Υπάρχει πράγματι το τέρας του Λοχ Νες;

Στιγμιότυπο από το φιλμ 30 χιλιοστών που τράβηξε ο Τιμ Ντίνσντεηλ
0
(0)

Το ερώτημα τέθηκε υπό μορφής άρθρου που δημοσιεύθηκε στις 02/03/1966 στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”. Αφορμή για το άρθρο στάθηκε η συζήτηση που είχε ήδη ξεκινήσει γύρω από την ανάλυση μίας φωτογραφίας που πάρθηκε το 1960 από τον Βρετανό Τιμ Ντίνσντεηλ. Η φωτογραφία παρουσιάστηκε στην εκπομπή του BBC “Πανόραμα”, χωρίς να έχει προηγηθεί, ως τότε, ανάλυση εμπειρογνωμόνων.

Η φωτογραφία αναλύθηκε από εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Άμυνας της Μ. Βρετανίας, οι οποίοι ανέφεραν την πιθανότητα ο “μύθος” του Λοχ Νες να είναι ένα γιγαντιαίο ζωντανό πλάσμα μήκους σχεδόν 30 μέτρων. Το φιλμ 16 χιλιοστών αναλύθηκε έπειτα από αίτημα του Υπουργού Αμύνης Λόρδου Σάκλετον.

Τιμ Ντίνσντεηλ (1924 - 1987)
Τιμ Ντίνσντεηλ (1924 – 1987)

Η ανάλυση έγινε από τους αξιωματικούς του Κέντρου Πληροφοριών Αεροπορικής Αναγνωρίσεως, που θεωρούνταν ως οι καλύτεροι ερμηνευτές προβληματικών φωτογραφιών. Η φωτογραφία πάρθηκε από ένα ύψωμα στις όχθες της λίμνης και έδειξε ένα τριγωνικό αντικείμενο ύψους 1,5 μέτρου να κινείται μέσα στο νερό σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Οι ειδικοί έκαναν μετρήσεις υπολογίζοντας τις συνθήκες φωτισμού, την γωνία του αντικειμένου, την θέση του φακού, κλπ.

Ύστερα, σύγκριναν την φωτογραφία του “τέρατος” με αυτήν ενός μικρού πλοίου που είχε παρθεί το ίδιο πρωί. Το σκάφος κατευθυνόταν προς την ίδια κατεύθυνση με το “τέρας” και με την ίδια, περίπου, ταχύτητα.

Τα αποτελέσματα της σύγκρισης ήταν εκπληκτικά. Η φωτογραφία του σκάφους έδειχνε ακανόνιστη επιφάνεια. Αυτό, είπαν, ήταν φυσικό για ένα αντικείμενο σαν το πλοίο που δεν έχει συνεχή επιφάνεια. Με αυτό εννοούσαν ότι οι μικρές φωτογραφίες από μεγάλη απόσταση, οι οποίες και με μεγέθυνση δεν δείχνουν λεπτομέρειες, είναι δυνατόν να μας δώσουν μία ιδέα για αυτό που παρουσιάζουν από το περίγραμμα. Π.χ. ένα πλοιάριο με κατάρτι, καμπίνα και πλήρωμα θα παρουσίαζε μία ασυνεχή εικόνα. Στην φωτογραφία, όμως, του “τέρατος” παρουσιάζεται ένα συνεχές τριγωνικό περίγραμμα.

Αυτή η ένδειξη απέκλεισε το ενδεχόμενο πλοίου επιφανείας. Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων έλεγε: “Μπορεί να αποκλεισθεί η ιδέα ότι πρόκειται περί υποβρυχίου πλοίου για διάφορους λόγους και απομένει το συμπέρασμα ότι πιθανώς είναι ζωντανό αντικείμενο”.

Στιγμιότυπο από το φιλμ 30 χιλιοστών που τράβηξε ο Τιμ Ντίνσντεηλ
Στιγμιότυπο από το φιλμ 30 χιλιοστών που τράβηξε ο Τιμ Ντίνσντεηλ

Στην έκθεση, επίσης, υπολογίστηκαν ότι το αντικείμενο είχε μήκος 27 μέτρων, ύψος 1,5 μέτρου και κινούνταν με ταχύτητα 16 χιλιομέτρων την ώρα.

Έπειτα από την δημοσίευση της έκθεσης, ο Λόρδος Σάκλετον δήλωσε τα εξής: “Πράγματι, μάλλον εξεπλάγην όταν διάβασα την έκθεση, η οποία εκκίνησε το ενδιαφέρον μου. Εγώ ουδέποτε πίστεψα στο τέρας. Αλλά μου είναι δύσκολο να προεξοφλήσω το πόρισμα της εκθέσεως.”

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 02/03/1966
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 02/03/1966

Αξιολογήστε το άρθρο

Επιλογή βαθμολογίας

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Βαθμολογία - σύνολο αξιολογήσεων: 0

Καμία αξιολόγηση ως τώρα...

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα τη θεματολογία μας...

Ακολουθήστε μας στα social media!

guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments