Το φριχτό στοίχειωμα του συνοικισμού Συγγρού, το 1928 (Μέρος 33ο)…

Το φριχτό στοίχειωμα του συνοικισμού Συγγρού, το 1928 (Μέρος 33ο)…

Τα συγκλονιστικά φαινόμενα που διαδραματίζονταν στα Γρανιτσαίικα και στο Κολίρι Ηλείας περιήλθαν σε γνώση του πνευματιστικού κύκλου “Χαραυγή” του Χρήστου Δημάρατου, ο οποίος τα πληροφορήθηκε λεπτομερώς από τον δασονόμο Ι. Κατσιλιέρη και από τον σιδηροδρομικό υπάλληλο Ηλία Ευσταθίου.

Πολλοί ήταν οι αυτόπτες μάρτυρες που επιβεβαίωσαν τα φαινόμενα. Το πνευματιστικό κέντρο πείστηκε ότι η Χαρίκλεια ήταν ένα μέντιουμ πρώτης τάξεως, από τα σπανιότερα και ισχυρότερα στον κόσμο ολόκληρο, αφού συγκέντρωνε υλοποιητικές, αποσυνθετικές και τηλεκινητικές ιδιότητες. Σπανίως όλες αυτές οι ιδιότητες απαντώνταν συγκεντρωμένες σε ένα μόνο μέντιουμ.

Ας σημειωθεί και η εξής λεπτομέρεια που ανέφερε ο κύριος Ευσταθίου. Όταν πριν από ενάμιση μήνα είχε επισκεφτεί το χωριό και συνομίλησε δια μακρών με τον Γαλάνη, τον γαμπρό της Χαρίκλειας, εκείνος του είπε στο τέλος της συνομιλίας τους, χαμογελώντας:

-Όλη την κουβέντα που κάναμε τώρα μαζί, μου την είχε προμηνύσει η Χαρίκλεια χθες το βράδυ. Μου είπε ότι θα συναντηθώ μαζί σου σήμερα και πως θα πούμε ό,τι είπαμε!

Πολλές φορές, άλλωστε, η κοπέλα προφήτευε τα μελλούμενα, καταπλήσσοντας τους πάντες.

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 1927, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στη “Χαραυγή”, πραγματοποιήθηκαν πειράματα με το μέντιουμ Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο σχετικά με τα φαινόμενα αυτά. Κατά τη σχετική ανακοίνωση, η σκιά που παρακολουθούσε τη Χαρίκλεια, η Μαύρα, που την απέτρεπε να συναντηθεί με τον αθέατο νεαρό, ήταν το προστατευτικό πνεύμα της κόρης, δηλαδή η Αγία Μαύρα.

Ο αθέατος άντρας, σύμφωνα με την πνευματιστική ανακοίνωση, ήταν το πνεύμα ενός νέου, ο οποίος την αγαπούσε όταν ήταν εν ζωή. Όμως, πέθανε 18 μήνες νωρίτερα. Δε θα πρέπει να λησμονηθεί πως τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν για πρώτη φορά 17 μήνες νωρίτερα.

Το πνεύμα του ερωτευμένου άντρα ήταν προσηλωμένο στα εγκόσμια, ανίκανο να εγκαταλείψει τον μάταιο και ανεκπλήρωτο τούτο έρωτα. Βεβαίως, τίποτε δε θα είχε συμβεί, εάν η Χαρίκλεια δεν ήταν ένα πανίσχυρο μέντιουμ, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων.

Παρά τις διαστάσεις που είχε λάβει το θέμα, κανένας πνευματιστής, επιστήμονας ή δημοσιογράφος δεν είχε μεταβεί στην περιοχή, ώστε να ερευνηθεί το ζήτημα επιστημονικά και σε βάθος.

Κωνσταντίνος Φαλτάιτς (1891 - 1944)
Κωνσταντίνος Φαλτάιτς (1891 – 1944)

Όμως, η εφημερίδα “Η ΒΡΑΔΥΝΗ” αποφάσισε να διοργανώσει ειδική αποστολή επιτόπου με απεσταλμένο της τον δημοσιογράφο Κώστα Φαλτάιτς και τον διευθυντή του πνευματιστικού κέντρου “Χαραυγή”, Χρήστο Δημάρατο.

Εκείνο το βράδυ, στις 11 Απριλίου του 1928, οι δυο τους, θα βρίσκονταν στον Πύργο και από κει, στο χωριό της Χαρίκλειας.

Εν τω μεταξύ, το στοιχειωμένο σπίτι του συνοικισμού Συγγρού δεν είχε εγκαταλειφθεί από το πλάνο των ερευνών τους. Ωστόσο, το όνομα της ξανθής κόρης, που είχε ομολογήσει ο Στέλιος Γραβαρίας, κατά τη διάρκεια της ύπνωσής του, ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί: Ελένη Ευριπίδου.

Πάντως, στη Λαμία, όπως εξακριβώθηκε, δεν υπήρξε τέτοιο όνομα γυναίκας για περισσότερα από 40 χρόνια…

Συνεχίζεται…

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Η ΒΡΑΔΥΝΗ”, στις 11/04/1928…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Η ΒΡΑΔΥΝΗ", στις 11/04/1928
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Η ΒΡΑΔΥΝΗ”, στις 11/04/1928
5 1 ψήφος
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments