Το φάντασμα του Παλαμηδίου…

Το φάντασμα του Παλαμηδίου…
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Η 9η Ιουνίου 1895 υπήρξε ημέρα ζωηρών συγκινήσεων για τη μικρή πόλη του ιστορικού Ναυπλίου. Την προηγούμενη νύχτα, ένα φάντασμα είχε φανερωθεί στο Παλαμήδι, το φρούριο που υψώνει τον μεγαλοπρεπή όγκο του πάνω από τη γραφική πόλη.

Κατά τα μεσάνυχτα, πολύ δυνατοί κρότοι ακούστηκαν μέσα στη μικρή εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, που βρίσκεται στο πρώτο προαύλιο των φυλακών. Την ίδια στιγμή, το ανοιχτό παράθυρο της εκκλησίας σφραγίστηκε ορμητικά, εξαπολύοντας δριμύ πάταγο, χωρίς να φυσά ούτε πνοή ανέμου.

Οι σκοποί, που βρίσκονταν στις επάλξεις, ακούγοντας τους τρομακτικούς θορύβους, ρώτησαν από πάνω τον συνάδελφό τους σκοπό του προαυλίου να μάθουν από πού προέρχονταν οι απροσδιόριστοι κρότοι.

Ο σκοπός πήγε στο άλλο ανοιχτό παράθυρο του ναού κι άκουγε ισχυρότατους τριγμούς στο εσωτερικό του, σαν να γινόταν μέγας σεισμός. Κοίταξε μέσα στην εκκλησία προσεχτικά κι είδε έναν μαυροφορεμένο άνθρωπο να πηγαινοέρχεται πάνω – κάτω, πότε προς το τέμπλο και πότε προς την πόρτα. Σε μια στιγμή, η μαύρη αυτή σκιά χάθηκε στο Ιερό, κρύφτηκε πίσω από την Αγία Τράπεζα και πάλι φανερώθηκε.

Παλαμήδι, δεκαετία 1930
Παλαμήδι, δεκαετία 1930

Ο σκοπός κάλεσε αμέσως τον υπαρχιφύλακα δεκανέα, πλησίασαν μαζί κι είδαν τον μυστηριώδη άνθρωπο να κάθεται ήρεμα στο σκαλοπάτι της Ωραίας Πύλης. Ειδοποιήθηκε κι ο αρχιφύλακας λοχίας του φυλακίου του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος, μόλις έμαθε ότι υπάρχει κάποιος μέσα στον ναό, άνοιξε ευθύς το κελί των φυλακών που συνόρευε με την εκκλησία, δηλαδή το μόνο κελί που πίστευε ότι μπορούσε να γίνει απόδραση κρατουμένου. Ο λοχίας καταμέτρησε τους κατάδικους και τους βρήκε σωστούς σε αριθμό, δηλαδή 26.

Πραγματικά έκπληκτος ο λοχίας, μαζί με δυο συντρόφους του, κατευθύνθηκαν στο παράθυρο που είχε κλείσει ανεξήγητα. Ο λοχίας το έσπρωξε με δύναμη και βρέθηκε αντιμέτωπος με τον μαυροφορεμένο άντρα.

«Τις ει;», τον ρώτησε με βροντερή φωνή, αλλά δεν έλαβε καμιά απάντηση. Ετοίμαζαν τα όπλα τους και ξαναρώτησαν πιο έντονα αυτή τη φορά. Το φάντασμα, όμως, γύρισε απλώς και τους κοίταξε μ’ ένα πολύ σοβαρό ύφος. Για κάποιον λόγο ανεξήγητο, οι σκοποί απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους και προτίμησαν να ειδοποιήσουν όλη τη φρουρά, καθώς και τον φρούραρχο του Παλαμηδίου Δημ. Κανέλλη, λοχαγό του Πεζικού.

Ο φρούραρχος, συνοδευόμενος από λοιπούς αξιωματικούς, μπήκε στην εκκλησία, έψαξαν παντού, αλλά δεν βρήκαν απολύτως κανέναν. Στο διάστημα αυτό, όλο το Παλαμήδι ήταν ανάστατο. Είχαν ξυπνήσει οι φυλακισμένοι, είχαν ανάψει κεριά και κοίταζαν περίεργοι έξω από τα κάγκελα.

Η φήμη ότι ο Άγιος Ανδρέας είχε φανεί ολόσωμος μέσα στον ναό του, είχε δημιουργήσει στις ψυχές των κρατουμένων μια ιερή ανατριχίλα. Στο απέναντι κελί, ένας παπάς, Γκρίλλιας ονόματι, καταδικασμένος για φόνο σε 11 χρόνια φυλάκιση μαζί με τον γιο του, έψελνε μεγαλοφώνως τα τροπάρια του Αγίου και εξόρκιζε τους άλλους συγκαταδίκους του να μετανοήσουν για τα εγκλήματά τους, για να σωθούν. «Είμαστε βουτηγμένοι στο αίμα, στο αίμα! Ο Άγιος ζητάει τη μετάνοιά μας!», ούρλιαζε αλλόφρων ο αμαρτωλός παπάς.

Ο Άγιος Ανδρέας, πίνακας του Φλαμανδού ζωγράφου Artus Wolffort (1581 - 1641)
Ο Άγιος Ανδρέας, πίνακας του Φλαμανδού ζωγράφου Artus Wolffort (1581 – 1641)

Η ξεκούρντιστη φωνή του αντηχούσε αφύσικη κι απόκοσμη μέσα στο σκοτάδι. Εν τω μεταξύ, ο φρουρός του προαυλίου, που είχε τη φήμη του γενναίου άντρα, πληροφόρησε σε λίγο τον φρούραρχο πως ξαναείδε μέσα στην εκκλησία το μυστηριώδες άτομο, μόνο που εκείνη τη φορά ήταν ασπροντυμένο.

Όσοι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την παράξενη μορφή μέσα στο μικρό εκκλησάκι του Παλαμηδίου, έπαιρναν όρκο πως επρόκειτο για τον Άγιο Ανδρέα.

Από εκείνη τη νύχτα κι έπειτα, οι Ναυπλιώτες είχαν χάσει για αρκετό καιρό τον ύπνο τους. Αγρυπνούσαν, κοιτάζοντας τις επάλξεις του φρουρίου, που κρεμόταν επιβλητικά πάνω από τα κεφάλια τους, αλλά το φάντασμα δεν ξαναφάνηκε. Αντιθέτως, οι κρατούμενοι του Παλαμηδίου ένιωθαν μια απροσδιόριστη γλυκύτητα στην ψυχή τους και μια περίσσεια ανάγκη για μετάνοια και περισυλλογή.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΜΠΟΥΚΕΤΟ», στις 29/11/1934…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "ΜΠΟΥΚΕΤΟ", στις 29/11/1934
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΜΠΟΥΚΕΤΟ», στις 29/11/1934

Σχετικά άρθρα

Ο εφιάλτης που σκοτώνει… Στο πιστοποιητικό θανάτου που συνέταξε, έγραψε: "Θάνατος από άγνωστη αιτία, τύπου...Καχούνα"...
A.T.I.A. πάνω από το Βελεστίνο, το 1962… Το βράδυ της Τετάρτης, στις 2 Μαΐου του 1962, λίγο έξω από το Βελεστίνο, δεκάδες άτομα...έγιναν αυτόπτες μάρτυρες ενός παράξενου φαινομένου...
Α.Τ.Ι.Α. πάνω από τη Ρόδο… Ο δίσκος πλησίασε προς το αερόστατο του παλαιού ραδιοσταθμού της "Φωνής της...Αμερικής" και στη συνέχεια εξαφανίστηκε αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα...
Ανεξιχνίαστη έκρηξη στον Αργοσαρωνικό… ...στα ανοιχτά του Σαρωνικού, προς την Αίγινα, θεάθηκε αρχικά μία μεγάλη λάμψη και...στη συνέχεια ακούστηκε ένας εκκωφαντικός κρότος...
Το τέρας που γεννήθηκε στην Ακρόπολη το 1665… Ένας Γάλλος Ιησουίτης μοναχός και λόγιος, ο Jacques Paul Babin, ο οποίος επισκέφτηκε την...Αθήνα το 1665, κατέγραψε στο βιβλίο του...
Τον θάνατο του Ναυάρχου Μελά ανήγγειλε πρώτος ένας νεκρός… Καθ’ όλη τη διάρκεια της πνευματιστικής επικοινωνίας, το τηλέφωνο του σπιτιού...χτυπούσε ασταμάτητα, παρά το γεγονός ότι το ακουστικό του ήταν κατεβασμένο...
Το φάντασμα του Ναπολέοντα… Την επόμενη μέρα, ο Βοναπάρτης διευθέτησε όσες υποθέσεις είχε σε εκκρεμότητα και...φρόντισε να πράξει όσα τον συμβούλεψε ο παράξενος, νυχτερινός του επισκέπτης..
Ο βρυκόλακας της Βόνιτσας… Μνημόσυνα, τρισάγια, λειτουργίες, ξόρκια και εξορκισμοί δεν κατάφεραν να...εμποδίσουν τον Βρυκόλακα της Βόνιτσας να ισοπεδώνει το ίδιο του το σπίτι...
Η γυναίκα που διέκρινε τα χρώματα με την αφή… Μια νοικοκυρά από το Μίσιγκαν των ΗΠΑ μπορούσε να αναγνωρίσει τα χρώματα μες στο...σκοτάδι με τις άκρες των δαχτύλων της, υποστήριζε ένας ψυχολόγος...
«Γέννησις περιέργου τέρατος»… ...έφερε κεφάλι με δύο πρόσωπα, τέσσερα μάτια, δύο μύτες και τρία αυτιά...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

Κάνετε το πρώτο σχόλιο!

avatar