Καταδίωξη Αγνώστου Ταυτότητας Υποβρυχίου Αντικειμένου σε Νορβηγικό φιόρδ…

Sognefjord
0
(0)

Ένα αγνώστου ταυτότητας υποβρύχιο αντικείμενο έκανε την εμφάνισή του τον Νοέμβριο του 1972 στο Φιορδ Σόνε (Sognefjord) των δυτικών ακτών της Νορβηγίας.

Sognefjord
Sognefjord

Αρχικά, η Νορβηγική Κυβέρνηση έστειλε ελικόπτερα για να ανιχνεύσουν την περιοχή, αλλά το έργο τους ήταν δύσκολο, καθώς το Φιορδ ήταν σκεπασμένο με πυκνό στρώμα πάγου. Γι’ αυτό τον λόγο, ζητήθηκε βοήθεια από την Αγγλία, από όπου θα έρχονταν ελικόπτερα με τελειοποιημένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό εντοπισμού.

Σκάφη του Νορβηγικού Πολεμικού Ναυτικού διεξήγαγαν έρευνες στην περιοχή, για τον εντοπισμό του αγνώστου αντικειμένου. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε η παραμικρή ηχητική επαφή με το μυστηριώδες υποβρύχιο, εκφράστηκε η άποψη από πηγές του Ναυτικού ότι το άγνωστο υποβρύχιο είχε παγιδευτεί στον επικίνδυνο βυθό του Φιορδ.

Το Νορβηγικό πολεμικό σκάφος “Τρόντχαϊμ” είχε επισημάνει με τα ειδικά όργανά του το υποβρύχιο και έριξε μερικές προειδοποιητικές βόμβες βυθού.

Ο Στρατηγός Γκούντερσεν, Αρχηγός των Επιτελείων της Νορβηγίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι βάσει των ισχυόντων κανονισμών, τα Νορβηγικά πολεμικά μπορούσαν να καταβυθίσουν το σκάφος, εάν δεν απαντούσε στις προειδοποιήσεις τους.

Το Ναυαρχείο είχε ήδη λάβει υπόψη του τις επιπτώσεις για την περίπτωση όπου το άγνωστο υποβρύχιο ήταν πυρηνικό, πρόσθετε ο Στρατηγός.

Στις 29 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας ανακοίνωνε ότι το μυστηριώδες υποβρύχιο είχε διαφύγει στα διεθνή ύδατα. Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρονταν μεταξύ άλλων ότι δεν εξακριβώθηκε η εθνικότητα του διαφυγόντος υποβρυχίου, καθώς επίσης ότι είχαν ανακληθεί όλες οι διαταγές για τη καταδίωξή του.

Οι Στρατιωτικές Αρχές της Νορβηγίας απέφευγαν να χαρακτηρίσουν επίσημα το αντικείμενο ως υποβρύχιο και μόλις στις 25 Νοεμβρίου το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωνε ότι επρόκειτο περί υποβρυχίου, το οποίο δρούσε στην περιοχή του Φιορδ.

Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε σε μία σειρά από άρθρα στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 24, 27 και 29/11/1972…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ", στις 27/11/1972
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 27/11/1972

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 0

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments