε ο πνευματικός της οικογένειάς της για πολλά χρόνια και είχε πεθάνει εντελώς ξαφνικά κι απροσδόκητα.

Γύρω στις 23:30 το ίδιο βράδυ, ο αιδεσιμότατος Wilberforce καθόταν αναπαυτικά στη βιβλιοθήκη, επιφανειακά αφοσιωμένος στο διάβασμά του και συνάμα, αρκετά αναστατωμένος από τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί, όταν είδε την πόρτα να ανοίγει και να μπαίνει ο καλόγηρος. Ο αιδεσιμότατος δεν έχασε την ψυχραιμία του. Μόλις, όμως, είδε το φάντασμα να κατευθύνεται στο ερμάρι των βιβλίων και να ψάχνει εναγωνίως κάτι να βρει, σαν να ήταν πλάσμα ολοζώντανο, ο Samuel Wilberforce φοβήθηκε πραγματικά.

Μάλιστα, μη βρίσκοντας προφανώς εκείνο που ζητούσε, ο καλόγηρος έριξε μια φευγαλέα ματιά στον χώρο και αποχώρησε ήρεμα, κλείνοντας πίσω του την πόρτα.

Ο αιδεσιμότατος έμεινε κατάπληκτος. Δε μπορούσε να συνέλθει από τον φόβο και πήγε γρήγορα στο δωμάτιό του, για να πλαγιάσει. Για πολλή ώρα, όμως, δε μπορούσε να ησυχάσει, προσπαθώντας να συμβιβάσει την απιστία του στην ύπαρξη φαντασμάτων, με την οπτασία που είχε αναμφισβήτητα δει.

Την επόμενη βραδιά, ο αιδεσιμότατος Wilberforce πήγε και πάλι στη βιβλιοθήκη, όπου αποφάσισε να περιμένει στωικά την εμφάνιση του φαντάσματος. Γύρω στις 23:00, ακούστηκε η σκάλα να τρίζει, η πόρτα άνοιξε διάπλατα και εισήρθε στον χώρο η απόκοσμη φιγούρα. Χωρίς να φοβηθεί, τον ρώτησε τι ήταν αυτό που γύρευε.

Hampshire, φωτογραφία εποχής
Hampshire, φωτογραφία εποχής

Ο καλόγηρος τον κοίταξε στα μάτια και του χαμογέλασε με γλυκύτητα. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι αδυνατούσε να απευθύνει τον λόγο σε κάποιον, αν δεν του μιλούσε εκείνος πρώτα. Έπειτα, του εξήγησε πως έψαχνε να βρει έναν φάκελο με έγγραφα, που έπρεπε οπωσδήποτε να παραμείνουν μυστικά και τα οποία είχε κρύψει σε μια θέση της βιβλιοθήκης, λίγο πριν πεθάνει, ώστε να μην πέσουν σε λάθος χέρια. Αν δεν τα έβρισκε, είπε στον αιδεσιμότατο, δε θα αναπαυόταν ποτέ εν ειρήνη μέσα στον τάφο του.

Ο Samuel Wilberforce, λοιπόν, προσφέρθηκε με μεγάλη χαρά να τον βοηθήσει να βρει τα πολύτιμα έγγραφά του κι ο καλόγηρος δέχτηκε. Πήρε την κινητή ξύλινη σκάλα, τη μετέφερε σ’ ένα συγκεκριμένο μέρος της βιβλιοθήκης κι άρχισε να ψάχνει επιμόνως. Κάποια στιγμή, εντόπισε τα έγγραφα, τα έδειξε στον καλόγηρο και τον ρώτησε τι έπρεπε να κάνουν με αυτά.

Ο μυστηριώδης επισκέπτης από το υπερπέραν κοίταξε τον αιδεσιμότατο Wilberforce με βλέμμα παράδοξο και του είπε κατηγορηματικά πως τα έγγραφα αυτά έπρεπε να καούν, καθ’ ότι περιείχαν σοβαρά μυστικά της οικογένειας, της οποίας αυτός είχε για πολλά χρόνια διατελέσει πνευματικός, άρα και εξομολογητής. Η αποκάλυψή τους, πρόσθεσε, θα έφερνε τεράστια δεινά και συμφορές στους ανθρώπους του σπιτιού.

Έτσι, οι δυο τους συμφώνησαν να ρίξουν τα κιτρινισμένα χαρτιά στο τζάκι κι όταν έγιναν όλα στάχτη, ο καλόγηρος χάθηκε από μπροστά του και δεν ξαναφάνηκε ποτέ και σε κανέναν.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΜΠΟΥΚΕΤΟ», στις 12/04/1928…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "ΜΠΟΥΚΕΤΟ", στις 12/04/1928
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΜΠΟΥΚΕΤΟ», στις 12/04/1928

Σχετικά άρθρα

Το στοιχειωμένο Κάστρο του Δουβλίνου… Το Κάστρο του Δουβλίνου, το σκυθρωπό αυτό κτίριο που θυμίζει μεσαιωνική φυλακή,...συχνά γίνεται το πρώτο θέμα της ειδησεογραφίας, εξαιτίας των φαντασμάτων του...
Σμήνη ιπτάμενων δίσκων πάνω από την Ευρώπη… "Πύρινες σφαίρες" που διέσχιζαν την ατμόσφαιρα με ταχύτητα δορυφόρου...παρατηρήθηκαν την ίδια ώρα, στη 01:15, στη Γενεύη, στο Στρασβούργο, στο Παρίσι και στο...Κεντ της Αγγλίας...
Οι πιο παράξενες εμφανίσεις πνευμάτων… Σ' ένα σπίτι στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, εμφανιζόταν πολύ συχνά τις νύχτες ένα...φάντασμα με λευκό, διάφανο σώμα και πρόσωπο κατάμαυρο...
Το φάντασμα του Ανεμογιάννη… ...αντιλήφθηκαν μίαν άλλη σκιά καβάλα σ' ένα άσπρο άλογο, εκατό μέτρα μπροστά τους...
Το μέγα μυστήριο της Τηλεπάθειας… Σύμφωνα με τον Άγγελο Τανάγρα, μια εξήγηση του φαινόμενου ήταν ότι η Μαρία...Καλογεροπούλου θα είχε αντιληφθεί την τοποθέτηση των μετοχών ασυνείδητα και η...μνήμη της, κατά τη διάρκεια του ύπνου, της επανέφερε την πληροφορία με τρόπο...συμβολικό...
Το φάντασμα του Σάουθ Μιμς… ... εξιστόρησε πως κάποια νύχτα που βρέθηκε στο λιβάδι, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με το...φάντασμα του χωριού, που χάθηκε ευθύς μόλις άναψε το φακό του...
Οι έρευνες για τη μεταβίβαση της σκέψης… "Οι νόμοι της κυβερνητικής ορίζουν την εξ αποστάσεως μετάδοση της σκέψης",...θεωρούσε ο Καθηγητής Leonid Vasiliev, Διευθυντής των εργαστηρίων...
Το στοιχειωμένο σπίτι της οδού Μαυρομιχάλη, στην Αθήνα του 1913 (Μέρος Γ)… Εν τω μεταξύ, τον Γιώργο, τον μικρό γιο της οικογένειας, τον είχαν στείλει στο...σπίτι ενός θείου του, καθώς είχε υποστεί σοκ από όλα τα τρομακτικά και ανεξήγητα,...που διαδραματίζονταν στο στοιχειωμένο σπίτι της οδού Μαυρομιχάλη...
Το πόλτεργκαϊστ της Καστοριάς, το 1924… Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, συνέβησαν στο Μαύροβο της Καστοριάς περίεργα...φαινόμενα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας...
Το στοιχειωμένο Πρεσβυτέριο του Μπόρλεϊ… Το πιο στοιχειωμένο σπίτι της Αγγλίας, όπως το χαρακτήρισε ο διάσημος ερευνητής...Χάρι Πράις, μετά την έρευνα που διεξήγαγε το 1929...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.