Το κολομβιανό Ελ Ντοράντο…

Το κολομβιανό Ελ Ντοράντο…
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σ’ ένα οροπέδιο των Άνδεων, υπήρχε η λίμνη Γκουαταβίτα, η οποία βρισκόταν μέσα σ’ έναν κρατήρα ηφαιστείου. Ένας ψηλός, περίπου 25 μέτρα, κομμένος λοξά βράχος, τη σκέπαζε σχεδόν όλη, κάνοντας τα νερά της μαύρα και μυστηριώδη.

Στην Κολομβία, κοντά στις πηγές του ποταμού Μαγκνταλένα, υπήρχε κάποτε η χώρα των Χίμπχας. Οι κάτοικοί της γιόρταζαν την πιο σπουδαία γιορτή τους, που ήταν αφιερωμένη στον Θεό Ήλιο κι έτσι, κάθε χρόνο οι πιστοί ανέβαιναν στον ιερό χώρο της Γκουαταβίτα. Περίμεναν σιωπηλοί πλάι στα σκοτεινά νερά, μέχρι να ανατείλει ο ήλιος.

Η λίμνη Γκουαταβίτα
Η λίμνη Γκουαταβίτα

Όταν έβγαιναν οι πρώτες αχτίδες του ήλιου, άλειφαν τα κορμιά τους με χρυσόσκονη και έξι νέοι κωπηλατούσαν μέχρι τη μέση της λίμνης. Μέσα σ’ αυτή τη βάρκα, μεταφερόταν και ο βασιλιάς τους, υπερφορτωμένος με τα πιο πολύτιμα κοσμήματά του γι’ αυτή την τόσο σημαντική γιορτή του λαού του.

Σύμφωνα με τα έθιμα των Χίμπχας, ο πλουσιοπάροχα στολισμένος ηγεμόνας τους έπρεπε να κάνει το λουτρό του εξαγνισμού του. Έπεφτε στα νερά και δεν έβγαινε παρά μόνο, όταν είχαν χαθεί όλες οι πολύτιμες πέτρες και η λίμνη λαμπύριζε απ’ το χρυσάφι του. Ψέλνοντας θρησκευτικούς ύμνους, όλοι οι υπήκοοι έριχναν κι αυτοί με τη σειρά τους μέσα στην ιερή λίμνη ό,τι πιο πολύτιμο διέθεταν. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφερναν να εξαγνιστούν προς χάριν του θεού Ήλιου, αλλιώς ο θεός θα τους τιμωρούσε.

Έτσι, ο ατρόμητος Φρανσίσκο Πιζάρρο, έχοντας μάθει για το κολομβιανό αυτό Ελ Ντοράντο, εισέβαλε το 1531 στη χώρα των Ίνκας. Στο διάβα του, έκαιγε, λήστευε και σκότωνε. Συνέλαβε τελικά τον βασιλιά τους Αταχουάλπα, αλλά εκείνος δεν του πρόδωσε το μυστικό του και φυσικά ο αδίστακτος Πιζάρρο τον σκότωσε. Οι Ίνκας εξεγέρθηκαν. Ο Πιζάρρο αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μιας και η πολιτική κατάσταση στην χώρα του την Ισπανία ήταν ιδιαιτέρως ασταθής.

Φρανσίσκο Πιζάρρο (1471 - 1541)
Φρανσίσκο Πιζάρρο (1471 – 1541)

Το όραμα του κολομβιανού Ελ Ντοράντο είχε ολότελα εξάψει τους Ευρωπαίους κατακτητές. Το 1536 ο Χιμένεθ ντε Κουεσάντα αποβιβάστηκε στις εξωτικές ακτές, έχοντας μαζί του 875 στρατιώτες και τυχοδιώκτες. Μόνο οι μισοί κατάφεραν να πλησιάσουν τον ποταμό Μαγκνταλένα, καθώς οι υπόλοιποι είχαν αποδεκατισθεί από τους πυρετούς της πράσινης κοιλάδας.

Στο τέλος της ίδιας χρονιάς είχαν απομείνει μόνο διακόσιοι ανίκητοι από τις πρωτοφανείς κακουχίες, αλλά απολύτως πεισματωμένοι να αναμετρηθούν με τους Χίμπχας στα απόκρημνα υψίπεδα. Πέτυχαν να τους συντρίψουν με “τα όπλα τους που ξερνούσαν φωτιά”.

Ξεκίνησε μια λεηλασία που διήρκησε δύο χρόνια. Μόνο ο Χιμένεθ, άρπαξε 1.185 πολύτιμες πέτρες, ανάμεσά τους διαμάντια σε μέγεθος αυγού.

Το 1539 έφτασε κι άλλος στρατός υπό τις διαταγές του Σεμπαστιάν ντε Μπελαλκαζάρ. Βαδίζοντας προς τη Γκουαταβίτα, πλιατσικολογούσε τα πάντα στο πέρασμά του. Οι δυο στρατοί ήρθαν αντιμέτωποι τη στιγμή που κατάλαβαν πως κι ένας τρίτος στρατός είχε κάνει την εμφάνισή του: ο επίσημος στρατός του Βασιλιά της Ισπανίας, με επικεφαλής τον Νικολάους Φέντερμαν, αναζητώντας κι αυτοί το μυθικό χρυσάφι.

Σεμπαστιάν ντε Μπελαλκαζάρ (1480 - 1551)
Σεμπαστιάν ντε Μπελαλκαζάρ (1480 – 1551)

Ο Φέντερμαν και ο Μπελαλκαζάρ συνέχισαν την πορεία τους προς το άγνωστο, ψάχνοντας λυσσαλέα τους αμύθητους θησαυρούς. Ευφυέστερος όμως ο Κουεσάντα, έμεινε πίσω, εξαναγκάζοντας με βασανιστήρια και άλλους άγριους τρόπους τους Χίμπχας να αποκαλύψουν το μυστικό τους. Επομένως, έφτασε εντέλει στην ιερή περιοχή, έχοντας μαζί του λίγους λευκούς και στρατολογημένους Ινδιάνους. Ξεκίνησε την διάνοιξη ενός μεγάλου τούνελ που κράτησε για έναν περίπου χρόνο, αλλά δε μπορούσαν να βρουν το μυστικό άνοιγμα. Ξαφνικά, κάποιες καθιζήσεις τρομοκράτησαν τους Ινδιάνους, οι οποίοι πίστεψαν πως ξύπνησαν οι δαίμονες από τα έγκατα της γης και πως ο θεός Ήλιος ετοιμαζόταν να εκδικηθεί για τη βεβήλωση στον ιερό του χώρο.

Ολόχρυσα αγαλματίδια όπως αυτό έβγαλαν οι Άγγλοι μηχανικοί το 1911 από την Γκουαταβίτα, την ιερή λίμνη των Ίνκας, ως απόδειξη του αμύθητου θησαυρού που υπήρχε στην πετρωμένη λάσπη του βυθού...
Ολόχρυσα αγαλματίδια όπως αυτό έβγαλαν οι Άγγλοι μηχανικοί το 1911 από την Γκουαταβίτα, την ιερή λίμνη των Ίνκας, ως απόδειξη του αμύθητου θησαυρού που υπήρχε στην πετρωμένη λάσπη του βυθού…

Οι λιγοστοί Ινδιάνοι, που είχαν γλιτώσει από τις κακουχίες, αναθάρρησαν, εξεγέρθηκαν, έσφαξαν τον Κουεσάντα και έτρεψαν τους εναπομείναντες Ισπανούς σε φυγή. Μετά από πολλούς ακόμα ένθερμους κυνηγούς θησαυρών, ο Ισπανός Σεπουλβέντα ανάσυρε κάποια χρυσά αντικείμενα από το βυθό της λίμνης, που τελικά κατασχέθηκαν από τον ισπανικό θρόνο. Ο θάνατος τον βρήκε σε πτωχοκομείο.

Για λίγο καιρό επικράτησε ηρεμία, εξαιτίας του φόβου των εξεγέρσεων των ιθαγενών.

Το 1801 όμως, το κολομβιανό Ελ Ντοράντο επέστρεψε σε όλα τα στόματα. Ο Αλεξάντερ Φον Χούμπολντ έφερε πίσω στην Ευρώπη ένα σχέδιο της Γκουαταβίτα, υπολογίζοντας τους θησαυρούς της σε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πέρασε ένας ακόμη άπρακτος αιώνας, ώσπου ανακατεύθηκαν οι Άγγλοι. Η “Contractors Limited of London” επένδυσε 30.000 λίρες. Μηχανές και μηχανικοί τέθηκαν επί το έργον. Η εκδίκηση του θεού Ήλιου όμως τους χάλασε τα σχέδια, εφόσον ο βυθός της λίμνης είχε πια πετρώσει. Η εξόρυξη δεν απέδωσε καθόλου τα αναμενόμενα. Ώσπου να σταλούν κι άλλα χρήματα, ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, καταστρέφοντας τα σχέδιά τους.

Το 1954, μια αποστολή, εξοπλισμένη με άφθονα κεφάλαια και τα τελειότερα μηχανικά μέσα της εποχής, φιλοδοξούσε να εισδύσει στην ιερή λίμνη των Ίνκας και να ανασύρει έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς όλων των αιώνων. Για πρώτη φορά, μια δραματική περιπέτεια που άρχισε τον 16ο αιώνα, θα τερματιζόταν οριστικά και θα έκανε αληθινά ζάμπλουτους κάποιους λίγους, αλλά πολύ τολμηρούς. Όλη η Νότιος Αμερική παρακολουθούσε με ακοίμητο ενδιαφέρον. Άραγε, η σύγχρονη τεχνολογία θα νικούσε το θεό Ήλιο, ώστε να του κλέψει τα ανυπολόγιστα πλούτη του;

Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 23/10/1954…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ", στις 23/10/1954
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 23/10/1954

Σχετικά άρθρα

Έζησαν πράγματι οι φοβεροί Τιτάνες; Οι αιγυπτιακές σφίγγες, συγκρινόμενες με το εν λόγω μνημείο, φάνταζαν ως...μικρογραφίες...
Οι μούμιες των Αλεούτιων Νήσων… Ο αρχαίος βασιλιάς του πάγου φέρει έναν χιτώνα από δέρμα ενυδρίδων...
Χαμένες πολιτείες – Πομπηία, Τροία, Ιεριχώ, Σόδομα και Γόμορρα… Μια άλλη χαμένη πολιτεία, που ανασύρθηκε από τη λήθη, ήταν η Ιεριχώ...
Το μυστηριώδες μεγαλιθικό μνημείο του Burnt Hill… Το μνημείο του Burnt Hill, όπως ονομάζεται, εξακολουθεί να προβληματίζει τους...αρχαιολόγους. Η σημασία και η καταγωγή των ανθρώπων που τους τοποθέτησαν εκεί,...αποτελούν αντικείμενα εικασιών..
Η κατάρα των Φαραώ… "Ο θάνατος θα αγγίζει με τις φτερούγες του όποιον ενοχλήσει τον Φαραώ"...
Το προϊστορικό σύστημα ύδρευσης, που ανακαλύφθηκε στην Αμερική το 1925… Το 1925, ο Έφορος των Αρχαιοτήτων στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας,...Καθηγητής Pliny Earle Goddard, ο οποίος μόλις είχε επανέλθει από μια αρχαιολογική...αναγνώριση στο Globe της Arizona, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε εκεί ίχνη αρχαίων συστημάτων...ύδρευσης και λείψανα πυκνού πληθυσμού...
Η Μπαταρία της Βαγδάτης… Κατά τη διάρκεια ανασκαφών, που έλαβαν χώρα κοντά στην περιοχή της Βαγδάτης,...βρέθηκε μια περίεργη συσκευή. Περίεργη, όχι για τους ανθρώπους της εποχής μας,...αλλά για τους σύγχρονους του κατασκευαστή της...
Χαμένες πολιτείες – Η βυθισμένη πόλη των Ίνκας… ...οι δύτες της αποστολής είχαν κινηματογραφήσει υποβρυχίως τα ερείπια μιας...βυθισμένης πολιτείας...
Ανακάλυψη οστών γιγάντων σε Φιλιππίνες και Κίνα… Τον Ιούνιο του 1958, ένα τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη...Μανίλα των Φιλιππίνων ανέφερε τα εξής: "Τα υπολείμματα ενός σκελετού, που ανήκε σε..."γίγαντα"...
Εμφάνιση τεραστίου ιπτάμενου δίσκου… ...το μυστηριώδες αντικείμενο είχε μέγεθος τριπλάσιο αυτό του αεροπλάνου και...πετούσε με ταχύτητα μεγαλύτερη των 44.000 χιλιομέτρων την ώρα...
Μοιραστείτε το άρθρο...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Σχολιάστε το άρθρο

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.