Το μυστήριο του “Γόρδιου Δεσμού” του πλανήτη Άρη…

Το μυστήριο του “Γόρδιου Δεσμού” του πλανήτη Άρη...

Τον Δεκέμβριο του 1924, αναμενόταν με αγωνία να ανακοινωθούν οι τελευταίες επιστημονικές παρατηρήσεις σχετικά με τον Άρη, καθώς ο Κόκκινος Πλανήτης είχε φτάσει στην πλησιέστερη προσέγγιση της Γης.

Οι φωτογραφίες, οι οποίες συγκεντρώθηκαν, δικαιολογούσαν απολύτως τις παρατηρήσεις του μεγάλου Ιταλού αστρονόμου και μελετητή του Άρη, Giovanni Schiaparelli, ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε καταγράψει τις περίφημες διώρυγες στην επιφάνειά του, όπως και άλλους ανορθόδοξους και εξαιρετικά μυστηριώδεις σχηματισμούς.

Giovanni Schiaparelli (14/03/1835 - 04/07/1910)
Giovanni Schiaparelli (14/03/1835 – 04/07/1910)

Πράγματι, το επιστημονικό πόρισμα καταδείκνυε ότι πάνω στον Κόκκινο Πλανήτη υπήρχαν διώρυγες μαθηματικής ακρίβειας και κανονικοί κύκλοι! Τι ήταν άραγε οι διώρυγες αυτές; Πού χρησίμευαν αυτοί οι παράδοξοι σχηματισμοί; Ήταν άραγε φυσικοί σχηματισμοί και ποιος ήταν ο σκοπός τους; Άγνωστο ακόμη…

Αλλά, το αληθινό μυστήριο του Άρη ήταν ένας μικρός συμμετρικός κύκλος, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους αρειανούς κυκλικούς σχηματισμούς. Αυτός ο μικρός κύκλος, που είχε διάμετρο 150 χιλιομέτρων, ονομάστηκε “Γόρδιος Δεσμός”, επηρεασμένος από την αρχαία ελληνική μυθολογία, διότι άλλαζε διαρκώς σχήμα και προξενούσε σύγχυση στους επιστήμονες, αδυνατώντας να τον κατανοήσουν. Άλλοτε παρουσιαζόταν οδοντωτός κι άλλοτε απολύτως λείος και ομαλός. Επίσης, έμοιαζε να μετατοπίζεται επί γραμμής 1.000 μιλίων.

Χάρτης του Άρη, σχεδιασμένος από τον Schiaparelli το 1888
Χάρτης του Άρη, σχεδιασμένος από τον Schiaparelli το 1888

Το μυστήριο του “Γόρδιου Δεσμού” του πλανήτη Άρη προβλημάτιζε σοβαρά τους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούσαν διακαώς να αποκρυπτογραφήσουν το αίνιγμά του.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 03/12/1924…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", στις 03/12/1924
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 03/12/1924
0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments