Τον Αύγουστο του 1934, στην πόλη Μάντσεστερ της Αγγλίας επρόκειτο να εγερθεί μνημείο αφιερωμένο στον διακεκριμένο Σκωτσέζο ιατρό και εφευρέτη James Braid, που έζησε πολλά χρόνια και πέθανε στην πόλη αυτή.
Ο James Braid, ο οποίος ήταν μέγας χειρουργός της εποχής του και χρησιμοποιούσε πρωτοπόρες μεθόδους, θεωρούνταν ως εκείνος που ανακάλυψε τον υπνωτισμό. Εν τούτοις, πολλοί αρνούνταν να παραδεχτούν ότι στον Braid οφειλόταν η τιμή της εφεύρεσης αυτής. Ισχυρίζονταν ότι απλώς είχε κατορθώσει να συστηματοποιήσει το έργο των προγενεστέρων του.
Άλλωστε, στα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων αναφέρονται πολλές αφηγήσεις, οι οποίες αποδεικνύουν ότι από την αρχαιότητα γνώριζαν ότι η θέληση ενός ανθρώπου δύναται να επιβληθεί στη θέληση ενός άλλου.
Έτσι, ένας άλλος ιατρός, λόγιος και πολυσχιδής επιστήμονας, ο Giambattista della Porta από τη Νάπολη της Ιταλίας, ο οποίος έζησε κατά τον 16ο αιώνα, υποστήριζε στα έργα του ότι μπορούσε να εξαναγκάσει ανθρώπους να πηδήξουν από κάποιο ύψος ή να πέσουν στα νερά και να κολυμπήσουν παρά τη θέλησή τους.
Ο James Braid, όμως, ήταν ο πρώτος, ο οποίος χρησιμοποίησε τον υπνωτισμό ως θεραπευτικό μέσο για την ίαση των ασθενών του και γι’ αυτό, άλλωστε, θεωρήθηκε ο εφευρέτης του υπνωτισμού.
Υπάρχει αψευδής μαρτυρία ότι ο Braid, μέσω του υπνωτισμού, κατάφερε να αποκοιμίσει έναν ασθενή και να πραγματοποιήσει μια πολύπλοκη εγχείρηση, η οποία, μάλιστα, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.
Ένας άλλος έγκριτος ιατρός, ο Γάλλος Ambroise-Auguste Liebeault, σύγχρονος του James Braid, πάτησε στα χνάρια του και μετά την πρώτη του επιτυχία, τελειοποίησε τη μέθοδο του συναδέλφου του και κατόρθωσε να φέρει εις πέρας πολλές εγχειρήσεις με τη μέθοδο του υπνωτισμού.
Μα, ο αληθινός εφευρέτης του υπνωτισμού είναι ένας Γερμανός Ιησουίτης μοναχός και λόγιος του 17ου αιώνα, ο Athanasius Kircher, στον οποίο οφείλεται, ανάμεσα σε πλήθος άλλων, η εφεύρεση του “Μαγικού Φανού”, δηλαδή του πρώτου προτζέκτορα και πολλών άλλων οπτικών και μετρικών οργάνων, όπως ακόμη και η πρώτη γραφομηχανή.
Μάλιστα, στο έργο του “Η Υψηλή Τέχνη του Φωτός”, ο εξαιρετικά αυτός πολυμαθής μοναχός περιέγραψε ενδελεχώς τα πειράματα, τα οποία πραγματοποίησε σε μια όρνιθα, την οποία κατάφερε να την υπνωτίσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να την αναγκάζει να βλέπει διαρκώς γραμμές χαραγμένες μ’ ένα κονδύλι πάνω σε μια πλάκα από γραφίτη. Μια άλλη όρνιθα, που είχε τοποθετηθεί πάνω στην πλάκα, πάνω στην οποία είχε χαράξει τετράγωνο πεντάγραμμο, δεν μπόρεσε να βγει από την πλάκα και έμεινε εκεί περιχαρακωμένη.
Ο Athanasius Kircher, επίσης, περιέγραφε μια άλλη καταπληκτική κατάσταση, όπου διατράνωνε ότι είχε υπνωτίσει έναν εθελοντή, ο οποίος επισκέφτηκε με τη δύναμη του νου του τη Σελήνη, τον Άρη, τον Ερμή και τον Δία.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 29/08/1934…