Αν και διατηρούνται παραδόσεις για την πανάρχαια άμπελο του Νώε και άλλων συναφών παμπάλαιων θρύλων σχετικά με τον οίνο, φαίνεται τελικά ότι η μπύρα έχει δικαιώματα προτεραιότητας.
Πιστευόταν ότι οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι, οι οποίοι παρασκεύασαν μπύρα, αλλά ο διακεκριμένος Γάλλος αρχαιολόγος Henri Hubert το διέψευσε κατηγορηματικά. Οι έρευνες και οι μελέτες του καταδείκνυαν ότι οι Αιγύπτιοι έμαθαν την τέχνη της παρασκευής μπύρας από τους Βαβυλωνίους.
Οι πρώτες αυθεντικές αποδείξεις οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι οι Σουμέριοι, κατά την έβδομη χιλιετηρίδα πριν από την εποχή μας, γνώριζαν πώς να φτιάχνουν μπύρα, την οποία όχι μόνο έπιναν, αλλά και τη μεταχειρίζονταν για τις θυσίες τους.
Μάλιστα, έχουν βρεθεί επιγραφές, οι οποίες περιέγραφαν πώς ακριβώς παρασκευαζόταν το διάσημο αυτό ποτό. Κατά την πέμπτη χιλιετηρίδα, άλλωστε, εφευρέθηκε η παραγωγή της από κριθάρι. Άλλοτε πάλι χρησιμοποιούσαν βρύα και άλλοτε χρησιμοποιούσαν ένα ιδιαίτερο είδος σίτου, αλλά και ένα μείγμα σίτου και κριθαριού.
Την ίδια περίπου εποχή ανακαλύφθηκε και η τέχνη της παρασκευής αποσταγμάτων μπύρας, τα οποία δεν καταστρέφονταν από την πολυκαιρία και όταν διαλύονταν καταλλήλως με νερό, παρήγαγαν νόστιμο ποτό. Τα αποστάγματα αυτά είχαν σκοπό να τέρπουν τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των μεγάλων ταξιδιών τους.
Διάφορες συνταγές και οδηγίες για την παρασκευή μπύρας ήρθαν στο φως από την ακάματη αρχαιολογική σκαπάνη και ο έγκριτος επιστήμονας Henri Hubert είχε ξεχωρίσει δεκαεννέα είδη, από μια “πολύ ελαφριά, που φαιδρύνει, αλλά δε μεθά” έως και μια “πολύ βαριά, η οποία είναι απολύτως μεθυστική”.
Αν και οι Αιγύπτιοι, δύο χιλιάδες χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού, ήταν απλοί ακόλουθοι των αρχαίων Σουμερίων, προήγαγαν την τέχνη της παρασκευής μπύρας στο ανώτατο σημείο και μάλιστα, οι παρόχθιες πόλεις του τροφού Νείλου, ειδικά στο Δέλτα του ποταμού, ήταν αληθινός παράδεισος για τους λάτρεις του αγαπημένου αυτού ποτού.
Συγκεκριμένα, σ’ έναν πάπυρο του 2017 π.Χ., ένας Αιγύπτιος φιλόσοφος, ονόματι Ανί, συμβούλευε έναν λάτρη της μπύρας τα εξής:
“Μη διέρχεσαι τον καιρό σου πίνοντας διαρκώς μπύρα και να μη λες κακό για κανέναν, ακόμη κι όταν είσαι μεθυσμένος. Ειδικά όταν είσαι μεθυσμένος, είναι πολύ πιθανόν να πέσεις και να σπάσεις τα πόδια σου και τότε, δε θα βρεθεί κανείς να σε βοηθήσει για να σηκωθείς”.
Ένας άλλος πάπυρος περιείχε μια συμβουλή, απευθυνόμενη σ’ έναν μαθητή μιας αιγυπτιακής σχολής:
“Μαθαίνω ότι εγκατέλειψες τις σπουδές σου και συχνάζεις στα καπηλειά. Αλλά η οσμή της μπύρας πού θα σε οδηγήσει άραγε; Απόφυγέ την, διότι θα καταστρέψεις το πνεύμα σου”.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΘΗΝΑΙ”, στις 28/08/1927…